Jalnicul PD-L si calaul sau (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Miercuri, 02 Februarie 2011, ora 16:01
13284 citiri
Jalnicul PD-L si calaul sau (Opinii)
Foto: gandul.info

Peste ani se va vorbi despre PD-L ca despre un ciudat fenomen politic, coada unei comete numita Traian Basescu, o efemera aparitie cu o la fel de brusca si neinteresanta disparitie.

Un partid nascut din moftul unui singur om, o formatiune sacrificata de acelasi politician pentru a-si duce cu bine cel de-al doilea mandat la bun sfarsit. Un partid fara identitate - nici socialist, nici liberal sau, la fel de bine, si socialist si liberal fara voie si fara convingere.

PD a ajuns la putere in 2004 dupa ce plecase de la un 7%. Alianta cu liberalii, jocurile de culise facute de noul presedinte de atunci si promisiunile de starpire a coruptiei instaurate de PSD au ridicat enigmaticul partid la cote pe care nu le visasera nici cei fideli si devotati membri. Nu rezultatele unei guvernari au saltat partidul, ci mereu acelasi om - creatorul sau - Traian Basescu.

Alegerile din 2008 vor ramane in istoria partidului ca varful unui perioade glorioase.

Tot ceea ce a urmat dupa 2008 a reprezentat doar picajul continuu al Partidului Democrat Liberal. Traian Basescu l-a folosit fara niciun fel scrupule, atat pentru castigarea alegerilor din 2009, cat si pentru consolidarea puterii in cel de-al doilea mandat. Aflat din nou fara viziune, fara ideologie si credinte, actiunile PD-L din ultimul an si ceva nu au fost decat reactii la situatii limita, incercari de aproximare a unor solutii economice, iar in rest amatorism pana la disperare.

In van s-au chinuit cei cativa membri cu adevarat marcanti si cu personalitate sa-i imprime o directie, o strategie. Unicul plan al partidului a fost si va ramane eterna sustinere a presedintelui sau - Traian Basescu. Tocmai de aici si minciunile si erorile pe care le-a facut cu o nesimtire si o degajare fara margini, cu nimic comparabila din trecutul politic romanesc.

'Geaba vine acum Adriean Videanu si ne explica metoda prin care deja PD-L a ajuns la 20% din intentia de vot a romanilor. Ca PD-L creste intr-o saptamana cat toate celelalte la un loc intr-un an. Nu cred ca astfel de mesaje sfidatoare si lipsite de cel mai elementar bun simt politic nu reusesc decat sa trezeasca greata profunda a alegatorilor romani. Un partid care "s-a facut pres" si s-a lasat calcat in picioare de presedinte doar pentru a-i improspata mereu imaginea si gradul de rezistenta in fata reactiei poporului tot mai suparat si mai frustrat.

Cand Traian Basescu a avut nevoie de serviciile sale, partidul s-a supus si a cantat asa cum a cantat presedintele. Cand seful statului a avut nevoie de tapi ispasitori, si slava Domnului in ultimul timp e tot mai multa nevoie de vinovati fara vina, partidul s-a expus fara rezerve. La fel ca Emil Boc, premierul care are toate sansele sa ajunga la al XVII - lea mandat, si PD-L este sacrificat de dragul mentinerii prezentului.

De cand PD-L a ramas singur la guvernare si de cand Traian Basescu nu mai are ce pierde electoral, se observa cu ochiul liber cum sarcina partidului a devenit intretinerea si asigurarea puterii presedintelui. Pentru asta, Traian Basescu isi aroga libertatea de a-i transmite public partidului ce trebuie sa faca. O face de fiecare data cu naturaletea administrarii unei lectii propriului copil. Si de fiecare data partidul se executa cat poate de fidel.

Oricat de ascultator incearca sa fie copilul partid PD-L, este amuzant ca intotdeauna el sfarseste prin a fi singurul vinovat pentru prostii pe care le face, desi face (mai mult sau mai putin) doar ceea ce ii spune propriul parinte. Iar atunci cand partidul iese din cuvantul lui Traian Basescu o face numai si numai din prostie sau dintr-o incompetenta nativa.

Revolta lui Vasile Blaga in fata ordinelor date de catre Traian Basescu nu face decat sa confirme intreaga constructie. Singurul om care stie cel mai bine cum functioneaza PD-L incearca sa isi avertizeze fostul sef ca prin aceasta "politica" risca sa isi ingroape copilul inainte de vreme.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Traian Basescu PDL, #Vasile Blaga Basescu PDL , #PDL
Comentarii