Mintea de pe urma in Palate

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 31 Iulie 2008, ora 20:05
6045 citiri
Mintea de pe urma in Palate

Traian Basescu pare in plina campanie de recucerire a liberalilor. Atatea laude ca in ultimele zile n-a auzit Guvernul de la seful statulului nici macar in vremurile bune de dupa alegerile din 2004. Guvernul face, drege, se gandeste, actioneaza, se straduieste, totul pentru oamenii loviti de ape.

Presedintele nu numai ca nu a atacat Executivul dupa un model binecunoscut, ci a fost aproape un agent electoral al acestuia atat in teritoriu, printre sinistrati, cat si de la Palatul Cotroceni. De unde aceasta brusca intelegere si apreciere a activitatii guvernamentale care, fara a fi dezastruoasa, nici nu a inregistrat vreo performanta cu totul exceptionala in aceste zile?

Probabil ca Traian Basescu a inteles, in sfarsit, ca PD-L nu are nicio sansa sa guverneze fara sa se impace cu liberalii. O mai fi inteles ca strategia de pana acum de a tot rupe cate o halca din PNL este dificil de pus in practica si nici nu aduce nici beneficii prea mari.

Cu cutitul alegerilor la os, presedintele pare sa fi intors corabia incercand sa remaieze relatia cu PNL agatandu-se de firele firave intinse de gruparea Orban. Aceasta, la randul ei, nu moare de dragul sefului statului, dimpotriva, dar considera ca pentru PNL rau mai mare decat PSD-ul lui Iliescu, Dragnea, Mazare, Constantinescu, Oprisan, Mitrea, Hrebenciuc si Nastase nu exista.

Ca dinspre Cotroceni se fac eforturi pe drumul catre PNL a confirmat indirect si Elena Udrea vorbind despre aliantele la care PD-L ar fi dispus in virtutea vointei populare.

Grea misiune pentru Traian Basescu, cel de 3 ani n-a pierdut nicio ocazie sa-i atace din toate pozitiile pe liberali. El stie ca portita deschisa de Orban este inca abia intredeschisa, iar in cetate Calin Popescu Tariceanu si echipa lui il privesc cu adversitate.

Misiune grea, dar nu imposibila, pentru ca dupa raportul pe justitie Calin Popescu Tariceanu a ajuns probabil si in fata unei optiuni clare si foarte incomode.

Condamnati sa ramana impreuna

Raportul pe justitie, presa occidentala si, cu siguranta, discutiile off the record cu oficialii Comisiei Europene i-au demonstrat premierului ca gruparea Orban are, in mare masura, dreptate. Alianta de facto si guvernarea alaturi de PSD-ul restaurat, dominat de figurile dubioase ale trecutului, care trebuie, nu-i asa, aparate de justitie cu orice pret, i-ar arunca pe liberali la periferia politicii europene.

Alaturi de PSD, cu marii suspecti de coruptie la aceeasi masa, cu un DNA decapitat, daca nu chiar desfiintat, dupa voia puscariabililor (persoane pasibile de puscarie, nu condamnate), liberalii ar ramane la guvernarea unei tari probabil sanctionate e Comisia Europeana, sub clauza de salvgardare, un fel de copil rau si mereu pedepsit al Europei.

Germania, cel putin, a aratat clar ca la prima abatere a Bucurestiului va cere activarea clauzei. ,,Reconfirmarea in functie a procurorului-sef va fi un caz-test pentru angajamentul reinnoit al autoritatilor romane", a declarat transant, la randul sau, Mark Gray, purtator de cuvant al Comisiei Europene. ,,Inlocuirea lui Daniel Morar din functia de procuror-sef al DNA nu se justifica din punct de vedere profesional si va avea ecouri negative la Bruxelles", sustine si Drago Kos, presedintele Grupului de State Impotriva Coruptiei din Consiliul Europei.

Calin Popescu Tariceanu este, fara indoiala, un personaj european, omul care si-a pus semnatura pe tratatul de aderare. E greu de crezut ca ar putea admite cu usurinta sa fie asociat cu blocarea luptei anticoruptie din Romania si cu activarea clauzei, pentru ca acesta este pretul inevitabil al guvernarii impreuna cu PSD.

In plus, Tariceanu stie ca oficializarea cardasiei cu social democratii nu ar fi practic o alianta, ci o predare care, pana la urma, ar ingropa partidul. Pana acum insa nu avea alta optiune pentru a guverna. Acum insa Traian Basescu pare sa-i intinda o mana.

Cum ar putea sa mai aiba insa incredere in presedinte si sa accepte o noua guvernare alaturi de PD-L? Ar exista un singur argument pe care Calin Popescu Tariceanu il intelege, intr-un fel, din propria experienta. Si presedintele si premierul n-au facut vreme de 3 ani decat teste de rupere, exact ca in aviatie.

Presedintele a fortat pana a atins limitele PD-L, ale propriei popularitati, ale stabilitatii politice a tarii. A fortat dincolo de aparitia fisurilor, insa nu vrea totusi sa rupa avionul. Cand a inteles ca mai departe nu poate merge singur a redus turatia si s-a repliat.

La randul sau, Calin Popescu Tariceanu a facut cam acelasi lucru cu propriul partid si cu guvernarea. Ar fi avut si el ocazia sa se lamureasca unde sunt limitele dincolo de care incepe sinuciderea politica interna si externa.

De fapt, rezultatele celor doua teste de rupere coincid. Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu, PD-L si PNL par condamnati sa ramana impreuna daca nu vor sa iasa din istorie pe usa din dos.

Ipoteza refacerii Aliantei DA pare acum mai probabila decat in ultimele luni, daca e sa ne luam dupa semnalele ultimelor zile. Laudele presedintelui au fost dublate de o schimbare a atitudinii PNL in privinta lui Daniel Morar pe care nu se mai opune vehement sa-l vada in continuare la carma DNA, desi PSD nu va ierta aceasta volta.

In plus, PNL a fost de acord cu propunerea presedintelui de organizare a sesiunii extraordinare la Camera Deputatilor pentru clarificarea situatiei ministrilor parlamentari pentru care procurorii au cerut aviz de urmarire penala. O intiativa similara a presedintelui a fost respinsa cu duritate in urma cu numai o luna de Bogdan Olteanu.

PSD nu va trece cu siguranta nici peste trimiterea in ancheta a lui Nastase si Mitrea. Ce se va alege in aceste conditii de intelegerile pentru si din colegiile uninominale, ramane de vazut.

Desigur sunt deocamdata doar semnale si orice pas gresit poate distruge puntile de-abia schitate. Si daca drumul din ambele parti va fi parcurs fara incidente, inseamna ca rezultatele testelor de rupere au fost intelese si asumate. Ar exista astfel premisele unei guvernari mai calme, mai intelepte si mai eficiente decat cea de a ultimilor patru ani.

Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#Traian Basescu, #Calin Popescu Tariceanu, #PNL, #PDL, #alianta DA, #impacare , #PDL