Momentul adevarului pentru Traian Basescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 01 Februarie 2011, ora 21:04
14563 citiri
Momentul adevarului pentru Traian Basescu (Opinii)
Foto: Arhiva/Reuters

Presedintele le-a lansat democrat liberalilor o provocare grea in sedinta tinuta cu parlamentrarii partidului luni seara. O povocare ce se poate transforma insa intr-o crunta infrangere chiar pentru Traian Basescu.

"Chiar daca Preda, Macovei, Voinescu si Baconschi sunt incomozi si critica partidul, ar fi bine sa nu fie dati la o parte. Aveti nevoie de Monica Macovei si trebuie sa o implicati in stabilirea criteriilor de integritate ale PD-L(...) Aveti nevoie de un om competent care va poate ajuta in elaborarea criteriilor de integritate", ar fi spus presedintele, potrivit relatarilor din presa.

Teribil de grea optiune pentru cei care oscileaza, in raport cu fostul minsitru al Justitiei, intre ura si dispret. Vasile Blaga o acuza ca nu apara partidul neconditionat, cu alte cuvinte ca nu este o militanta fanatica precum TRU.

Gheorghe Falca o ameninta cu dosare penale. Radu Berceanu si Ioan Oltean o luau in deradere. Elena Udrea considera inacceptabile criteriile de integritare, amintind pervers ca si in privinta Monicai Macovei ar fi existat unele suspiciuni.

Iar propunerile doamnei Macovei de modificare a statului partidului, tocmai in sensul adoptarii acestor criterii, au fost aruncate la cos deopotriva cu altele ale lui Cristian Preda.

Si cum sa accepte criterii de integritate baronii portocalii despre care presedintele insusi spune ca se intrec cu PSD in materie de coruptie? Cum sa renunte domnul Cocos, de exemplu, la afacerile cu statul doar pentru ca Elena Udrea sa satisfaca aceste criterii de integritate? Cum sa se retraga Gheorghe Falca din PD-L pana cand isi clarifica procesul de coruptie de care care trage fix ca Adrian Nastase?

Si cum sa fie acceptat Cristian Preda la masa deciziilor PD-L, dupa ce a spus adevaruri pe care baronii portocalii nu le vor rostite nici in somn: ca in partid poti fi oricat de corupt daca aduci voturi, ca guvernarea Emil Boc este incompetenta si aceasta este cauza prabusirii in sondaje, ca PD-L este un partid nereformat si cate altele asemenea?

Pe de alta pate, presedintele stie foarte bine ceea ce liderii PD-L nu vor sa inteleaga in ruptul capului: fara o schimbare radicala de imagine, fara o infuzie de personalitati credibile in zona de varf, a deciziei si a reprezentarii, PD-L nu are nicio sansa sa se mai ridice din groapa in care se afla.

Ceea ce a facut ca democrat liberalii sa ajunga la cota de popularitate imensa din 2008 a constat nu in competenele scoase in fata, nu in telegenia si in discursurile liderilor sai. Secretele au fost doua: locomotiva Traian Basescu si speranta unui nou tip de guvernare si a unui nou tip de abordare a politicii.

Cand si-au dat arama pe fata, cand s-au dovedit similari cu pesedistii, democrat liberalii au ucis aceasta speranta vitala ca se poate face politica si altfel. Si aceasta speranta ucisa le-a devenit bolovan de picioare si lor, si lui Traian Basescu. Ea trebuie revitalizata cu orice chip si nu se poate altfel decat cu ajutorul unor oameni cu o cota mare de popularitate si credibilitate, asa cum sunt Monica Macovei si Cristian Preda.

Ma tem insa ca oricat de evident este acest adevar, greii PD-L nu-l vor accepta de buna voie. Ramane asadar in discutie puterea pe care o mai are Traian Basescu in partid. Este un test important.

Daca PD-L se va suspune scrasnind din dinti, inseamna ca presedintele inca domina patidul. Daca, asa cum s-a intamplat destul de des in ultima vreme, inclusiv in cazul Ridzi, presedintele va fi vorbit, iar caravana PD-L va trece netulburata, inseamna ca Traian Basescu a pierdut partida cu propriul partid. Ceea ce s-ar putea transforma in cea mai grea vinovatie a sa fata de electoratul sau si al PD-L.

Citește și:
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut sâmbătă, 1 octombrie, o serie de întrevederi cu premierul Natalia Gavriliţa, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor...
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Deputatul Aurel Bălășoiu a fost surprins sâmbătă, 1 octombrie, în mai multe ipostaze intime alături de un băiat, motiv pentru care conducerea partidului a decis să-l excludă. Bălășoiu...
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Nu stiu daca Presedintele BASESCU cauta faima sau dimpotriva . Tot ce stiu este ce vad cu ochii mei si aud cu propriile urechi . Nu bag in seama "formatorii" pt ca m-am lamurit si cu activitatea asta .