Nici Mesia nu mai poate salva PDL (Opinii)

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Luni, 18 Iunie 2012, ora 19:01
5976 citiri
Nici Mesia nu mai poate salva PDL (Opinii)

PDL traieste dureroasele convulsii de dinainte de a-si da obstescul sfarsit. Traian Basescu din 2004 sau, pentru frumusetea demonstratiei, insusi Ion Iliescu - iubitul poporului din 1990 - daca ar veni astazi la conducerea PDL, partidul tot nu ar mai avea nicio sansa de a fi intors de la groapa.

Daca pana in toamna USL va reusi sa impuna votul uninominal "pur si dur", democrat liberalii isi pot pregati o vacanta lunga si odihnitoare - patru ani vor face Opozitie din afara Parlamentului. O stiu atat de bine si ei incat framantarile pe care le vedem sunt ultimele zbateri de constiinta dinaintea decontului final si total.

Autodecapitarea partidului este semnul cel mai bun pentru recunoasterea situatiei dramatice pe care o traiesc pedelistii. Lupta pentru supravietuire i-a obligat sa isi recunoasca greselile. Adica sa dea dreptate tuturor acuzatiilor care au fost formulate in presa in ultimii ani: nepotism, coruptie, incompetenta si o politica falimentara.

Sacrificarea Elenei Udrea si a Robertei Anastase ca simboluri ale tuturor pacatelor comise de democrat liberali in ultimii ani este mult prea tardiva si injusta. Toti cei care astazi arunca pietre in capul Elenei Udrea i-au sarutat pulpanele ieri. Spectacolul masacrarii Elenei Udrea nu este mai putin abject decat cel de alaltaieri al idolatrizarii.

In istoria cresterii Elenei Udrea in partid ar trebui sa isi caute fiecare pedelist vina si sa se priveasca sincer in oglinda. Cati dintre cei care astazi se dau viteji nu au cazut prada farmecelor ei si nu s-au caciulit in fata ei pentru bani? Invidiata si dorita ieri, astazi Udrea a ajuns doar dispretuita si urata - aceasta este si soarta PDL.

Cele doua entitati se aseamana pana la confuzie. Asa cum pedelistii o urasc astazi pe Udrea pentru ca i-a condus la dezastru, la fel si romanii au ajuns sa dispretuiasca partidul care le-a promis salvarea si modernizarea, insa le-a oferit doar anastase si udre.

Acestea fiind problemele, democrat liberalii se iluzioneaza ca mai pot salva ceva din corabia pe care Traian Basescu, principalul artizan si sustinator al tuturor udrelor, ebelor si anastaselor, a esuat-o in largul poporului. Pentru asta s-a decis organizarea Congresului pe 30 iunie, cand o noua conducere va fi aleasa in locul celei reprezentata de Emil Boc.

Naivii isi inchipuie ca exista o lupta a reformistilor versus vechea garda a PDL care l-ar avea in frunte pe Vasile Blaga. Si pentru a permite accesul marilor personalitati reformatoare, Colegiul Director de duminica a inlaturat vechimea obligatorie ca si conditie pentru a cadida la o functie de conducere.

Derogarea a cerut-o Cristian Preda. Doar la auzul acestui nume si te pufneste rasul. Te intrebi daca vreun pedelist cu mintea intreaga, inclusiv Cristian Preda, isi poate imagina ca o personalitate intr-atat de ermetica, de sofisticata si aroganta in elitismul pe care il predica si de care mandru se acopera, poate salva cu adevarat partidul de la prabusirea ineluctabila? Dincolo de amanuntul charismei distrugatoare a lui Cristian Preda si de apetenta sa pentru popularitate.

Pe de alta parte, un PDL cu un Cristian Preda in frunte sau, mai rau, cu un alde Mihai Razvan Ungureanu sau Sever Voinescu, ori Monica Macovei nu poate deveni decat un spectacol si mai grandios.

Daca derogarea de la vechimea in cadrul partidului a fost impusa pentru a face loc venirii marelui profet al emulatiei - MRU, atunci destinul PDL este pecetluit. Dar sa nu il plangem, cel putin va sfarsi intr-un mod comic.

Nu pot decat sa mi-l imaginez pe fostul sef al spionilor predicand ungurenilor sai tot mai putini si tot mai blonzi reforma statului si partidului in numele lui Traian Basescu. Inconjurat de Cristian Preda, Monica Macovei, Teodor Baconschi si Sever Voinescu cred ca ei formeaza echipa perfecta pentru un lung si profund anonimat.

Pe de alta parte, mult mai multe sanse nu ar avea nici Vasile Blaga, indiferent de cine s-ar inconjura. Pentru ca acestea sunt sansele oamenilor care s-au identificat cu Traian Basescu pana la punctul confuziei totale.

In acelasi timp, daca PDL are nevoie de ceva ca de aer, atunci asta e distantarea si ruperea de Traian Basescu. Este cineva in PDL astazi care sa se ridice in picioare si sa-i spuna NU lui Traian Basescu? Cineva care sa-i tina piept, sa-l refuze, sa se delimiteze de felul in care presedintele a conceput sa isi supuna intreg partidul? Unii ar fi inclinati sa priveasca acum spre Vasile Blaga.

Abia dupa ce PDL isi va fi gasit liderul care sa isi "ucida" parintele, sa se elibereze de sub tirania lui Traian Basescu, partidul va avea o sansa sa renasca. Oricum ar fi, pana la alegeri, nu exista nici timpul ca PDL sa o rupa cu presedintele.

In acest caz, probabil cea mai buna solutie pentru renasterea partidului ar fi intoarcerea lui Basescu insusi la conducerea partidului si construirea unei opozitii cum numai domnia sa stie sa faca atat de bine. De altfel, aproape singurul lucru pe care l-a facut mereu bine.

Citeste si:
Întâlnire de lucru la Guvern pe tema prețului gigacaloriei și a preluării ELCEN
Întâlnire de lucru la Guvern pe tema prețului gigacaloriei și a preluării ELCEN
Costul termoficării, dar şi intenţia Primăriei Capitalei de a prelua ELCEN se numără printre subiectele care urmează să fie abordate, vineri, în cadrul întâlnirii de lucru anunţată la...
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) Marian Neacșu a fost numit de către PSD, partid din care a făcut parte timp de 20 de ani, în postul de...