Oare lui Traian Basescu ii place? (Opinii)

Miercuri, 04 Aprilie 2012, ora 23:57
7236 citiri
Oare lui Traian Basescu ii place? (Opinii)
Foto: Daylife

Ceea ce se intampla acum in PDL nici macar nu este o restauratie. Ea ar fi presupus inlaturarea de catre BVB a echipei Anastase-Udrea-Oltean care, la randul ei, inlaturase tripleta la conventia de anul trecut.

Ceea ce se intampla acum este cu mult mai rau decat o restauratie. Este o reunire a fortelor antireformiste, a baronilor mai vechi si mai noi, mai grei si mai usori, cei care nu au defectat sau nu sunt pe cale sa o faca. O reunire intr-o incercare haotica si disperata de a mentine cu orice pret puterea care le scapa din maini si de a mentine cat de cat inchegat un partid transformat treptat intr-un conglomerat diform si fara nicio identitate, tocmai prin refuzul obstinat al reformarii interne. Si primele victime ale acestei zbateri sunt intelectualii reformisti, pe care ii urau dintotdeauna, dar pe care pana acum nu au avut curajul sa-i loveasca frontal.

Multi democrat liberali asteptau intoarcerea lui Vasile Blaga la butoanele campaniei electorale ca pe o renastere a PDL, ca pe o garantie a revenirii marilor succese electorale trecute. Doar ca Vasile Blaga, ce-i drept un experimentat organizator de campanie, este unul dintre cei mai antireformisti politicieni. S-a pronuntat impotriva reformei aparatului de stat, impotriva masurilor de austeritate, ministerul de Interne a iesit din mandatul sau la fel de stufos si gaunos cum era la preluare, iar in interiorul partidului este unul dintre cei mai mari adversari declarati ai intelectualilor reformisti.

Ceea ce stie Vasile Blaga este sa impuna disciplina cu mana forte, ca un caprar, dupa cum spunea candva Traian Basescu. Dar mai poate fi eficienta o astfel de politica acum? Mai poate ea redresa un partid aflat in degringolada totala? Ma indoiesc.

Depasit in principalul sau fief, Capitala, de PPDD, PDL a ajuns la vremea decontului. Este ca un urias cu picioare de lut, purulent si asmatic, inecat in propria osanza si sangerand prin fiecare organ. A ajuns aici pentru ca s-a expandat cantitativ fara sa creasca si calitativ. A ajuns aici pentru ca, desi lansat sub semnul reformei, n-a facut decat sa se pesedizeze constant. A ajuns aici pentru ca si-a amagit electoratul promitand ceea ce nici nu avea de gand sa faca: adica autentica reforma.

A ajuns aici nu pentru ca a luat masuri de austeritate, ci pentru ca le-a luat prea tarziu si, mai ales, le-a luat doar la nivelul populatiei, nu si al clientelei bugetofage. A ajuns aici din cauza coruptiei institutionalizate si a promvoarii nonvalorii. A ajuns aici pentru ca a cultivat oportunistii si tradatorii.

A ajuns aici, adica parasit de electoratul sau traditional si in iminenta pierderii alegerilor. Cui se adreseaza acest PDL prigonizat si udrizat, corupt si incoerent, sluga a clietelei si antiintelectual? In niciun caz celor care l-au votat din 2004 incoace. Dimpotriva, prin fiecare masura de tipul celor decise impotriva lui Cristian Preda, cu fiecare candidat de tip Prigoana, PDL nu face decat sa-si indeparteze si mai tare electoratul traditional, care nu s-a dus nici la USL si nici la PPDD, ci a intors spatele politicii si a intrat intr-o totala demobilizare.

Cu cine vrea PDL sa-l inlocuiasca? Cine sa-l duca, daca nu spre victorie, macar spre un scor onorabil? La cum se comporta si la ce candidati isi alege, se pare ca mizeaza mai degraba pe simpatizantii USL si ai PPDD, pe care sa-i atraga nu cu idei, ci cu golanii si mita electroala. Ma tem ca vor ramane si fara mita, si fara voturi, pentru ca cine e cazut in admiratia lui Dan Diaconescu nu se va reconverti atat de usor.

E nevoie de mult mai mult decat disciplina pentru ca PDL sa aiba o sansa. Iar acest mult mai mult nu-l poate aduce Vasile Blaga, dimpotriva. Acest mult mai mult sta in puterile Monicai Macovei si ale lui Cristian Preda si consta in onestitate, principii, transparenta. Acest mai mult tine de reforma pe care PDL nu o va accepta in ruptul capului, dar fara de care electoratul sau traditional nu-l va mai vota. Dar am mari indoieli ca PDL va intelege acest adevar si ca va proceda in consecinta.

Asa ca nu mai ramane decat o intrebare: oare, uitandu-se catre PDL, lui Traian Basescu ii place ce vede? Pentru ca ceea ce vede este ceea ce a creat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Traian Basescu PDL, #pesedizare PDL, #alegeri locale 2012 PDL , #PDL