Opinii: Basescofobie si basescianism intr-o Romanie manelista

Sambata, 27 Februarie 2010, ora 20:55
3075 citiri
Opinii: Basescofobie si basescianism intr-o Romanie manelista

Viata politica romaneasca ramane plina de surprize. Poate nu dintre cele mai placute. Dar, ne-am obisnuit. Asa ca, netinand cont de criza, politicienii sunt inca plini de idei noi si indraznete.

Mai depinde si de locul unde acestia le nasc, nu numai de calitatea lor. Asa s-a nascut la ISP (Institutul de Studii Populare), fabrica de idei a PD-L, o noua orientare politica cat se poate de autohtona: basescianismul. Enigmatica orientare, fara a fi tratata in mod special in vreun articol de stiinta politica sau in vreo carte dedicata, face parte din arsenalul ideilor avangardiste contemporane.

Basescianismul pare a fi contrapus basescofobiei. Basescofobia care a afectat largul spectru politic, mai putin in perioadele oportuniste, se manifesta inca de la inceputul anului 2005. Daca basescofobia reprezinta teama obsedanta mai mult sau mai putin reala fata de un personaj numit Traian Basescu care este si Presedintele Romaniei, atunci basescianismul reprezinta antidotul starii de amorteala politica.

Astfel se contureaza din ce in ce mai mult o noua doctrina pe scena politica romaneaca. Si asa cauta PD-L directia potrivita pentru un partid care nu are un o pozitie ideologica foarte clara.

Sever Voinescu, locvacele ideolog al PD-L, isi demasca ingrijorarea ca partidul nu este destul de basescian. "Destul de basescian" ? Adica PD-L nu-l sustine destul de mult pe Traian Basescu ? Sau nu-i sustine destul de bine proiectele si viziunea politica?

Partidul ar trebui sa fie instrumentul prin care basescianismul se exprima. Cu alte cuvinte, valoarea politica si morala a PD-L este basescianimul si nu ideile, actiunea, oamenii care fac parte din partid, nu programul politic si nici ideologia sau doctrina acestuia. Daca majoriatea celor care au intrat in partid au fost adeptii proiectului Basescu, ce se va intampla cu acestia cand proiectul se va termina ? Ce se va intampla atunci cand infuzia de basescianism va seca ?

Toti incercam sa intelegem aceasta noua orientare politica pe care nu o stim nici de dreapta si nici de stanga. Oricum nu conteaza. Atata timp cat ea aduce victoria politica si adeziune depersonalizata, dreapta sau stanga raman simple cuvinte. Nici prietenul intru idei, Cristian Preda, nu a inghitit prea bine basescianismul si a reactionat criticandu-l.

Drept urmare, Sever Voinescu l-a amenintat ca o sa-i para rau. Basescianismul nu trebuie criticat, ci laudat. Urale, cantari, atitudine, costume, stegulete. Cine va indrazni sa cracneasca impotriva noii orientari va infrunta pana nemiloasa a dilematicului.

Sa speram, totusi, ca basescianismul nu va intra in acea categorie oribila a "isme-lor" care nu au adus viata, ci moartea a milioane de oameni, foame, frica cronica, teama continua, privarea libertatii de constiinta si multe altele de acest gen. Stalinism, titoism, maoism, ceausism sunt "isme" ce au marcat vieti, destine, sperante.

Sa speram, totusi, ca basescianismul va ramane singur si la loc sigur in capul dilematic al locvacelui ideolog al PD-L. Sau poate nu, ca si asa suntem toti niste manelisti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
Efectul renunțării coaliției la medicului Cârstoiu: Gabriela Firea va candida la București din partea PSD. PNL va merge separat cu Sebastian Burduja la alegeri
PSD şi PNL au decis să candideze separat la Primăria Capitalei. Coaliția de guvernare a renunțat luni seara, 22 aprilie, la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu. Gabriela Firea şi Sebastian...
#Traian Basescu PDL, #basescianism, #basescofobia , #PDL
Comentarii
Poza vlad al lui tepes
vlad al lui tepes
rank 5
Basecianismul a invins Basecofobia iar Romania a fost facuta manelista de modul in care intelege presa sa educe