Opinii: Galceava de care are nevoie PD-L

Luni, 01 Februarie 2010, ora 21:41
2708 citiri
Opinii: Galceava de care are nevoie PD-L

Cuvinte taioase, atacuri, contre. De cand nu mai vazusem lucrurile astea in PD-L ? Cam de pe la inceputul deceniului, cand Traian Basescu indeparta echipa lui Petre Roman din fruntea partidului.

Atunci insa, partidul care inca purta denumirea de PD se afla intr-o situatie disperata. Cu 7% in Parlament si cu perspectiva disparitiei de pe scena politica in fata, atunci era obligat sa se schimbe. Nu si acum. Aproape singur la guvernare, avand presedintele tarii si premierul, PD-L n-ar parea sa aiba vreun motiv sa se reformeze. Asta la prima vedere.

De fapt, PD-L are nevoie de reforma. Urgent. Motivele sunt multe. In primul rand, alegerile parlamentare de peste trei ani, atunci cand PD-L va putea cu greu sa mai stranga un scor bun pentru o coalitie de guvernare la fel de avantajoasa. Asta pentru ca PSD si PNL au la ora actuala o alianta sudata, iar Traian Basescu nu va mai fi locomotiva care i-a tras pana acum pe pedelisti.

Cei de la PD-L se pot consola cu gandul ca "le-a mers" si ca asta e formula castigatoare. De fapt, nu le-a prea mers, dar au avut norocul chior ca ceilalti sa-si joace cartile mai rau ca ei. Se poate spune lejer ca modul PD-L si al lui Traian Basescu de a face politica a esuat in mare parte. Doar greselile catastrofale ale PSD si in special ale lui Mircea Geoana au facut ca acum Videanu, Blaga sau Boc sa nu ne zambeasca din postura de lideri ai opozitiei.

Ce-i trebuie PD-L?

Ii trebuie ceva sa-l faca radical diferit de celelalte partide in ochii alegatorilor. Ceva ce n-a avut, chiar daca a fost mai bine organizat si a avut curajul sa propuna reforme mai radicale.

A avut insa acelasi stil oligarhic, acelasi partid disciplinat in fata tatucului precum PSD odinioara, aceeasi politica de promovare a cadrelor ce aduce oameni ca interlopul "nea Costel" in functii importante. Fara sa mai vorbim de candidaturi gen Prigoana jr. sau, cum se aude, cea a lui Florin Calinescu. "Defunctul" Calinescu, asa cum il numea Traian Basescu.

Altfel spus, ii trebuie mai multa democratie in partid si o noua politica de cadre. Care ar trebui sa-l faca daca nu un partid mai alb ca zapada, macar de departe mai decent fata de PNL si PSD.

Ce sa invete de la PSD?

PD-L trebuie sa inteleaga ce PSD n-a reusit cand a fost cazul. Faptul ca o reforma desteapta se face atunci cand esti pe val, nu atunci cand ai cazut si oricum nu mai ai alternativa. E adevarat, unii nu o fac nici macar atunci.

Daca va intelege lucrul asta, poate sa considere ca a reusit o treaba a naibii de grea. Adica defesenizarea pana la capat.

Si poate ar putea s-o faca. Nu avantul reformator al lui Cristian Preda sau al Monicai Macovei va fi insa elementul esential. In fata "greilor" din PD-L, ar fi apa de ploaie. Ceea ce poate face diferenta e sprijinul pe care foarte posibil il acorda din umbra Traian Basescu. Seful statului isi da seama ca, desi e inca lumina calauzitoare a PD-L, partidul ar putea sa-i scape foarte usor de sub influenta, asa cum se intampla cu presedintii aflati la finalul celui de-al doilea mandat. Ori, Basescu nu-si permite sa devina irelevant.

Iar daca PD-L va reusi sa se modernizeze pe sine, poate fi intr-adevar partidul care sa modernizeze Romania.

#reformare PDL, #viitor PDL, #strategie PDL , #PDL