Opinii: Motivele aripii anti-Basescu

Vineri, 16 Aprilie 2010, ora 10:53
4233 citiri
Opinii: Motivele aripii anti-Basescu

Blaga, Videanu, Berceanu. Ion Cristoiu spunea despre ei ca sunt "tripleta anti-Basescu" din PD-L. Altii ii considera oamenii care ii pot fura partidul. De fapt, nu sunt atat de radicali contra presedintelui, cat mai curand doresc sa-i limiteze puterea in partid.

Oricum ar fi, cei trei i se opun din umbra celui care era considerat stapanul portocaliu de necontestat. Ce motive au? Multe. De la EBa, la Udrea si de la modul in care Basescu dirijeaza partidul, la bataliile politice periculoase in care l-a impins.

Conflictul de sub pres

Cat timp ratiunile electorale au cerut-o, PD-L a fost un partid monolit. Rar au iesit la iveala carteluri ale oamenilor importanti. Niciodata direct impotriva lui Basescu. Doar a oamenilor lui. In timpul asta, aripa total fidela lui Basescu si cea reticenta s-au tolerat.

Presedintele le-a ingaduit celor trei sa aiba partea lor de putere in partid. In schimb, i-a convins sa inghita multe lucruri care nu le-au picat bine la stomac. Elena Udrea e unul dintre ele. Faptul ca au absorbit PLD si transformarea subita in partid de dreapta, la fel.

Toate schimbarile dictate de la Cotroceni i-au nemultumit pe cei vechi, care-l stiau pe Basescu de cand era doar colegul lor sau un presedinte de partid pe care il ajutasera sa urce. I-au nemultumit mai ales din cauza ca au stricat echilibrul din partid.

Acel echilibru care lasa deciziile strategice in seama lui Basescu si managementul de zi cu zi in seama lui Blaga, Videanu si Berceanu. "Aripa tanara", cu Udrea, Anastase, Voinescu sau Cristian Preda, alaturi de aripa de provenienta penelista a lui Stolojan, au inceput sa emita tot mai multe pretentii. Si sa faca valuri nedorite in interiorul si in afara partidului.

Ca sa dam numai cateva exemple, cazurile Ridzi si Udrea, alaturi de propulsarea Elenei Basescu in PE le-au scos peri albi unor vechi pedisti precum Blaga sau Cezar Preda.

Si elanul reformist al lui Cristian Preda sau Sever Voinescu din ultimul timp sau adevarurile spuse brutal mai ales contra unor apropiati ai lui Videanu sunt de natura sa-i nemultumeasca. Pentru ca e evident ca nici ei, nici Monica Macovei sau altii nu vorbesc doar de capul lor.

Lui Basescu nu-i mai place ce se intampla in PD-L. Si trebuie sa se asigure de pe acum ca haturile puterii nu-i scapa din mana. Pentru ca pe masura ce trece timpul, Basescu risca sa devina irelevant. Asta daca nu-si pune oamenii lui in functiile cheie.

Functii si posturi

Frictiunile dintre tabere au iesit la iveala cu ocazia impartirii functiilor de ministri si vor iesi probabil si cu ocazia Congresului partidului. Cheile disputei - bataliile pe functii si posturi. Sa nu uitam ca Emil Boc, desigur la sugestia lui Basescu, a ignorat ceea ce se votase in interiorul partidului in legatura cu nominalizarile de ministri si a ales altii.

La Congres insa, cartile se vor da pe fata. Basescu are presedintele, veteranii au o mare parte a filialelor, daca judecam dupa voturile din forurile decizionale. Mai ales ca au impus alegerea secretarului general si a prim-vicepresedintilor pe lista, deci au un numar important de oameni de partea lor.

Teoretic, acum ar fi prilejul ca macar Adriean Videanu sa fie usor dat la o parte, fiindca prim-vicepresedintii se aleg pe aceeasi lista cu presedintele partidului, iar Boc e singurul candidat. Vrea insa Basescu sa provoace o ruptura pe fata cu tripleta? Vom vedea. Daca nu va fi cazul acum, se va intampla prin preajma anului 2012. Cand Basescu va forta schimbari in Guvern. Fie inainte, fie dupa alegeri.

Citeste si:
Un nou partid a fost lansat în România. Ce schimbări vor să facă noii lideri ai formațiunii VIDEO
Un nou partid a fost lansat în România. Ce schimbări vor să facă noii lideri ai formațiunii VIDEO
Un nou partid a fost lansat luni, 6 decembrie, pe scena politică din România. Este vorba despre Alianța Antreprenorilor și Agricultorilor, partid care a fost înregistrat la Tribunalul...
Camera Deputaților a votat pentru ridicarea imunității deputatului liberal Adrian Miuțescu
Camera Deputaților a votat pentru ridicarea imunității deputatului liberal Adrian Miuțescu
VIDEO Camera Deputaţilor a încuviinţat percheziţia informatică în cazul deputatului Adrian Miuţescu Camera Deputaţilor a aprobat, luni, cererea ministrului Justiţiei privind...