Opinii: Singuratatea lui Traian Basescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Luni, 05 Iulie 2010, ora 15:26
6762 citiri
Opinii: Singuratatea lui Traian Basescu

Un PD-L in degrigolada, care nu mai are incredere in Guvern si nu-l mai sustine pentru ca nu mai comunica cu acesta si nu primeste de la el raspunsuri esentiale. Un partid in care deciziile sunt luate sub semnul derutei, ad-hoc, fara chibzuinta, un partid dominat de oameni cu autoritate, dar fara credibilitate, adica tipleta BVB.

Este realitatea dincolo de cele mai intunecate suspiciuni pe care o creioneaza Cristian Preda intr-un recent interviu, trecut oarecum neobservat la concurenta cu tragedia.

"Suntem intr-o situatie de blocaj: liderii Guvernului nu incearca sa consulte partidul, ci doar sa-l convinga, dupa ce au luat niste decizii. Incet-incet nici macar membrii de partid nu mai au incredere in PD-L. Refuzul unor parlamentari de a vota cu Guvernul la motiunea de cenzura isi are originea si in acest blocaj. Guvernul si-a pierdut credibilitatea, iar partidul scade in sondaje".

Daca toate acesta erau, oarecum, vizibile cu ochiul liber, exista si dezvaluiri facute in premiera de Cristian Preda: presedintele a rupt comunicarea cu Guvernul dupa ce acesta a decis majorarea TVA si, spune europarlamentarul, "ma tem (in cazul lui Emil Boc - n.r.) de un scenariu de genul Radu Vasile sau Calin Popescu Tariceanu: de un prim-ministru care e atat de sigur pe sine, ca nu mai vrea sa plece".

Dar nici aceste dezvaluiri nu sunt cu adevarat surpinzatoare. Dimpotriva. Cu cateva saptamani in urma, scriam ca Traian Basescu ar putea trai acum, din punct de vedere politic, drama doctorului Frankenstein, care si-a scapat de sub control creatura, devenita dusmanul sau.

PD-L-ul pesedizat este acum controlat de baroni foarte asemanatori cu cei rosii, cu care, de altfel, si sunt in relatii excelente.

Pentru acesti oameni propria supravietuire politica si economica, dupa reguli contrare celor propovaduite de PD-L si de presedinte in repetate campanii electorale, este prioritara oricaror alte comandamente, chiar celor impuse de criza. Ca dovada, au depasit toate disensiunile recente dintre ei si s-au adunat in taina la Mogosoaia pentru a pune la cale o strategie de supravietuire in fata recentului asalt prezidential.

Cat despre Emil Boc, el este cu mult prea slab pentru a se impune in fata puternicilor baroni ai propriului partid. Daca, intr-adevar, domnia sa refuza sa renunte la functie, dupa cum se teme Cristian Preda, o face nu din orgoliul si ambitiile care-i manau in lupta pe Radu Vasile si pe Calin Popescu Tariceanu, ci sub presiunea imensa a adevaratilor sefi ai partidului, constienti ca o eventuala schimbare de guvern i-ar matura din pozitiile cheie detinute.

Daca ne uitam in urma, nu vom prea vedea momente in care Emil Boc sa fi dat prioritate principiilor reformatoare in detrimentul puternicilor sai subordonati.

Cristian Preda isi aminteste, de altfel, cu amaraciune, de tratamentul aplicat initiativelor reformatoare promovate impreuna cu Monica Macovei: "Un partid nu traieste prin mica oligarhie care e instalata la varf. Un partid traieste prin tot ceea ce inseamna structuri. Cand eu si Monica Macovei i-am tras de maneca, ne-au ras in nas, in frunte cu Emil Boc, si ne-au tocat toate amendamentele la statutul PD-L, prin care incercam sa dam o alta fata partidului. Nemultumirile de astazi puteau fi evitate".

Iar PD-L traverseaza acest desert, ce i-ar putea fi fatal, fara a avea macar avantajul unei doctrine clare si a unei coeziuni interne. Este rupt in mai multe factiuni, de la vechiul PD, la curentul crestin democrat, la liberalii lui Valeriu Stoica si Theodor Stolojan, pana la intelectualii reformisti si neasimilati. Conglomeratul acesta nu poate supravietui decat tinut de o personalitate foarte puternica si numai in perioade bune.

Probabil ca Taian Basescu realizeaza dimensiunea problemei, pe cale sa devina letala pentru marile sale proiecte politice, dupa cum a avut ocazia sa constate recent in privinta legii ANI. Un presedinte singur, fara parghii guvernamentale si parlamentare, este un presedinte decorativ, declarativ, anihilat. Cred ca perspectiva revenirii la perioada guvernarii PNL este marele cosmar al lui Traian Basescu si nu vad, in acest moment, cum il poate preveni.

Tacerea sa, absolut fara precedent, din utlima vreme pare intr-adevar o dovada a dezamagirii si supararii si o pedeapsa aplicata premierului, pus in situatia de a infrunta criza inundatiilor si furia masurilor de austeritate fara a avea sustinerea prezidentiala explicita. Nu stiu insa ce beneficiu ii poate aduce aceasta pedeapsa. Pana la urma, scaparea de sub control a partidului pe care l-a creat si l-a girat precum si inca un esec lamentabil in alegerea premierului sunt deconturi personale pe care nu le poate evita.

In plus, repetate greseli si concesii inclusiv din partea domniei sale au contribuit la situatia de acum. Am mai spus-o, baronii portocalii nu au cucerit partidul peste noapte dupa ce s-au teleportat de pe Marte. Au crescut treptat, sub ochii lui Traian Basescu, care, in recenta campanie cel putin, s-a bazat pe ei si practicile lor.

Emil Boc a fost promovat tocmai pentru slabiciunea lui, insa ea a fost exploatata si de altii, de la ministrii PSD, la tripleta BVB, intorcandu-se ca un bumerang impotriva presedintelui. Cat despre lipsa de unitate doctrinara, ea era previzibila inca din secunda in care un partid de stanga a devenit in bloc, peste noapte de dreapta, iar apoi a mai inghitit si o halca liberala.

Dar daca PD-L are toate sansele sa piara pe limba sa, acest esec nu ar aduce niciun beneficiu Romaniei. Dimpotriva. Esecul Guvernului are un pret enorm pentru economie. Un partid aflat in degringolada nu are cum sa-i dea acesteia directie si solutii viabile. Iar alternativa in acest moment nu exista pentru ca PSD si PNL sunt la fel de clientelare, corupte si inepte.

Cat despre Traian Basescu, dincolo de toate greselile si excesele sale, a avut singurele proiecte reformiste pentru Romania. Esecul acestora, indiferent de cauze, este o veste ingrozitor de rea pentru viitorul acestei tari.

Citeste si:
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Rafila, despre relaxarea restricțiilor: „Nu putem să avem niciun fel de toleranţă la respectarea regulilor”
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat miercuri, 8 decembrie, în şedinţa de Guvern, că introducerea măsurilor de relaxare pentru perioada Sărbătorilor ar trebui să vină şi...
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Ajutor de peste 130 milioane de euro oferit se stat marilor companii consumatoare de energie. „Vom trece iarna cu bine”
Peste 130 milioane de euro au fost alocate marilor consumatori de energie, a anunțat miercuri, 8 decembrie, Ministerul Energiei. Ministrul de resort, Virgil Popescu, dă asigurări că vom...
Comentarii