PDL a dat cu "pleasca" de pamant (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 24 Martie 2013, ora 08:23
6869 citiri
PDL a dat cu "pleasca" de pamant (Opinii)
Foto: Ziare.com

Dupa o lupta mai stransa decat au prevazut majoritatea analizelor, PDL si-a trimis "pleasca" fondatoare a epocii post-Roman acolo unde-i este locul.

Doar ca, de la Cotroceni, presedintele insista de fata cu toata lumea sa faca scandal, sa dea din maini si sa refuze o realitate pe care nu a respectat-o niciodata: presedintelui Romaniei nu ii este permis de catre Constitutie sa se implice in viata de partid.

Traian Basescu insa s-a suparat "definitiv" si "pentru totdeauna" pe PDL. Probabil ca dupa cinci minute "definitiv" s-a transformat in "pentru moment", insa labilitatea si relativitatea declaratiilor presedintelui au devenit un fapt obisnuit al vietii politice, nu mai deranjeaza pe nimeni dupa opt ani de siluire a Constitutiei.

Iesirea necontrolata a lui Traian Basescu a sters - ori a pus capac - unei zile in care s-a vazut cel mai bine cum un partid umflat exagerat de mult, cat timp a fost la putere, incepe sa plesneasca.

Ca presedintele Romaniei nu mai vrea sa fie "piatra de moara" de gatul partidului (alta "piatra de moara" si el) care a ales sa ramana cu Vasile Blaga, dar si-a trimis "pleasca" la plimbare, e una. Dar cat de amar trebuie sa fi fost gustul votului, daca presedintele nostru impartial si-a calcat in picioare onoarea, Constitutia si imaginea de aparator al statului de drept, inregistrand iarasi in sufragerie si postand pe Facebook un clip in care afuriseste PDL si isi anunta planul pentru constructia unui nou pol de dreapta pe scena politica?

Clipul presedintelui e cea mai buna concluzie. Nu doar pentru Congresul PDL si alegerea lui Vasile Blaga, ci pentru intreaga perioada a ultimilor 10-12 ani cu Traian Basescu la Cotroceni sau in fruntea partidului.

El exprima disperarea si deruta tuturor celor implicati in fosta mare familie portocalie. Cumva ziua de 23 martie ar trebui trecuta in calendar drept punctul oficial in care PDL a fost tras in groapa de catre un Traian care se afla deja acolo si isi punea sperantale sa iasa cu ajutorul mainii intinse de partid.

PDL insa nu i-a mai intins mana, nu i-a mai crezut nici promisiunile, nici explicatiile despre dezastrul din trecut. Refuzand sa isi asume atat trecutul, cat si viitorul, PDL isi recunoaste drama care il sufoca in prezent.

Membrii sunt atat de dezorientati, atat de sufocati de lipsa de orizont, ca s-au agatat cu disperare de singurul om pe care l-au simtit aproape de ei in ultimii ani. Iar acesta a fost unul singur - Vasile Blaga.

In timp ce Traian Basescu s-a folosit de partid si de liderii sai si asa uzati, ca sa isi castige al doilea mandat, sa taie salarii in 2010, ca sa isi acopere campania si masurile neluate din 2009, sa isi pastreze scaunul in ciuda celor 7,4 milioane de voturi si "sa apere statul de drept", Vasile Blaga a stat acolo unde a fost mereu - in partid. Pentru asta, pedelistii si-au pus toata speranta in el.

Traian Basescu i-a adus la guvernare, i-a facut bogati si i-a protejat, dar le-a si cerut peste masura. Atat de mult ca acum sunt faliti, goi si fara viitor.

Iar cand s-au vazut aruncati in mare de capitanul european, pedelistii se agata acum cu toata disperarea inecatului de Vasile Blaga. Or, asta e instinct, nu judecata.

In functie de evolutia relatiei cu Traian Basescu, PDL isi decide de acum viitorul - daca va mai exista sau va impartasi soarta taranistilor si vor ramane un mic satelit in jurul celor doua mari partide din USL.

Quarterly Report - Editia 4

Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Pe listele partidelor înscrise la alegerile europarlamentare din iunie 2024 s-au produs schimbări majore, față de scrutinul precedent. Multe nume au dispărut, multe au apărut. Pentru 9...
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Guvernul a aprobat joi, 30 mai, o ordonanță de urgență care prevede că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului poate iniţia şi desfăşura proceduri de expropriere pentru...
#Traian Basescu adio PDL, #Vasile Blaga presedinte PDL, #alegeri interne Elena Udrea , #PDL