PDL, adio, dar raman cu tine! (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 10 Februarie 2014, ora 22:55
4878 citiri
PDL, adio, dar raman cu tine! (Opinii)

Schimbarea de discurs a presedintelui Traian Basescu fata de PDL, manifestata cat se poate de explicit si deloc intamplator la Cluj, i-a luat, probabil, prin surprindere nu doar pe democrat liberali, ci si pe membrii si simpatizantii Miscarii Populare, obisnuiti deja ca tinta principala a noului partid sa fie PDL.

"Am facut un apel catre toti membrii Fundatiei Miscarea Populara si PMP sa nu atace PDL, ar fi cea mai mare greseala. Pana la urma, toti datoram ceva PDL si mi s-ar parea imoral", a spus Traian Basescu dupa dezbaterea organizata de Fundatia Miscarea Populara.

Mai mult, la o cina cu primarii PDL din Ardeal, presedintele ar fi fost chiar mai explicit, potrivit relatarilor celor prezenti: "Vom fi impreuna dupa alegerile europene sau, cel mai tarziu, in 2016, la guvernare".

Nu cred ca ar trebui sa vedem in aceasta schimbare o mana intinsa lui Vasile Blaga, ci o si mai clara expunere a motivului pentru care presedintele a spus "adio, PDL!" in martie anul trecut - Vasile Blaga. Cu alte cuvinte, Traian Basescu a tinut sa transmita ca ruptura sa nu este fata de PDL in ansamblu, partid caruia a recunoscut ca ii datoreaza mult.

Ceea ce pare a sugera, implicit, Traian Basescu este ca ar fi dispus la o reapropiere, dar nu in orice conditii.

Dupa europarlamentare este primul moment posibil pentru aceasta reapropiere invocata de presedinte. Ce s-ar putea intampla pana atunci?

Doua lucruri, in principiu. Fie PDL obtine un scor extraordinar si confirma ca este a doua forta politica din Romania, lucru mai greu avand in vedere aparitia PMP care vizeaza acelasi electorat, dar nu cu totul imposibil.

In aceasta ipoteza, lui Traian Basescu ii va fi foarte greu sa mai tina la distanta PDL riscand sa fie acuzat ca, pentru adversitati personale, sacrifica soarta Opozitiei din Romania.

Pe asta mizeaza si actuala echipa a lui Vasile Blaga, dupa cum spunea intr-un interviu acordat Ziare.com Raluca Turcan: "Daca PDL va arata dupa europalamentare ca este al doilea partid din Romania si cea mai importanta forta politica de dreapta, presedintele nu va avea nicio ezitare sa aiba in continuare un parteneriat cu PDL".

A doua ipoteza, poate mai pe placul presedintelui, ar fi ca PDL sa obtina un scor sub asteptari. In aceste conditii, ar fi posibil ca dezamagirea si degringolada din interiorul PDL sa determine punerea in discutie a mandatului actualei conduceri, in frunte cu Vasile Blaga.

Ca sa profite din plin de acest moment si sa readuca PDL pe orbita favorabila lui, Traian Basescu are nevoie de indeplinirea cumulativa a doua conditii: sa aiba un contracandidat puternic pentru Vasile Blaga si sa nu poata fi facut responsabil pentru esecul PDL, ca urmare a unei campanii negative sustinute a PMP.

Este foarte probabil ca acesta sa fie motivul pentru care presedintele a si cerut oprirea focului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu PDL, #Basescu Boc, #Basescu PMP Cluj , #PDL