Presa de azi: Basescu aminteste PD-L cine e seful

Luni, 07 Iunie 2010, ora 07:52
3985 citiri
Presa de azi: Basescu aminteste PD-L cine e seful
Foto: Evenimentul Zilei

Presedintele a strans parlamentarii PD-L aseara, pe malul Lacului Snagov, ca sa-i avertizeze ca, daca il scufunda pe Emil Boc la motiunea de cenzura, singura lor varianta va fi trecerea in opozitie.

Basescu da trezirea in PD-L: Daca votati motiunea, pierdeti puterea, titreaza Evenimentul Zilei. Revolta mocnita din PD-L inainte de motiunea de cenzura l-a impins din nou pe Traian Basescu sa puna ordine in partidul lui Emil Boc.

Ca sa se tempereze din timp, alesii PD-L au fost sunati de la cabinetul Robertei Anastase inca de miercuri seara, imediat dupa primele semne de revolta. Cu toate acestea, inainte de intalnire, PD-L-istii se intreceau in nemultumiri: reactiile negative din teritoriu la taierile de salarii si pensii, ignorarea amendamentelor lor de catre guvern, dar si relatia proasta cu ministrii.

Potrivit unor surse politice, mesajul pe care intentiona sa-l dea Basescu PD-L-istilor era ca "ori sustin masurile de austeritate si voteaza impotriva motiunilor, ori executivul va fi demis, iar PD-L nu va avea ca solutie decat opozitia". Varianta abtinerii de la vot, avansata de Anastase, nu avea sustinere intre liderii PD-L.

Peste tensiunile dintre ministri si parlamentarii propriului partid, mai-marii PD-L nu se inteleg nici in privinta operatiunii "afaceri pe bani publici sau politica". Cum ofensiva de imagine lansata de Elena Udrea tinde sa se intoarca, din cauza contrelor interne, tot impotriva lor, PD-L-istii cauta, in paralel, solutii reciproc a vantajoase.

Politicieni si afaceristi, Vasile Blaga, Elena Udrea, Radu Berceanu - fiecare cu un vot la varf - vad complet diferit modul cum ar trebui sa se aplice interdictia. Blaga cere ca masura sa se extinda si la sot sau sotie ori copii.

Nu insa si la cei care nu mai sunt in intretinerea parintilor, cum este cazul ginerelui sau, Ionut Rudeanu, care a incheiat in 2009 doua contracte pe bani publici prin firma sa de paza. "Nu poti sa mergi la absurd. Daca mergi pana la a saptea spita, toti sunt rude cu toti", sustine Blaga.

Udrea, pe de alta parte, n-ar fi pentru sacrificarea sotilor. "Eu ma refer strict la politicieni. E greu sa ceri familiei sa-si schimbe total viata", sustine Udrea.

Basescu ameninta PD-L cu Opozitia, anunta si Jurnalul National. Aseara, la Snagov, au fost chemati ministrii Cabinetului Boc si parlamentarii PD-L, prezenta fiind obligatorie, pentru ca seful statului si, neoficial, al partidului avea un mesaj important de transmis - daca nu mai vor sa sustina taierile de pensii si salarii si voteaza in favoarea motiunii, partidul va trece in Opozitie.

Adica, el nu mai doreste sa nominalizeze un alt premier de la PD-L, ceea ce inseamna ca tot aparatul de partid va trebui sa isi ia adio de la conducta banilor publici.

"Presedintele este asteptat la aceasta intalnire pentru a le transmite parlamentarilor PD-L un mesaj ferm, si anume ca, in opinia sa, ori sustin masurile de austeritate promovate de Guvern prin angajarea raspunderii si voteaza impotriva motiunilor de cenzura, ori Executivul va fi demis prin aceste motiuni, iar PD-L nu va mai avea ca varianta decat sa treaca in Opozitie", au declarat surse politice citate de Mediafax.

Totusi, sursele sustineau ieri ca Traian Basescu s-ar fi codit, initial, sa participe la Snagov, la sedinta pedelistilor, dar pana la urma "s-a decis sa mearga".

Din cauza numarului tot mai mare de nemultumiti din randul parlamentarilor PD-L, care au inceput sa anunte ca vor vota in favoarea motiunii de cenzura si chiar au demisionat, trecand la PSD, Guvernul Boc, aflat doar la 18 voturi distanta de a fi demis in Parlament, a incercat sa gaseasca solutii pentru a evita taierea pensiilor mici, sustine Mediafax.

In afara de eforturile depuse de Traian Basescu pentru a-i convinge pe parlamentarii PD-L sa nu se revolte impotriva Guvernului Boc, se poarta tratative si cu cei de la UNPR, "partidul independentilor", condus de ministrul Apararii, Gabriel Oprea, si ai carui parlamentari s-au manifestat de asemenea in opozitie fata de reducerea salariilor si a pensiilor.

Basescu aminteste PD-L cine e seful, potrivit Gandul. Confruntat cu un val de critici din partea propriului partid, Emil Boc va incerca sa treaca astazi prin Parlament legile austeritatii. Contestatarii din PD-L, calmati de Traian Basescu

Emil Boc isi asuma astazi in fata Parlamentului taierea cu 25% a salariilor bugetarilor si cu 15% a pensiilor, dupa o saptamana in care a primit nu doar criticile opozitiei, ci si contestarea din partea propriului partid.

Desi mai multi parlamentari ai PD-L au criticat guvernul, iar nemultumirile acestora s-au lasat si cu doua demisii, niciunul dintre cele 60 de amendamente la legile austeritatii nu au fost acceptate de Guvernul Boc, fapt ce a determinat cresterea tensiunii in randurile pedelistilor.

In ajutorul lui Boc a sarit aseara Traian Basescu, seful statului intentiona sa transmita PD-L, in cadrul unei intalniri pe malul lacului Snagov, ca cine nu e de acord cu guvernul poate sa aleaga drumul opozitiei.

Diminuarea valorii pensiilor a atras critici si din partea reprezentantilor PD-L la Bruxelles. Prezent, vineri, la Interviurile Gandul , eurodeputatul PD-L Cristian Preda a pledat pentru o "solutie combinata", bazata pe introducerea impozitului diferentiat in functie de venit: "Daca aceasta ar fi fost o solutie de distribuire mai echitabila si mai eficace a efortului, n-as fi avut nici o retinere pentru ca nu cred ca trebuie sa ramanem rigizi in niste optiuni care s-au vadit bune in anumit moment".

Cu un picior in afara PD-L-ului, senatorul de Prahova, Georgica Severin, a recurs la un atac in cascada fata de premier. Dupa ce s-a declarat solidar cu colegul sau de filiala, Iulian Badescu, proaspat demisionar din partid, Severin l-a atacat dur pe Boc, declarand, ieri, ca: "In ceea ce priveste Guvernul Boc, nu pot spune decat un singur lucru: sunt ferm convins de onestitatea si tragedia primului-ministru Emil Boc. Din pacate, si-a asumat un rol in care regizorul este la Cotroceni".

Gasindu-se in fata acestui val de critici, conducerea PD-L a reactionat prin vicepresedintele Gheorghe Flutur care le-a indicat pedelistilor ca viata este si mai dura in opozitie. "Celor de la PSD le chioraie matele de foame. Le e dor de putere. Nu va lasati calcati in picioare", a fost mesajul lui Flutur.

Boc da examen la masurile lui Basescu, informeaza Adevarul. Guvernul isi va asuma astazi raspunderea pe planul de austeritate. Testul cel mare pentru Emil Boc va fi insa votul pe motiunea de cenzura. Presedintele Traian Basescu le-a transmis aseara parlamentarilor PD-L un mesaj clar: sustin masurile prezentate de el sau ii va trece in Opozitie.

Reducerile de pensii si de salarii vor fi asumate astazi, oficial, de premierul Emil Boc. Dupa mai bine de trei saptamani de cand presedintele Traian Basescu a anuntat planul de austeritate, Guvernul va ajunge in fata alesilor cu programul aproape neatins: pensionarii nu vor scapa de reducerea veniturilor cu 15%, iar bugetarii vor avea salarii cu 25% mai mici. In timpul asumarii, circa 3.000 de sindicalisti vor manifesta in jurul Parlamentului.

Amendamentele depuse de parlamentari la cele doua legi pe care Guvernul si le va asuma nu vor trece in sedinta de Guvern de astazi, iar singura solutie a Opozitiei pentru a "taxa" planul Guvernului ramane motiunea de cenzura.

"Guvernul nu a acceptat niciun amendament care sa modifice pe fond cele doua proiecte de legi. Guvernul sustine in continuare masurile de reducere a cheltuielilor bugetare cu pensiile si salariile, precum si eliminarea pensiilor de lux", a declarat sambata seara purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.

Parlamentarii au depus 43 de amendamente la cele doua legi - 25 care vizeaza legea privind unele masuri in vederea restabilirii echilibrului bugetar, iar 18 pe cea referitoare la domeniul pensiilor. Cele mai multe vin insa chiar din partea partidelor de Coalitie - PD-L, UNPR si UDMR au propus modificari care vizeaza mai ales reducerea pensiilor.

"Am depus mai multe amendamente care prevad ca pensiile mai mici de 1.000 de lei sa nu fie afectate, reducerea de 25% in cazul bugetarilor sa se aplice la fondul de salarii, iar aceasta masura sa fie aplicata si pentru companiile de stat", a declarat Liviu Campanu, senator UNPR.

PD-L - intre furia bugetarilor si spectrul opozitiei, scrie Romania Libera. Desi este anuntata in aceasta dimineata o sedinta de guvern in care sa fie discutate amendamentele parlamentarilor, premierul Emil Boc a decis inca de sambata, impreuna cu ministrii Sebastian Vladescu si Mihai Seitan, sa nu accepte nici o modificare pe fond a legilor pentru care isi angajeaza raspunderea.

Prin urmare, in principiu, Guvernul Boc se prezinta in Parlament tot cu masurile convenite cu FMI: reducerea pensiilor cu 15% si a salariilor bugetarilor cu 25%, precum si reducerea unor prestatii sociale si recalcularea pensiilor speciale. Aceasta, desi printre cele peste 60 de amendamente venite de la parlamentari s-au aflat si cele ale alesilor arcului guvernamental.

Potrivit unor surse citate de Mediafax, Guvernul ar fi facut mai multe simulari, insa fara rezultat, pentru a vedea daca poate reduce alte cheltuieli in locul pensiilor. "Exista si varianta diminuarii pensiilor in acest an, dar cu alocarea in 2011 a unor sume compensatorii, in principal, pentru pensionarii cu venituri reduse, daca va fi reluata cresterea economica", au declarat sursele citate. Aceasta varianta a fost, de altfel, indicata si de unii parlamentari PD-L.

Presedintele Crin Antonescu s-a autopropus ieri premier, anuntand ca PNL este dispus sa-si asume responsabilitatea de a guverna Romania pe baza principiilor liberale, daca va cadea Guvernul Boc.

"Daca m-ar desemna partidul sa ocup aceasta functie (de premier - n.r.), atunci voi raspunde ca sunt de acord", a spus Antonescu. Liderul liberal a aratat ca programul de guvernare al PNL se axeaza pe reducerea drastica a achizitiilor publice care alimenteaza "clientela politica a PD-L" si pe revigorarea politicii externe.

Anuntul PNL vine in contextul in care conducerea PSD a votat, in unanimitate, ca partidul sa nu intre la guvernare decat dupa alegeri, fie ele la termen sau anticipate. "Nu ne gandim la aranjamente politice, la formule de guvernare viitoare cu unii sau cu altii", a declarat presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase.

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#Traian Basescu amenintare PDL, #Traian Basescu intalnire PDL, #remaniere guvern Boc, #guvern asumare raspundere , #PDL