Opinii: Revelatia partiala a lui Traian Basescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 10 Decembrie 2010, ora 12:42
4858 citiri
Opinii: Revelatia partiala a lui Traian Basescu

Traian Basescu a descoperit pesedizarea PD-L, dar numai intr-o mica masura, moderata si usor corectabila. Ca un analist politic venit dintr-o lunga vizita in strainatate, seful statului constata cat de tare s-a indepartat partidul sau de principiile in numele carora a castigat tot mai multe procente, pana la pozitia actuala.

Iar revelatia i-a fost provocata de cazul Ridzi, pentru care Comisia Juridica nu a dat avizul cerut de DNA pentru perchezitie informatica.

"Am tinut mult la Monica Ridzi ca tanar politician, dar nimic nu justifica lipsa unui vot care sa extinda ancheta. (...) Oricum au votat pentru a da voie DNA sa continue cazul in vara lui 2009. Iar faptul ca s-au opus extinderii pe sistemul informatic e ridicola. E o prostie ca n-au avizat extinderea. Nu le accept si nu le scuz actiunea.

Respingerea cererii procurorilor e o actiune inadmisibila din punctul de vedere al PD-L. Nu poti sa-l acuzi pe Nastase ca se ascunde si cand vine vorba de un deputat al tau sa faci la fel. Pot sa inteleg din punct de vedere uman, cu nasterea, cu problema de sanatate, dar sper ca plenul va fi mai intelept, fiindca nu exista scuza sa nu te duci in fata procurorului", a spus Traian Basescu la TVR.

Ba chiar mai mult, atrage atentia Traian Basescu, PD-L trebuie sa revina la atitudinea dinainte, altfel risca sa piarda alegerile: "Daca nu revine cu fapte la ceea ce sustinea cand era in Opozitie, isi diminueaza sansele sa revina unde era. Va recupera in 2011 si 2012, pe fondul revenirii economice, dar daca nu va reveni la discurs si actiune in interiorul sau, nu va atinge cifrele la care ar merita sa revina, pentru ca e partidul care si-a asumat tractarea acestei tari din criza".

Are dreptate Traian Basescu. Perfecta dreptate. Doar ca problema PD-L nu se reduce, in actiune si discurs, la Monica Iacob Ridzi. Problemele PD-L au si alte nume, de exemplu Gheorghe Falca, finul presedintelui, puscariabilul care vrea sa ajunga sef al PD-L si o ameninta pe Monica Macovei si pe colaboratorii acesteia cu dosare penale. Sau Elena Udrea, portavocea presedintelui, exponenta a unui grup de interese condus de sotul ei Dorin Cocos. Sau Antonie Solomon.

Generic, numele acestea se inscriu in ceea ce Monica Macovei numeste criterii de integritate. La ele si cele cu aceleasi probleme ca ele ar trebui sa fie aplicata revenirea la discursul si actiunea PD-L. Traian Basescu nu trece insa aceasta granita: "Monica Macovei este excelenta intr-un partid existent, nu ar putea construi un partid. PD-L nu e atat de stramb incat sa trebuiasca indreptat".

Cu alte cuvinte, nimeni nu are voie sa se atinga de Monica Macovei, dar nici ceea ce sustine ea nu trebuie luat ca litera de Evanghelie.

Dar oare decizia PD-L in cazul Ridzi nu este tocmai consecinta absentei criteriilor de integritate, a faptului ca in partid, dupa cum zice Cristian Preda, evaluarea se face strict in functie de numarul de voturi aduse?

Cazul Ridzi este poate doar cel mai scandalos si mai recent, o autentica prostie de imagine, dar ar fi cu mult mai periculos ca Gheorghe Falca sa ajunga presedintele PD-L. Este cu mult mai periculos ca in mentalitatea PD-L, Antonie Solomon este numai bun de reales in fruntea filialei Dolj. Sunt cu mult mai periculoase osanalele nerusinate ridicate recent Elenei Udrea.

Ma tem ca PD-L este foarte stramb, asa cum il vede Monica Macovei, insa derapajul tine exact de acele zone de fond de care presedintele nu se atinge.

Pe de alte parte, este straniu tonul de analist politic cu care Traian Basescu evalueaza atitudinea PD-L. Pentru ca domnia sa nu este un observator si nici in Opozitie. Domnia sa este principalul girant al PD-L. Este politicianul care a adus si a mentinut PD-L la putere, este omul care a creat aceasta constructie si raspunde pentru ea. Asa cum Sorina Placinta raspunde pentru faptele fiului sau, asa si Traian Basescu raspunde pentru derapajele PD-L.

Nu poti fi presedinte jucator doar cand vrei, dupa care sa te retragi in postura de presedinte comentator. Este de datoria domniei sale sa-si struneasca partidul si sa-i impuna sa se tina de linia pe care a promis-o, in ipoteza ca si seful statului crede in ea. Criticile publice racoresc, poate, electoratul dezamagit, dar ceea ce asteapta el este ca Traian Basescu sa puna piciorul in pragul partidului. Daca mai vrea si mai poate.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Traian Basescu PDL, #Basescu Ridzi PDL, #Basescu DNA Ridzi , #PDL