Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Saptamana Politica: Paradoxul motiunii de cenzura anti-Boc

Luni, 07 Iunie 2010, ora 09:24
2244 citiri
Saptamana Politica: Paradoxul motiunii de cenzura anti-Boc

Evenimentele politice se succed cu rapiditate. Oamenii uita. Nimeni nu mai are timp sa analizeze. "Saptamana politica in analiza" iti ofera posibilitatea sa vezi lucrurile la rece si in ansamblul lor.

Ziare.com iti propune sa discuti la inceputul fiecarei saptamani pe baza analizei, principalele subiecte politice.

31 mai-6 iunie 2010

De cate ori in viata suntem martorii unor afirmatii sincere din partea politicienilor? Din pacate, de putine ori. Insa, atunci cand se intampla sa aflam adevarul, ori este o situatie win-win din care toata lumea castiga, ori este o situatie lose-lose din care toata lumea pierde.

Saptamana aceasta am avut parte de al doilea scenariu. In raportul dintre guvernanti si guvernati s-a intamplat urmatorul lucru. Primii au fost sinceri si au afirmat ca au mintit in legatura cu realitatea economica si cu administrarea treburilor tarii, iar cei din urma au aflat ca au fost mintiti. Drept urmare, nimeni nu a fost sanctionat.

In schimb, Puterea s-a pregatit pentru a se confrunta cu motiunile de cenzura ale Opozitiei. O Opozitie care se confrunta cu dileme dificile. Ba la putere, dar nu cu oricine, ba in opozitie, dar nu cu actuala coalitie la putere.

PD-L, victima propriilor minciuni

Sinceritatea debordanta de care au dat dovada democrat-liberalii nu a adus nimic bun. Nici pentru ei, nici pentru noi. Au insistat si au creat o situatie lose-lose. Cu ne ajuta ca Sebastian Vladescu a recunoscut ca ar fi putut sa ne mai minta inca sase luni? Cu ne ajuta ca Radu Berceanu a recunoscut ca in campania electorala au mintit prin omisiune?

Din punct de vedere social sau economic cu nimic. Din punct de vedere politic electoratul va invata, probabil, ca inainte sa se duca in cabina de vot trebuie sa cantareasca de mai multe ori optiunile.

Sunt sigur ca nu toti parlamentarii, nu toti ministrii, nu toti democrat-liberalii sunt la fel. Cu siguranta exista si oameni capabili si onesti in ciuda stereotipului ca toti politicienii sunt la fel. Cel mai probabil nepromovati. Insa cei care gresesc, ar trebui sa aiba bunul simt sa nu persiste in nesimtire. A recunoaste ca ai mintit, fie prin omisiune, fie deliberat, este totuna. Indiferent de modul cum ai promovat-o in spatiul public, minciuna ramane minciuna.

Din punctul asta de vedere lipsa de atitudine din partea electoratului este simptomatica cu privire la propriul viitor. Apatia, lipsa de participare indiferent de forma, toleranta fata de greselile flagrante ale politicienilor par a face parte din atitudinile romanilor fata de politica.

Cu folos ne mai revoltam in sine, daca nu stim sa sanctionam minciuna? De ce mai mergem la urne sa votam daca pana atunci ne este indiferenta miniciuna?

Paradoxul motiunii de cenzura anti-Boc

Eventuala reusita a motiunii de cenzura cu care PSD si PD-L vor sa sanctioneze coalitia guvernamentala este simultan, si o capcana politica, si un paradox. Explicatia ar fi urmatoarea.

In primul rand, se va genera o criza politica majora suprapusa crizei economice si sociale existente. Nu ar fi pentru prima data cand partidele politice vor face politica in interes propriu si nu in interesul maselor. Traian Basescu va acuza partidele din Opozitie ca sunt iresponsabile, iar Opozitia il va acuza in continuare pe Traian Basescu ca este inconstient politic.

In al doilea rand, va fi afectata relatia cu FMI, iar lipsa de actiune guvernamentala va duce la ingreunarea aplicarii unor politici coerente si eficiente care sa scoata din letargie statul si societatea paralizata. Pentru ca in acest moment statul nu genereaza venituri suplimentare, imprumutul de la FMI este indispensabil.

In al treilea rand, PSD si PNL nu vor sa intre la guvernare, deci nu va exista o alternativa politica.

In al patrulea rand, dupa cum ne-a obisnuit, Traian Basescu nu va face jocul Opozitiei si va incerca sa formeze un nou guvern, cel mai probabil cu acelasi Emil Boc in frunte. Un Cabinet Boc V ar fi ca si cum ai reinvia un cadavru pentru a cincea oara.

In democratia romaneasca, motiunea de cenzura reprezinta o modalitate constitutionala de a sanctiona guvernul existent. Problema este ca in acest context economic si social preluarea puterii de catre oricare formatiune parlamentara este o capcana. PSD a decis ca nu doreste sa intre la guvernare decat in urma unor alegeri anticipate, iar PNL a hotarat ca doreste la putere in formula unui guvern monocolor. In concluzie, PSD si PNL doresc sa darame guvernul, dar nu doresc sa preia puterea in orice conditii.

In schimb, lipsa unei opozitii ferme din partea PSD si PNL va duce la sanctionarea acestora din partea electoratului acestora, dar si a celor dezamagiti si nehotarati.

Intalniri de taina, la ceas de seara

Ultimele intalniri pe care Traian Basescu le-a avut cu parlamentarii din cercul puterii sau cu liderii PD-L nu prea au adus nimic bun pentru acestia. Aproape de fiecare data au rasuflat diverse adevaruri care nu au fost inghitite tocmai bine de cei din afara cercului puterii. Nu spun ca ar exista un anumit fatalism in aceste intalniri de taina care teoretic ar trebui sa puna la punct diversele erori de comunicare sau de actiune politica si guvernamentala ale coalitiei, insa, aproape dupa fiecare intalnire cu seful statului PD-L a dat cu batu-n balta si a mai comis o balbaiala.

Daca ar fi sa o comparam cu o situatie normala din viata de zi cu zi, de exemplu atunci cand parintele isi dojeneste copilul sau copiii ca nu trebuie sa faca una sau alta pentru ceva rau se poate intampla, am putea spune ca PD-L nu a ajuns la varsta pubertatii. Cu toate avertizarile si admonestarile parintelui, copilul pana nu experimenteaza pe pielea lui ce inseamna jocul cu chibriturile nu se va lasa.

Prezenta liderului coalitiei guvernamentale la Snagov a avut ca scop intarirea moralului parlamentarilor democrat-liberali fata de atitudinea kamikaze pe care o vor avea cand vor vota in Parlament legile austeritatii. Ramane de vazut cati dintre democrat-liberali se vor sacrifica pentru masurile Basescu-Boc si cati isi vor lua inima in dinti si vor sufla contra vantului.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Traian Basescu austeritate, #Traian Basescu mustrare PDL, #intalnire Basescu PDL Snagov , #PDL
Comentarii
Poza dana.grecu
dana.grecu
rank 5
In lasitatea lor PSD-istii si PNL-istii fug de guvernare ca dracu de tamaie, dar au interesul ca tara sa mearga din ce in ce mai rau pentru a putea scapa astfel de PDL , singurul mod in care isi pot imparti intre ei puterea
Poza bigone
bigone
rank 2