Se intampla in Romania. Campania "Sa devenim portocalii!"

Autor: Iulian Leca, Senior editor
Miercuri, 30 Decembrie 2009, ora 00:23
6287 citiri
Se intampla in Romania. Campania "Sa devenim portocalii!"

Exista o tendinta in randurile politicienilor, usor de inteles si de explicat dupa victoria lui Traian Basescu la alegerile prezidentiale, ca tot ce misca pe scena politica sa se "orienteze" catre partidul portocaliu.

Este usor de inteles deoarece, in urma victoriei lui Traian Basescu, exista o oarecare dorinta de a da invingatorului ce-i al lui, iar oportunistii din partidele de Opozitie speculeaza foarte bine nevoia disperata a PD-L de a atrage parlamentari din celelalte partide.

PD-L accepta acest lucru si pentru ca incearca astfel sa isi asigure o majoritate cat mai consistenta in Parlament si, in aceeasi masura, pentru ca isi doreste slabirea (catre desfiintare) tuturor celorlalte partide politice.

O dorinta fireasca, atat timp cat existenta la Putere a partidului democrat liberal se datoreaza, vremelnic, unei majoritati fragile si extrem de inconsistenta si instabila, din moment ce are la baza un grup de "tradatori mercenari" si grupul UDMR - formatiune politica ce a stat intotdeauna alaturi de putere.

In acest context, PD-L se vede nevoit sa isi atraga prozeliti din orice partid parlamentar (si nu numai), indiferent de compromis, indiferent de riscurile carora se supune. Mesajul de chemare alaturi de oastea portocalie a fost intial, atunci cand el a fost raspandit de catre liderii formatiunii, unul de intregire a "dreptei" scenei politice din Romania.

Din celebra declaratie a lui Traian Basescu de la sfarsitul alegerilor (atat din primul tur, cat si de la finalul celui de-al doilea) a reiesit ca prin votul exprimat atat pe 22 noiembrie, dar mai ales pe 6 decembrie, romanii si-ar fi manifestat dorinta ca "dreapta" politica sa ii conduca pentru un viitor mandat.

O concluzie cel putin pripita, daca nu si incorecta, lansata chiar de presedinte, care stia ca astfel va atrage un val de reactii si atentia tuturor celor care sunt dispusi sa isi lase partidul doar pentru a intra la guvernare

Dincolo insa de mesajele de racolare venite din randurile democrat liberalilor, sau chiar din partea d-lui Basescu, de a isi atrage voturile colegilor din Parlament, sau chiar pe acestia insusi, "oferta" PD-L ramane tentanta. Disponibilitatea PD-L de a striga dupa ajutorul oricui este dipus sa il dea tradeaza, deopotriva, disperarea de a nu pierde puterea, dar si ipocrizia mesajelor pe care partidul, impreuna cu presedintele statului, le transmit opiniei publice.

Avem pe de o parte ideea ca Romania trebuie modernizata, iar politizarea excesiva oprita, ca dreapta a obtinut "girul" majoritatii si ca ea trebuie sa conduca de fapt Romania, iar de cealalta dorinta de a dezmembra si destabilize toate partidele de opozitie. Jocul cu majoritatea si lupta pentru obtinerea de constiinte fidele pentru un pumn de avantaje si beneficii oferite in schimbul votului s-a extins pana dincolo de politicieni.

Este un fapt ciudat ca pe zi ce trece tot mai multi analisti, comentatori politici si jurnalisti ajung sa sustina, mai mult sau mai putin, intr-un spirit militantist greu de inteles, ideea ca liberalii trebuie sa mearga catre guvernare - caci "asa a hotarat poporul si asta e ceea ce el vrea". Cu alte cuvinte, "daca voi nu ma vreti, eu va vreau".

Usor, usor, ideea s-a instalat peste toti ca fiind singura sansa de a scapa ori de spectrul falimentului, ori de frica anonimatului. PD-L stie prea bine ca intr-un an ca acest care se anunta a fi 2010, lor nu le vor mai fi suficiente cele trei voturi in plus pe care le au acum, atat de conjunctural, in fata Opozitiei.

PD-L stie ca altfel nu va avea cum sa supravietuiasca. De aceea, zbaterile si curtea liberalilor, de aceea si amenintarile cu schimbarea legii alegerilor. Totul pentru ca liberalii sa inteleaga, cum spuneam, ca trebuie sa intre la guvernare, ca alta sansa nu mai exista pentru ei in Romania anului 2010.

Mai putin de inteles sunt insa reactiile opiniei publice, a jurnalistilor si analistilor care nu inteleg, sau se fac doar ca nu inteleg, ca adevarata democratie este doar cea care se joaca intotdeauna la limita, mereu cu frica puterii de a nu face cine stie ce greseala care sa o conduca direct in opozitie. In lipsa acestei judecati, gasim tot mai des exprimate opinii potrivit carora "liberalii sunt de neinteles", "liberalii sunt atat de prosti ca refuza o oferta de nerefuzat...", "liberalii trebuie sa treaca din opozitie la putere", "liberalii trebuie sa isi gaseasca drumul".

In mijlocul acestei ofensive portocalii, in fata unei campanii tot mai sustinute de portocalizare a tuturor constiintelor parlamentare, numarul celor care sunt de parere ca trebuie sa existe o opozitie cat mai puternica pentru un echilibru mai bun in democratie scade tot mai mult.

Citeste si:
Cristian Diaconescu, răspunde atacului lui Eugen Tomac: Bagă PMP în moarte clinică, să îl poată oferi altor formațiuni politice
Cristian Diaconescu, răspunde atacului lui Eugen Tomac: Bagă PMP în moarte clinică, să îl poată oferi altor formațiuni politice
Preşedintele PMP Cristian Diaconescu a acuzat marți, 18 ianuarie, într-o postare pe Facebook, că aşa-zisa şedinţă a Colegiului Naţional de săptămâna trecută, preluarea abuzivă a...
Ce spunea Klaus Iohannis despre plagiat, în urmă cu jumătate de an: ”Reprezintă furt intelectual și este inacceptabil ca persoanele acuzate să nu facă un pas în spate”
Ce spunea Klaus Iohannis despre plagiat, în urmă cu jumătate de an: ”Reprezintă furt intelectual și este inacceptabil ca persoanele acuzate să nu facă un pas în spate”
Într-o declarație de presă din data de 30 iulie 2021, președintele Klaus Iohannis condamna practica plagiatului, în urma reacțiilor care au apărut atunci în opinia publică din România pe...
Comentarii
Toranaga
rank 5
" Democraţia nu moare când apare vreun politician cu fantezii autoritariste, ci când e sufocată de proşti, de laşi şi de lichele. "