Traian Basescu fata in fata cu monstrul PD-L (Opinii)

Autor: Constantin Racaru
Luni, 07 Martie 2011, ora 11:11
5036 citiri
Traian Basescu fata in fata cu monstrul PD-L (Opinii)

Nu mai am nicio asteptare de la ei, spunea cu amaraciune Traian Basescu despre PD-L, dupa votul in cazul Pasat. Cred ca la momentul respctiv totusi mai avea asteptari, chiar mari, si ele vizau in mare masura rezultatele Consiliului National de Coordonare de sambata.

Iar asteptarile sale vizau probabil daca nu chiar vointa reala de a reveni la reforma morala si anticoruptie, prin asumarea criteriilor de integritate ale Monicai Macovei, macar inteligenta unui lifting de imagine.

Ei bine, de-abia dupa rezultatul fara echivoc din Colegiul Director si apoi din CNC, Traian Basescu chiar are toate motivele sa fi renuntat la chiar orice asteptari de la PD-L. Practic, reformistii, considerati reprezentantii sai, au fost zdrobiti.

Presedintele a putut constata ca niciun membru al CNC, evident cu exceptia Monicai Macovei, a lui Sever Voinescu si a lui Cristian Preda, nu a votat pentru introducerea criteriilor de integritate. Nici Emil Boc, nici Elena Udrea, nici Sulfina Barbu, nici macar propria sa fiica.

Elena Basescu s-a plasat explicit de partea greilor: "E usor sa spui 'sa plece primarii!', dar ei sunt cei care duc greul. Primarii si presedintii de Consilii Judetene. PD-L este un partid al primarilor". Ca EBA nu intelege diferenta intre un partid al primarilor si unul al coruptilor, ca nu pricepe momentul de maxima gravitate pentru politica si democratia romaneasca nu ma mira. Ma mira insa ca pana si ea a ridicat vocea impotriva indemnurilor propriului tata.

Elena Udrea a incercat sa cosmetizeze rezultatul, multumita, pasamite, ca au existat dezbateri autentice si a promis ca, cel putin la nivelul organizatiei Bucuresti, vor fi facute verificari de integritate si de competenta om cu om. Dezbaterile au fost, de fapt, o linsare a taberei reformsite, iar verificarile, daca erau cu adevarat intentionate, puteau fi facute si pana acum. Si daca tot o preocupa integritatea, nu stiu cum putea Elena Udrea sa considere ca Gheorghe Falca este numai bun de presedinte PD-L.

Si a mai vrut presedintele ca reformistii sa fie cooptati in viitoarele echipe de conducere, dar derogarea de care aveau nevoie pentru asa ceva nu a fost inclusa in statutul partidului. O vor obtine sau nu individual, ca pe o favoare pe care actuala conducere va dori sau nu sa le-o faca. Asta ca sa-si cunoasca bine lungul nasului. Cat despre integrarea efectiva a celor trei in oricare dintre taberele democrat liberale, ea a devenit o gluma pentru orice a ascultat discursurile pline de venin rostite impotriva reformistilor. Sigura victorie a lui Traian Basescu este, de fapt, ca oamenii sai nu au fost inca dati afara din PD-L.

E drept, presedintele a obtinut eliminarea ,,gascutei" de partid, adica a votului pe lista a intregii conduceri. Dar simplul fapt ca va exista o conducere combinata din blocul Udrea + blocul Blaga nu o va face nici mai reformista, nici mai onesta. Ba chiar as zice ca decizia este in interesul ambelor blocuri, cat timp scorul este foarte strans si fiecare doreste ca in eventualitatea unei infrangeri la conventia din mai sa nu fie cu totul exclusa din conducerea partidului.

Traian Basescu poate acum sa vada in toata splendoarea sa monstrul pe care l-a creat si care, nu cred ca se mai indoieste cineva, i-a scapat complet de sub control. Poate sa-i ameninte cu ce i-o ameninta pe democrat liberali, poate sa se supere cat s-o supara, poate sa se duca la toate reuniunile lor si sa-i ridice pe rand in picoare. Atunci cand vine vorba despre pielea si interesele lor nimic altceva nu mai conteaza. Cu atat mai putin vointa unui presedinte uzat, la ultimul mandat, care nu le mai aduce niciun beneficiu electoral. Poate sa-i scoata de la guvernare? Teoretic da, dar numai cu acordul lui Emil Boc, materializat intr-o demisie, ceea ce s-ar putea dovedi problematic. Si apoi, cu cine sa-i inlocuiasca? Cu USL?

Traian Basescu a ramas fara optiuni, tot mai izolat la Cotroceni. Singura dilema reala pe care cred ca o mai are este cat de mult va mai cobori stacheta pentru nu fi nevoit sa rupa puntile cu PD-L, astfel incat izolarea sa nu se transforme intr-o totala neputinta, ca in timpul guvernarii Tariceanu.

Citeste si:
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Dacian Cioloș: Suntem oricând dispuşi la dialog cu PNL. E de neconceput ca un partid să se sacrifice pentru o singură persoană
Preşedintele USR, Dacian Cioloş, reafirmă că alături de colegii săi este dispus la dialog cu PNL, însă consideră "de neconceput" ca liberalii sau chiar "o ţară să se sacrifice pentru o...
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
PNL a stabilit cu cine va merge la Cotroceni pentru consultările privind propunerea de premier
Partidul Naţional Liberal va merge la consultările de la Palatul Cotroceni cu o delegaţie formată din preşedintele partidului, Florin Cîţu, şi cei patru prim-vicepreşedinţi. Potrivit...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
Ghilotina
rank 5
Domnule Racaru ! O cunosti dumneata pe Elena Basescu ? Ai stat vreodata de vorba cu ea ? Dar la vreun sediu PDL -- fosta-i vreodata , sa asisti la f'o sedinta ?
rank
"Sigura victorie a lui Traian Basescu este, de fapt, ca oamenii sai nu au fost inca dati afara din PD-L."