Traian Basescu, intre reevaluarea PSD si noua orientare a PDL (Opinii)

Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 16:00
2937 citiri
Traian Basescu, intre reevaluarea PSD si noua orientare a PDL (Opinii)

In logica mediului politic autohton, referinta principalilor actori, prin manifestarile lor publice, dar, mai ales, prin jocurile de putere, este presedintele Basescu.

Orice luare de pozitie, orice conduita, orice decizie a factorilor politici se raporteaza, intr-un fel sau altul, direct sau indirect, la seful statului.

Este firesc, ar afirma unii, atata vreme cat cel mai inalt demnitar al statului roman, aflat de aproape noua ani in functie, continua sa joace un rol hiper-activ si sa exercite o presiune (tradusa, nu de putine ori, in dominatie) politica, dar si psihologica, asupra grupurilor care actioneaza in conformitate cu propria agenda financiar-politica.

Pe de alta parte, este la fel de adevarat faptul ca Traian Basescu va intra, peste doar cateva luni, in ultimele luni de mandat; insa, "retragerea" sa din spatiul public, la finalul celui de-al doilea si ultim mandat, pare, din ce in ce mai mult, o himera.

Incoltirea Miscarii Populare, identificata fara echivoc cu Traian Basescu, este inca un indicator al dorintei marturisite a presedintelui de a fi prezent in viata politica si dupa alegerile prezidentiale de anul viitor.

Atat "intelegerea" dintre premier si seful statului, referitoare la numirile procurorilor din Parchete, care a adus USL intr-o situatie primejdioasa, cat si adversitatea evidenta a PDL fata de fostul sau lider constituie semnale ale unor prefaceri critice ale scenei politice in relatia cu Traian Basescu.

Pe fondul indepartarii treptate de retorica dura "anti-basista" de catre PSD, are loc o radicalizare a mesajului Partidului National Liberal, pentru care orice consens sau tocmeala cu Traian Basescu reprezinta o incalcare crasa a principiilor de capatai pe care s-a intemeiat Uniunea.

Pe aceeasi lungime de unda se afla, din ce in ce mai explicit, democrat-liberalii sub domnia lui Blaga. Seful PDL si-a manifestat, cu fiecare ocazie, planul sau central, si anume reapropierea oficiala de PNL. A se citi: de acest PNL, in fruntea caruia se afla Crin Antonescu.

Numitorul comun il constituie aversiunea fata de presedintele statului, chestiune suficienta, de altfel, pentru concretizarea unui demers comun politic si, de ce nu, electoral.

Scaderea continua in sondaje a democrat-liberalilor si inexistenta unui candidat serios pentru alegerile prezidentiale de anul viitor sunt o realitate care ii obliga pe mai-marii PDL sa sondeze o noua directie.

Gesturile versatile ale social-democratilor si limbajul comun cu Basescu discrediteaza insasi imaginea USL in ochii electoratului, considera partenerii acestora de alianta.

Ingrijorarea la varful PNL tine mai curand de o posibila concurenta la candidatura pentru prezidentiale, din partea PSD, si mai putin de perceperea acestei atitudini ca o inconsecventa din partea alegatorilor.

Chiar daca, la prima vedere, Crin Antonescu este creditat cu cele mai mari sanse pentru a prelua fraiele tarii, un candidat sustinut de PSD ar schimba profund calculele hartiei.

Distantarea treptata dintre PSD si PNL este o realitate de care tin cont toti actorii politici majori.

In acest fel, reevaluarea sefului statului, de catre liderii PSD, are loc concomitent cu sporirea intransigentei liberalilor, flancati de catre partidul condus de Vasile Blaga.

O noua opozitie - din interiorul guvernarii - se contureaza in jurul PNL, care beneficiaza de sustinerea PDL. Tinta predilecta ramane Traian Basescu, identificat in continuare ca raul suprem, insa nici prim-ministrul Ponta, adept al compromisului cu acesta, nu va fi scutit de critici acerbe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Basescu reevaluare, #Basescu relatii USL, #Basescu negocieri USL , #PDL