Traian Basescu nu renunta (Opinii)

Marti, 22 Octombrie 2013, ora 14:05
2837 citiri
Traian Basescu nu renunta (Opinii)
Foto: evz.ro

Un proiect nascut in mintile infierbantate ale ciracilor lui Traian Basescu dupa alegerile prezidentiale din 2009 ridica din nou temperatura vietii politice romanesti. Cu atat mai mult cu cat, de asta data, se implica insusi presedintele.

Este vorba despre rocada lui Vladimir Putin care din 4 in 4 ani schimba posturile de presedinte si de premier cu Dmitri Medvedev. Atata doar ca in Romania, deocamdata, lipseste actorul care sa joace rolul lui Medvedev. Dar cautarea continua.

Tocmai de aceea, recentele evenimente si declaratii politice in centrul carora s-a aflat presedintele indica o activitate febrila, fara precedent, de degajare a unui culoar favorabil pentru candidatul sau preferat. Mutarile neasteptate pe tabla de sah au fost sesizate cu promptitudine de mass-media, dar sansele unui astfel de scenariu scad cu fiecare zi ce trece.

Ce vrea Traian Basescu?

Dupa analisti, doua sunt principalele tinte ale lui Traian Basescu: sa ramana ca premier dupa expirarea mandatului la Cotroceni pentru a se putea apara impotriva dosarelor penale inchise pe perioada presedintiei, motiv pentru care are nevoie de o forta politica in stare sa castige viitoarele alegeri, ori macar de un presedinte care sa accepte sa-l nominalizeze indiferent de rezultatul scrutinului. Dupa altii, fostul presedinte suspendat inca isi cauta puterea pierduta la referendum.

Insa lucrurile s-au complicat imediat dupa Conventia (de alegeri) a PDL din 23 martie, cand niciunul din apropiatii sai, Elena Udrea, Emil Boc, Monica Macovei... nu a reusit sa-si adjudece sefia portocaliilor, iar cu Vasile Blaga nu s-a inteles sa bata palma nici atunci si, se pare, nici la Tebea sub gorunul lui Horea. A urmat in seara aceleiasi zile de 23 martie despartirea melodramatica de propriul partid, dar nici aceasta n-a creat un curent de opinie favorabil intentiilor sale.

Ce vrea el nu vor altii

Neintelegerile fiind mai vechi, a inceput sa transvazeze materialul uman al PDL in Miscarea Populara inca inainte de Conventie, insa si aceasta miscare de personal a fost stopata de Vasile Blaga, iar Partidul Miscarii Populare se vede nevoit sa accepte o alianta cu Forta Civica a lui Mihai Razvan Ungureanu si cu un PNTCD existent doar in scriptele galagiosului Aurelian Pavelescu pentru a depasi macar cifra fatidica de 5%.

Or, in situatia in care nu va putea beneficia de un mare partid sau de o alianta puternica, nici sanse sa se intample ceva semnificativ pana la alegerile din primavara nu prea sunt. Si asta deoarece trendul de crestere a USL continua prin primirea tuturor traseistilor PP-DD, ceea ce-l determina pe Traian Basescu sa renunte cu totul la eticheta prezidentiala, amestecandu-se fatis in evolutiile politice.

Cine e alesul sau aleasa?

Astfel, dupa o intalnire cu Elena Udrea si Emil Boc la un restaurant unde ca din intamplare a fost prezent si un jurnalist-fotograf, se pare ca a cazut la intelegere cu Elena Udrea spre a candida la prezidentiale si asta deoarece Emil Boc declarase public ca-si va continua mandatul de primar al Clujului.

Asa se si explica actiunea ulterioara de degajare a terenului in favoarea preferatei sale prin atacul, nedemn, dupa o buna parte a presei, asupra candidatului PDL la prezidentiale, Catalin Predoiu. Un atac dur care i-a desfiintat din doua fraze si un zambet sarcastic statura de fost ministru de Justitie independent si cu cumpana dreptatii in mana.

Lovitura dupa lovitura

De aceea i-a si scos in evidenta caracterul sinuos al prezidentiabilului PDL rezultat din interventia acestuia la Traian Basescu spre a fi mentinut la Justitie si in primul Guvern Ponta. Dupa aceste revelatii prezidentiale, Predoiu isi poate retrage linistit candidatura: voturi de la electoratul fidel lui Traian Basescu nu-i vor veni, iar de la USL, nici atata.

Nu a scapat nici Crin Antonescu iuresului prezidential. Numai ca in cazul sau, atacul va fi incununat de o victorie a la Pyrrhus: prin taierea de pe lista invitatilor la Cotroceni, liderul liberal atrage atentia asupra sa, intarindu-si statutul de principal oponent al actualului presedinte. Ca dovada ca i-a convenit, nici n-a reactionat la aluzia joasa cu imbatatul si urcatul pe masa.

Desi detractorii lui Traian Basescu pomenesc de funie in casa spanzuratului, totusi acesta se imbata in continuare cu apa rece.

#Traian Basescu presedinte premier, #PDL Elena Udrea Vasile Blaga, #forte politice calcul , #PDL