Traian Basescu pierde majoritatea, nu PD-L (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 25 Martie 2011, ora 12:25
5465 citiri
Traian Basescu pierde majoritatea, nu PD-L (Opinii)
Foto: Arhiva

Nu cred ca Traian Basescu avea dreptate atunci cand spunea la Realitatea TV ca PD-L este pe cale sa piarda majoritatea in Parlament. Emil Boc ar putea avea aceasta soarta, si in functie de rezultatul Conventiei din mai, dar mai ales presedintele insusi este in acest pericol. Nu si principalul partid de guvernamant insa.

Daca ne uitam care au fost voturile la care majoritatea a fost pierduta vom constata, si nu avem niciun motiv sa ne aratam surprinsi, ca este vorba exact despre acele initiative care vizau, intr-un fel sau altul, interesul alesilor sau contineau prevederi populiste impotriva carora nu face sa votezi.

Asadar, credeti ca parlamentarii PD-L au suferit pentru ca legea ANI a fost initial masacrata in Parlament? Nici poveste, caci au facut parte din majoritatea demolatoare. Credeti ca votul repetat in favoarea reducerii TVA la alimente, fie direct, fie printr-un suspect absenteism, a fost vreun accident care le da frisoane democrat liberalilor? Nici pomeneala.

Oamenii nu au vrut sa-si lege numele de respingerea unui proiect populist. Sau in cazurile Ridzi si Pasat credeti ca PD-L a iesit invins la mustata dintr-o dura batalie cu Opozitia? Aiurea. Pur si simplu a facut parte dintr-o majoritate conjuncturala care a aparat transpatinic coruptia, direct sau prin noncombat.

Traian Basescu are desigur dreptate sa constate ca toate aceste derapaje reprezinta drumul catre pierderea majoritatii, dar nu majoritatea parlamentara, caci atunci cand e sa-si apere mentinerea la putere actuala coalitie se mobilizeaza exemplar. Ceea ce se pierde tot mai des este majoritatea dispusa sa apere niste reguli si principii, sa faca reforma, sa ia niste decizii impopulare, dar necesare. Aceasta majoritate nu prea mai exista.

Explicatia acestei situatii nici macar nu e complicata si o gasim in interviul acordat de Cezar Preda pentru Ziare.com: "Nu mai este o locomotiva pentru partid la ora actuala nici Traian Basescu, nici Emil Boc". Cu alte cuvinte, cat timp nu mai prezinta atuuri electorale, de ce sa urmezi niste lideri care iti cer sa iei decizii care costa voturi.

Inainte PD-L nu se imagina fara Traian Basescu si nu indraznea sa miste in front indiferent de sacrificul cerut. Acum PD-L cauta alte argumente electorale.

Si nu cred ca situatia aceasta se va schimba dupa Conventia din mai chiar daca Emil Boc va fi reales presedinte al PD-L. Caci reconfirmarea in functie nu ar insemna o infuzie de autentica autoritate, ci doar un compromis si o reasezare a raporturilor de forte dintre baroni.

Nu va creste nici apetitul reformist al partidului, nici moralitatea, nici rezistenta la coruptie sau demagogie. Vanatoarea de voturi va fi la fel de apriga, se va duce tot prin metodele consacrate, iar proiectele vor fi votate sau nu in functie de masura in care aduc sau costa voturi, nicidecum in functie de necesitate.

Da, majoritatea reformista, cata a fost ea, e pe duca. In schimb actuala coalitie va avea grija sa ramana la putere pana in ultima zi si sa isi cumpere un scor cat mai bun cu putinta. Si, daca o sa se opuna, Traian Basescu ar putea descoperi, chiar daca Emil Boc ar ramane in fruntea PD-L, ca e pe duca si majoritatea care sa respinga o eventuala suspendare a sa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Basescu PDL majoritate Parlament , #PDL