Traian Basescu vs PDL - resetarea scenei politice (Opinii)

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Duminica, 24 Martie 2013, ora 18:05

   

Traian Basescu vs PDL - resetarea scenei politice (Opinii)
Stirea zilei de sambata nu a fost victoria lui Vasile Blaga. Stirea a fost desprindrea lui Traian Basescu, explicita chiar, de PDL si, de aici, toate consecintele posibile, chiar un reset al scenei politice.

Infruntarea de la Conventia PDL nu a fost atat una intre Vasile Blaga si Elena Udrea, cat una intre Traian Basescu si Vasile Blaga. Presedintele a pus la bataie intreaga sa artilerie grea, cu atacuri extrem de violente impotriva presedintelui PDL, cu amenintari aproape explicite de abandonare a democrat liberalilor in cazul alegerii lui Vasile Blaga. S-a dus si la Conventie intr-o incercare disperata de a intoarce scorul.

In alte dati, PDL nu i-ar fi rezistat lui Traian Basescu. Presedintele a mai intors rezultatul unor alegeri ca si castigate de Vasile Blaga, in 2011. De data aceasta insa n-a mai tinut. Pentru ca de data aceasta nu doar Vasile Blaga a fost impotriva lui Traian Basescu, ci si multi dintre fostii sai aliati, in frunte cu Theodor Stolojan. Intr-un fel, simbolic, ruptura dintre cei doi fosti aliati care au creat pe vremuri Alianta DA a fost ultimul cui batut in coscigul defunctei constructii politice.

Victoria lui Vasile Balga este discutabila si, in mod normal, ea nu ar fi putut fi anuntata oficial pana dupa solutionarea contestatiei Elenei Udrea. Scorul strans si suspiciunile, spectacolul teribil de dupa aflarea rezultatelor, toate au impins PDL in pragul sciziunii.

In loc sa calmeze spiritele, Vasile Blaga a facut o declaratie de invingator belicoasa, incarcata de resentimente si reprosuri la adresa aripii Udrea.

Despre faptul ca reformistii erau pe picior de plecare se vorbea demult. Dar era nevoie de mai mult pentru dezintegrarea PDL. Si acel ceva mai mult ii apartine lui Traian Basescu.

In postarea sa de pe Facebook, de un patetism de gust indoielnic, Traian Basescu da partidului lovitura de gratie: "Adio, PDL. Definitiv si pentru totdeauna. Ma voi implica pentru ridicarea altui partid de dreapta, cu oameni cinstiti, cu oameni care nu fug cu urnele. Vreau sa stiti ca nu voi face nimic pentru a aduce alaturi de mine vreo bucatica din PDL".

Nu cheama desigur pe nimeni din PDL, dar nu cred sa-i alunge pe cei care vor veni de buna voie. Toti nemultumitii de la conventie, toti cei care socotesc ca Vasile Blaga ingroapa sau vinde partidul, toti cei convinsi ca tabara Blaga a furat pe rupte este foarte probabil sa-l urmeze.

Razboiul lui Traian Basescu cu Vasile Blaga nu s-a incheiat asadar, a intrat doar intr-o noua etapa. Din cea pe tabere, in cea pe partide.

Este de asteptat ca presedintele sa incerce sa adune sub umbrela acestei noi constructii de dreapta de la aripa Udrea a PDL, la reformisti, noua Alianta DA, Noua Republica, in general cam tot ce misca pe dreapta in afara de PDL-Blaga.

Nu sunt convinsa ca va fi o miscare de succes din cel putin un motiv. Ar insemna blocarea scenei politice si pe viitor in paradigma pro sau antiBasescu, ceea ce deja a provocat prea multa tensiune sterila.

Ceea ce se va dezvolta pe dreapta - pentru ca trebuie sa se dezvolte ceva, piata o cere - ar trebui sa fie cu adevarat nou si un raspuns intelept la lectia ultimilor 9 ani. In plus, nu stiu care ar mai putea fi autoritatea unui fost presedinte erodat care nu mai poate servi ca locomotiva.

Cat despre PDL, nu cred ca poate exista o mai buna cuprindere a situatiei decat aceea auzita de la un fin obervator al momentului aproape cinematografic de la finalul Conventiei: "canta un rapsod si pe fundal PDL se dizolva". Scena aceasta contine intreg tragi-comicul si derizoriul sub semnul caruia a stat confruntarea din PDL si sub care sta inca intreaga politica romaneasca.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9031 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
internet
rank 5
Politica este o "curba"
basescu este compus din mai multe "curbe".
handsome
rank 5
E nevoie de un nou partid curat de dreapta
"Reformistii" ar trebui sa plece dintr-un PDL care nu se poate desprinde de coruptii baroni locali. E nevoie de un nou partid curat de dreapta. Dar ce spun eu ? E de fapt nevoie de un nou partid de dreapta, stanga, centru, sus, jos...:)E nevoie de o curatenie totala in politica romaneasca. Talharii astia nu ne reprezinta, dar din pacate se voteaza dupa criteriul " aia parca-s un pic mai buni" sau "mai rau de asa nu se poate". Faceti voi un partid curat, fara Basescu, Blaga, Udrea etc. si mai ales FITI CONSECVENTI si veti vedea ca rezultatele vor veni in timp.
sfinxuldinbucegi
rank 3
bye
PDL-Blaga e un partid in dizolvare. Va ajunge in PNL. Noul partid ce va aparea are din start un suport electoral suficient pentru a demara ca si proiect. Nu stiu daca va avea sau nu viitor. Ce e cert, e ca PD e istorie deja.
Kiatra-Neamt
rank 5
F.S.N. -2013
Deci si dupa 22 de anii am ajuns sa asistam la formarea Frontului Securistilot National = urmasii celor din 90.

Atat Gaddafi care inca mai este asistat social la Cotroceni cat si Urdea isi vor activa gruparile interlope la PUSCARIE.

Cand se va infiinta primul partid politic in Romania rog ziare.com sa ma annte sa ma inscriu si eu......pana atunci sa strigam :

Traiasca Republica SECURISTA INTERLOPA Sclava Romania
Vasile Bulgaroctonul
rank 5
Tov,Kiatra Neamt
Deocamdata atat PSd-ul si PNL-ul,in frunte cu Ponta si Antonescu,cauta sa-l relanseze pe puscariasul Nastase.Deocamdata asta este foarte clar.Tie nu ti se pare????
AdyCa
rank 4
Traian Basescu nu e in razboi cu Blaga.
Traian Basescu e in razboi cu coruptii din Romania si implicit si cu Blaga....
Moldoveanu
rank 5
Calu Troian vs Traian !
Lucrarea aripei Blaga incepuse incă de la căderea guvernării Ungureanu. Nemulțumiții lăsați pe marginea șanțului, preferinduse un "neica nimeni " ce nu avea nici măcar carnet de PDL-ist,s-au răzbunat votind Moțiunea prin care a căzut acel guvern.Acum se vede clar ....cum de sa reușit acea qudratură a cercului. Trădarea nu a fost numai cea a Generalului cu patru stele,ci profund din inima PDL-ului. Singurii loiali au fost doar Udrea și Macovei,restu ,in frunte cu Blaga.......niște trădători ordinari. Ce mă uimește,este faptu că din umbră a lucrat și Stolo !!!! Răzbunarea lui e de ințeles ( vezi secvența : Dragă Stolo !...ce ia fost servită ipocrit de Băse ).
Concluzia ? Simplă ! Venirea la putere a USL-ului se datorează EXCLUSIV trădărilor din PDL. O pară mălăiață ce cade in gura lui Nătăfleață ( Ponta $ Crin ) ! Urit sfirșit de guvernare. Și vina o poartă integral Băsescu. Elena Udrea rămine doar ca o victimă Colaterală in numele Loialității fără limite. Ce va urma.....o să vorbim altă dată .
un cetatean european
rank 5
Si cine-i piatra de moara dusa in spate?
Blaga s-a pronuntat: Basescu. Si orb sa fi iti dai seama ca Basescu a fost individul care a dus partidul in pragul dizolvarii, dar acesta n-ar recunoaste-o nici in ruptul capului. Mai mult, da inainte cu reformistii lui, marionetele, mai bine spus. Cind insasi FMI recunoaste oficial ca politica de austeritate impusa a fost o greseala, Basescu ce face?, pune aceeasi placa cu reformele lui Boc, cel mai slab premier din istoria Romaniei.
Si-apoi, mai, Ioana Ene, da-ne si noua articolul din Constitutie unde se specifica cum ca presedintele Romaniei se poate implica in politica unui partid. Nu stiu unde, am vazut o caricatura cu Basescu legat la cap cu o bentita tricolora a Ungariei. Foarte reala si reusita!
Kiatra-Neamt
rank 5
Sa inceapa "distractia dosarelor " :)) =))
Incepand de maine vom asista la un circ mediatic - procurorii vor merge la tabara de interlopi patronata de blaga :)) - Cei din tabara lui Blaga vor scoate pe mass-media actele de coruptie a clanului condus de "Alba ca zapada " ....

Sa cante muzica de maine 25.03.2013 .
nolticus
rank 5
cetatene esti patetic, uzat moral, activist politr
-uc; piatra de moara este mentala, dura si clara: continuam sa ne furam zambind sau incepem sa mai si producem! Basescu este doar un reper, stindardu de acumulatura troneaza senin in expresia globala a socialismului proletar; ai exemple garla: cati baroni atatea pietre "pretioase" cu efect demolator. Cultura lor a inceput inaintea celei florale, cu efecte de subteran civic, si continua la suprafata lina a interesului tovarasesc care este.
bengosul2007
rank 5
Turul doi!
Tanti nutzica a anunțat acum că vrea turul doi (turul unu lasand-o nesatisfăcută!). Are insă o singură rugăminte: numărarea voturilor să se facă de către Anastase!
ultras
rank 5
pdl e istorie
prin postarea de pe facebook base a pus cruce pdl
pdl se alatura pnt-cd in lada de gunoi a istoriei
viata a pedepsit si pdl ca pe pnt-cd
Comentariu inadecvat
Ioan din Chicago
rank 5
Ioana Ene, vrei nu vrei, trebuie sa saruti mana lui Blaga.
"Nu sunt convinsa ca va fi o miscare de succes din cel putin un motiv. Ar insemna blocarea scenei politice si pe viitor in paradigma pro sau antiBasescu, ceea ce deja a provocat prea multa tensiune sterila. "
dalin33s
rank 1
a
pdl-istilor daca nu a reusit usl sa va sfarme ati facut-o voi cand l-ati ales pe buldog.Sa va fie tarana usoara
maxi
rank 5
"desprindrea lui Traian Basescu", urmeaza "debarcarea"!
Miscarea geniala a lui Blaga,ca l-a ejectat pe Basescu, ca a tzinut cont de parerea celor 7,4 milioane de romani care l-au demis pe Basescu!
PDL-ul cred ca a castigat 5% simpatie in electorat intr-o singura seara!
Curand sondajele vor sublinia cat de benefica a fost alegerea lui Blaga!
Comentariu inadecvat
Vasile Bulgaroctonul
rank 5
Maxi
19 milioane de cetateni sunt in tara,dar pe cei aflati in special in:Italia,Spania,Canada
Moldoveanu
rank 5
Debandada Postacilor !
Constat cu scirbă, că de citeva zile Postacii din aripa lui Blaga au intors foaia. Incep să muște din Băsescu și mai "interesant" se mușcă intre ei ! A intrat Dihonia in cercu lui Băsescu și nu mai e mult pină cind ...."Noaptea Cuțitelor Lungi" va face o victimă la Cotroceni. Deja semnele de schizofrenie sunt vizibile. Parcă intenționat, soarta la imbrăcat aseară pe Băsescu intr-o cămașe ce părea o Zeghe și o centură de salvare neagră,semn că autosabordarea a inceput. In frustrarea lui,Băse va distruge tot ce il inconjoară,grăbind soluționarea crizei politice . Va scăpa de Brutărie cu un "certificat de nebun" pe care ....vrem ,nu vrem....se conturează. Poate că acest certificat este ultimul As din mineca Marinelului !
calculator
rank 1
Adio baSecu,Adio udrea, adio PD
Finita la comedia portocalia!
Vasile Bulgaroctonul
rank 5
Mai Maxi
Dar diferenta pana la 18-19 milioane care nu s-au prezentat la referedum,nu cumva sunt mai multi de 7,4 milioane?Cat oi fi avut la matematica in scoala?
maxi
rank 5
Nu sunt 18 milioane de alegatori in Romania!
Populatzia tzarii e de 19 milioane din care 3,7 sunt tineri si copii sub 18 ani, fara drept de vot!
19-3,7=15,3 milioane de alegatori in Romania!
Au participat 8, 5 milioane, mai mult de 50%, Referendumul a fost valid!
mcquin
rank 5
Va veni o vreme a socotelii fata de popor si istorie...
In postarea sa de pe Facebook,Base plin de venin ,ura,frustrare,nemultumire ca nu i-au iesit cartile si nu a fost ascultat de tot partidul ne arata ca nu este presedinte de stat democratic constitutional ci ca este copia fidela a lui Ceasca pe care l-a servit cu abnegatie fiind un nomenclaturist securist de frunte.El este tipul de om deosebit de periculos pentru natiune intrucat pune mai presus interesele personale si de grup celor nationale.FOSTII precum el alesi in functii de conducere vor fi inprevizibili si invataturile comuniste dictatoriale vor prevala in luarea deciziilor.In toata perioada lui de presedinte pana la destituirea sa de catre 7,4 milioane de romani la referendum nu a facut altceva decat sa creeze disensiuni si vrajba in sanul societatii,sa sprijine secesiunea ungurimii ceruta de cel mai abject si periculos anti roman motivandul pe acesta cu:"Decret prezidential numărul 1864 din 14 decembrie 2009 publicat in Monitorul Oficial al Romaniei 884 din 17 decembrie 2009-Se conferă domnului Tokes Laszlo Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Cavaler".Basescu nu a facut nimic pentru poporul romana nu a contribuit cu nimic la intarirea prestigiului Romaniei ba din contra si-a trimis hienele doritoare de sange si progenitura sa urle in PE ca in Romania are loc o lovitura de stat si ca va fi un razboi civil.Asta a inteles fostul nomenclaturist-securist cu mintea lui de bolsevic inrait ca aspectele politice democratice sunt lovituri de stat si ar fi dorit izbucnirea unui conflict armat intern.
Apollo13
rank 3
Am mai vazut....
....stupizidar ca tine NU!
vladescu
rank 3
@maxi
Mi-e teama ca "miscarea geniala" apartine prietenului tau Basescu care a jucat la mai multe capete ca orice pokerist marinaresc ce se respecta si ptr. care cacialmaua este un mod de existenta!
Acest derbedeu politic a simtit pericolul atasarii sale la imaginea catastrofala pedelista si inevitabilul sfarsit ce poate fi chiar penal asa incat a facut sfortari ptr. a se desprinde din acest *** politic si a mima independenta pe care o cer5e Constitutia!
Salvarea lui ar constitui-o uitarea noastra, ceea ce este chiar posibil daca ne privim cu obiectivitate!
Sa speram ca Justitia nu uita si nu iarta iar in fichetele Parchetului sunt destule temeiuri de drept in acest sens!!
maxi
rank 5
Nu e, a fost luat prin surprindere si el!
UDREA pleaca din PDL, cat de curand!
Basescu e disperat!
Vasile Bulgaroctonul
rank 5
Vladescule....
Bine ca justitia l-a iertat pe puscariasul Nastase.
grindina
rank 5
de data asta
miza a fost Nuța.

Reia imaginile cu un Zeus inlăcrămat că n-a ieșit favorita cu toate sforțările lui ridicole și publice. Chiar dacă a jucat la mai multe capete și a dorit să-i asorteze un partid la tocuri, n-a ținut. Și-a pus in joc tot - chiar și o nouă suspendare la care boborul nu l-ar mai susține că n-are de ce.

Atitudinea de pe FB n-a fost decat lacrima unei amante abandonate care, ca oricare, plange oriunde numai să plangă să audă și alții cum suferă chiar dacă știa de la inceput ce-o paște. Amenințarea cu un nou partid cu oameni "cinstiți" e penibilă și iarăși face parte din artileria feminină.

Un comandant zambea chiar dacă i se rupea inima-n el și-și felicita camaradul care l-a făcut de cateva ori președinte.

Dar el a plans pentru Nuța - la propriu. De la Nuța putea prelua mașinuța și se putea numi in continuare politician dar a pierdut și mașinuța și pe Nuța - aparent - pentru un timp..
JE
rank 5
Sa nu uitam ca..
..L-ul a fost adaugat PD-ului de catre Basescu ducand astfel la formarea unei formatiuni politice care a dominat scena politica aproape zece ani.De ce oare o noua formatiune politica sub acelasi Basescu nu ar avea sanse? Sunt mari probabilitati ca in urmatorul an USL-ul sa scada mai mult decat PDL-ul si atunci cei din spate sa profite,chiar daca pe moment viitorul este doar se partea unora.Dar sa nu uitam ca oricum un nou partid va creste doar cu ajutorul celor de prin alte partide,a celor care acum sunt "certi"in actualele combinatii politice.
Ghilotina
rank 5
liberalii pun la cale o noua suspendare ;
au dat deja drumul la declaratii si la o multime de postaci pe net care ataca tot ce este media .

KKrau nu se lasa , el vrea sa fie presedinte ; cu de-a sila daca prostimea nu intelege de buna-voie .

In rest .... mi-e scarba cum de exista asemenea personaje pe scena "politica" : care mai turnator , care mai securist ....
GANDITORUL
rank 5
Suspendarea lui Basescu nu inseamna neaparat
alegerea lui Antonescu la Cotroceni.
E foarte clar pentru oricine ca marinarul si-a dat cu piciorul stang in cel drept.
Apollo13
rank 3
Dar dvs vi s-a parut ca presul...
....era in deplinatatea functiilor aseara? Daca da....trebuie neaparat suspendat.....unde s-a mai vazut asa ceva in lume? Ori respectam legile ori....plecam in Uagadougou!
dalin33s
rank 1
@maxi
maxi tu inca numeri alegatorii de la referendumul de anul trecut?Trezeste-te sau faci nani cu crinutz al tau
next777
rank 1
JE,stai linistit ,ca Marinarul nu doarme ..
Asta vreau o dreapta curata, puternica care sa zboare nespalatii usl-isti care au facut numai rau tarii si Romanilor.
grindina
rank 5
da´ până acu´
cine l-a oprit s-o facă ?..

De ce s-a ținut de șorțulețu´ lui Blaga in vară și la referendumu´ din 2009 și nu de poșetuțele damei sau de cinstiți ?! L-a forțat Blaga ? L-au ținut "necinstiții" cu forța langă ei sau iși rupea gatul demult fără susținerea lor ?!

Da, firesc l-a supărat pe Blaga țopăiala lui MRU pe spinarea muncii lui și s-a văzut de ce - mru era total nepregătit pentru scena deschisă și nu-și ostenise un oscior in campia muncii de partid (ca și Nuța care le-a fost băgată pe gat așișderea).

Trădare... Trădare in politică ?! Iși trădează ele, mamele copiii dar ce are "morala cu politica" ??

Cand iși va da seama poporul că n-are nevoie de mizeria asta pe munca și sărăcia lui ?
rank 5
Un servant portocaliu ...
Servantul Ion Cristoiu, după infrangerea umilitoare a tovarășului Nașparlio : “Mafia portocalie a MURIT. Slavă Domnului".

Trăiască El Magnifico Voiculesco!...că e mare și tare...și șarmant,nu-i așa?
Kiatra-Neamt
rank 5
Si la B1 tv a fost alegeri ???
Cum vor transmite acum cei de la "B 1tv" ?? - Se impart in 2 grupari interlope media ??

Ma refer la media care ia pupat in f....d pana mai ieri.

Urdea si Zeus se duc la OTV :)) - Vor face alianta cu PPDD ??
Vasile Bulgaroctonul
rank 5
Basescu.....
Ca om politic,este net superior oamenilor politici din asa zile partide de la putere.Sunt ferm convins ca Basescu va reusi in mod cert
arting19922000
rank 3
O tempora ,o moritz!
matale traiesti din amintiri,poate a fost om politic pana a declarat ca el nu castiga la masa verde si se bate pana la ultimul vot ! Dupa aceea a venit cu un val de minciuni,tot mai des,culminand cu cele de ieri: dimineata PD era partidul minunat care a scos tara din criza si ar fi guvernat in continuare daca nu ar fi fost ticaloasele Antene,Voiculescu,Nastase ,Antonescu si Ponta,iar seara cel putin 50% din acelasi partid care a respins-o pe Nutzi,devenea fesenist nefrecventabil,in frunte cu prietenul Blaga si "draga"Stolo!daca asta e om politic,apoi DD este geniul Carpatilor,iar Vadim noul Ceasca!sSa va fie de bine cu el si cei 45 de hoti!
PS
Mie mi-ar fi placut sa castige Macovei ,caci ramanea cu 10% din partid,apoi Udrea ,care mai tinea cam 30% din el,dar Blaga cred ca totusi se va mentine 10% din electorat pacalit in continuare!Pacat!
vladescu
rank 3
@Vasile Bulgaru
Ca infractor, Al Capone era net superior infractorilor contemporani lui!
Ca parere personala cred ca Basescu este mai valoros!
Apollo13
rank 3
Da, s-a vazut si se vede...
....din ce in ce mai mult "superioritatea" sa. Probabil ca de aceea a ramas singur cu frumoasa din Plescoi!
DAN-795
rank 5
Ne era marele nostru clasic , nenea Iancu , dator cu inca un personj
numit Basescu ? Noi l-am respectat si cinstit de prea multe ori, pe tenacele marinar dar , parca de prea multe ori devenise un personaj tinut in viata doar de critici- analisti din cafenele mogulesti .

Sa-i dam deci, libertatea sa-si ia zborul, ce poate singur ne va arata , nu ezitant ca pina acum, daca mai poate ca sa zboare dincolo de nori .

Fara sa ne mai spuna i-am sesizat tristetea din priviri , e obosit sau poate nu ...publicul , in mod cert nu mai are rabdare ...vrea poate o iluzie mai mare , macar pentru adrenalina mai face inca o incercare
GANDITORUL
rank 5
MARINARUL v-a zbura definitiv peste ocean
In momentul de fata se lucreaza la cumpararea biletelor. Data zborului este incerta din cauza escalei pe care trebuie sa o faca la Jilava.
calculator
rank 1
baSecu ,baSecu,baSecu -ai,ai.ai .ai ai iaaaaaaai !
Finita la comedia portocalia!
ORD
rank 5
USL-asilor securisto-comunistoizi ! Comenntati despre guvern nu
.....despre PDL.
Acolo sa va vada lumea cat suntetin de isteti sau de prost.
Pappy
rank 5
CONFUZIE IN USL
Nu e nici o problema pentru romani faptul ca PDL s-a dat cu Blaga, cel care a facut jocul USL. Ba dimpotriva. E de bine! Se limpezesc apele, si se alege neghina. Acu e si mai clar cine sunt hotii din PDL si cine le-a luat partea!!! Rad ca proistii sustinatorii USL dar nu stiu ca rad de proatsia lor sau din cauza prostiei lor...

USL VA DISPARE!!! Nu e o dorinta! Este o conditie obligatorie!
sfinxuldinbucegi
rank 3
zero
Blaga are electorat zero. Bulgog? El este si a fost mereu o matza, un blatist si sforar. Restul de partid al lui Blaga va scadea sub 5% curand. Cine nu vrea usl nu va vota Blaga. Nici Udrea nu era solutie. Boc avea cel mai mult suport, Boagiu era si ea o posibila solutie. Oricum pdl e epuizat, e un les, un cadavru si Basescu s-a debarasat de el.
Psycho
rank 5
E invers, pdl-ul s-a descotorosit de cadavrul politic nr. 1!
Un hoit rau mirositor in istoria politicii romanesti post-ceausiste.
info
rank 5
De doi bani speranta (1)
In ultimul an Traian Basescu a pierdut de cinci ori, a pierdut, practic, de cinci ori la capitolul majoritate (in primul rand prin partidul lui de suflet, dar si prin propria persoana care a incercat sa se afiseze si ca sef de gasca - Partid, neputand se se concentreze numai asupra rolului de sef de stat):
1. La sfarsitul lunii Aprilie 2012 a pierdut majoritatea in Parlament si Guvernul PDL (pe care il putea manevra) a fost schimbat cu Guvernul USL;
2. La inceputul lui Iunie 2012 a pierdut pozitii foarte importante la nivel local (prin PDL), marea majoritate preferand acelasi USL;
3. La sfarsitul lui August 2012 nu a si-a pierdut pozitia de Presedinte al Romaniei (cu ajutorul liderilor europeni, desigur, care au insistat pentru mentinerea notiunii de cvorum - conditie care nu apare in Constitutie, ci numai intr-o lege care, ca orice lege, putea fi modificata de Parlament, dar noi nu am avut voie), dar s-a confirmat pierderea masiva de majoritate si popularitate prin rezultatul sec al voturilor celor care s-au prezentat la vot (aproape 8 milioane de participanti la vot fiind, totusi, un numar important);
4. In Decembrie 2012 a fost, probabil, cea mai dura si catastrofala lovitura de pozitie si imagine (in primul rand pentru PDL, dar si pentru mentorul acestuia Traian Basescu) prin rezultatele catastrofale de la alegerile legislative, PDL reusind sa adune, totusi, cateva mandate de parlamentari numai prin actiunea unui algoritm de repartizare aberant care ne-a dus la un Parlament supradimensionat ;
5. In ziua de gratie 23 Martie 2013, Traian Basescu a pierdut si majoritatea in PDL, partidul care l-a sustinut totdeauna. Chiar daca, sa spunem, fara voturile asa-zis masluite, Elena Udrea ar fi avut cu 50 de voturi in plus fata de Vasile Blaga, tot o pierdere de majoritate s-ar fi chemat pentru pozitia si ambitiile lui Traian Basescu.
Traian Basescu este Presedintele Romaniei si trebuie sa ii acordam atentia si respectul cuvenit, dar este evident prin cele cinci rezultate ale evenimentelor prezentate mai sus ca domnia sa a pierdut MAJORITATEA, (inclusiv in partidul lui de suflet), si-a pierdut CREDIBILITATEA in randul marii majoritati a cetatenilor din Romania, a pierdut cea mai mare parte din capitalul politic pe care l-a avut odata. Eu ii doresc sa reuseasca sa puna de o dreapta adevarata si solida in Romania, construit ape doctrine si principii corecte si sunt pregatit sa ader (cel putin sufleteste si mental) la acest curent, dar nu pot sa nu fiu sceptic stiind foarte bine ce s-a intamplat, in general, cu dreapta si speranta de dreapta in Romania post-comunista.
info
rank 5
De doi bani speranta (2)
Cu toata capacitatea si inteligenta sa (pe care le recunosc si le-am recunoscut totdeauna), eu, personal, nu cred ca Traian Basescu va putea construi o noua dreapta pentru ca nu mai este acceptat, crezut si iubit de majoritati importante din tara care sa il urmeze. Si, asa cum am spus de multe ori, greseala sa fundamentala a fost ca a avut mai mult o prestatie de sef de gasca si de Partid, un fel de Prim Ministru care loveste cu barda, neputandu-se ridica la nivelul popular si diplomatic al unui adevarat Presedinte de tara, un Presedinte al TUTUROR romanilor, un factor de stabilitate, de echilibru si de coeziune de care poporul roman ar fi avut atat de mare nevoie, mai ales in aceste vremuri grele de criza.
Comentariu inadecvat
Psycho
rank 5
@vladescu
Asta cu tabla inumultirii vapoarelor este geniala, am ras cu lacrimi!
Despre basescu poti afirma orice, numai ca este inteligent, indiferent de cat ai fi de tolerant, nu poti! O vipera securista sustinuta de un sistem politic ascuns, dar atotputernic, un smecher de mahala, vulgar si populist, un nesimtit tupeist, orgolios si egoist. Un om inteligent ar fi anticipat caderea in H A Z N A si s-ar fi retras demult. El a ales insa inotul, nu se dezminte marinarul!
Sper ca masca de gaze si muschii atrofiati, il vor mai tine la suprafata pentru inca o vreme.
Psycho
rank 5
@info
Comentariu frumos, cu o singura greseala: care inteligenta?
vladescu
rank 3
@Psycho
Gangsterii nu sunt prosti, ba chiar au o inteligenta peste medie!!
Acuma sigur ca este o discutie si anume ce iaste aia "inteligenta"? Ar putea fi capacitatea de a te plia pe oportunitatile momentului, de a le valorifica maxim iar ptr. asta nu trebuie neaparat sa cunosti originea Universului, Fermat, fractali,logica simbolica sau hai, in cazul lui Base, tabla inmultirii vapoarelor!
nolticus
rank 5
in timp ce prostia si hotia nu costa bani; doar credinta stra-
buna ca daca nu te descurci cumva cinstit mori, chiar daca esti viu. Descurcareala asta notorie a generat confuzia masiva a democratiei orriginale dupa cum urmeaza:
- decat sa muncim, mai cinstit furam
- decat sa analizam, mai cinstit criticam
- decat sa construim, mai cinstit distrugem
- decat sa recunoastem, mai cinstit invocam, de la scuze pennabile pana la scenarii riddicole
Cam asa se traduce corect cultivarea intensiva a sentimentului de culpa nationala asociat presedintelui; nu ca ar fi curat ca lacrima(tov Blaga), dar principial, acest lant de culpabilitate nationala, isi are originea comuna in paradoxul intretinut politiceste tovarasesc: daca furi de la stat nu esti chiar hotz, ci ceva mai spre haiduc - in tara dominata de hotzi si populata de creduli!
vladescu
rank 3
@nolticus
Gata, gata sa "bag" un 5 stelute cand am dat de "mucii in fasole" din comentariul tau cum ca o asazisa "cultivare intensiva a sentimentului de culpa nationala asociata( culmea! - nota mea) presedintelui " ar fi o "traducere corecta" a tezelor tale postate ceva mai sus.
De ce "traducere"?? De ce crezi ca e nevoie de traducere?
Pai as zice ca sentimentul exista pur si simplu , este expresia concreta si fara niciun dubiu a implicarii excesive ne/anti constitutionale a Neprihanitului in politica de partid.
Prin atitudinea asumata de "jucator" partizan in plan politic si-a aumat in acelasi timp si in aceeasi masura erorile, esecurile, tampeniile, tembelismele si mai pune de la tine ca esti baiat destept, celor pe care i-a sprijinit inclusiv logistic!
Binenteles ca toate s-au spart in chelia lui, c-asa-i romanu' si inca nu s-a terminat, parerea mea!
A vrut sa fie "comandantul navei"? Al unei nave in care a acuzat parti importante din "echipaj" ca vor s-o scufunde????? Si asta in timpul navigarii???? Crezi ca este asta o dovada de discernamant si de echilibru??
Culmea, acum scuipa chiar pe cei care au crezut in el si spune ca nu l-au meritat, vezi Doamne, fura urnele, nu sunt democrati, isi ia adio! Ce impostor, cat fariseism gretzos!
DCSE
rank 1
Demitereea lui Basescu este o obligatie
Deoarece a incalcat legea foarte grav !
Sper ca acest lucru sa fie efectuat imediat ! Referendum imediat pentru demiterea acestui presonaj !
Comentariu inadecvat
Ambigua
rank 5
Perfect!
Dar fa-o pe banii tai. Noua, celor 11 milioane de cetateni, ne-au ajuns minciunile US-Lase. Si, daca iar nu va iese, Parlamentul dizolvat si referendumul din 3009 pus in practica! Ne ajung 300 de trantori-parlamentari, ca si asa nu fac nimic pentru popor, decat Statutul lor si legi sa-si apere hotii. Voteaza si rasvoteaza pana trece anu'!
ioanaiiiiii
rank 5
cu un minimum de bunavointa
si un minimum de respect pentru adevar, si un minimum de demnitate, s-ar putea face referire la conferinta de presa a organizatorilor alegerilor, care in frunte cu dl Toader, au aratat ca in momentul in care s-au contestat alegerile, s-au renumarat voturile la urne, de cate 3 ori, in prezenta reprezentantilor celor 3 motiuni, si au ajuns la acelasi rezultat!
Simt ca am obosit sa tot arat faptele, in fata vesnicelor acuzatii basiste de frauda la alegeri! Cu putin noroc, scapam in sfarsit de manevrele astea de doi lei, care arunca in derizoriu orice se intampla in tara asta!
Comentariu inadecvat
calculator
rank 1
Frontul basist s-a rupt si Basecu e fiul ploii
Finita la comedia portocalia !
secera_si_ciolanul
rank 5
Basescu in deriva
Toata masinaria PDL nu mai raspunde la comenzile telegrafului de pe punte.
Nici Elena Udrea nu o sa mai intre pe poarta din spate la Cotroceni. Acum isi cauta alt protector mai tanar si cu sange in instalatie. Marinarul se scufunda.
Debarcarea lui Basescu o vor initia chiar portocalii, liberalii doar o recita in parlament.
XXL
rank 2
Gresesti.
Basescu a fost si este presedintele tarii si inca doua legislaturi. Ce-si mai poate dori ? Daca PDL a fost ce a fost, se datoreaza lui Basescu. Basescu a ridicat partidul si nu partidul pe Basescu. Asa cum USL-ul a venit la putere datorita greselilor facute de guvernarea pedelista, tot asa se va putea ridica o noua formatiune de dreapta care va avea succes datorita greselilor, minciunilor si demagogiei ieftine a lui Ponta. Si acest partid nu poate fi al lui Blaga pentruca Blaga nu face opozitie, el cocheteaza sa se alature PNL sau PSD pentru a guverna cu acestia. (a declarat-o chiar el). Nu exclud posibilitatea ca Basescu sa se afirme cu un nou partid.
spartacus
rank 5
Trebuie sa vina ora adevarului
Toata lumea , inafara de politicienii implicati in dezastru, spune invariabil ca tara noastra se gaseste intr-un dezastru. Este vorba de dezastrul ultimilor 23 de ani.Pentru a putea fi tratata(tara), cineva trebuia sa puna un diagnostic corect.
Cand, insfarsit, s-a gasit un om dispus sa puna diagnosticul corect si a incercat un tratament, toti microbii din clasa politica au reactionat violent. Acestia au devenit dusmanii de moarte ai Doctorului.
In acest caz, Doctorul este Presedintele T.Basescu, iar microbii sunt sarlatanii din toata clasa politica, care cum au ajuns la guvernare au avut o singura preocupare: cum sa-si umple buzunarele in dispretul celor carora le cereau votul. De 23 de ani avem o tara corupta fara corupti, si nimeni nu plateste.
Odata stabilit diagnosticul, avand si investigatiile cu "tomograful" (Serviciile care au cules informatii),
Doctorul trebuia sa gaseasca un tratament.
Ori, presedintele nefiind intr-un regim totalitar, gen Ceausescu, nu avea la indemana decat un instrument. Acesta era scoaterea justitiei de sub pulpana politicului, o adevarata independenta, asa cum spune Constitutia si sperierea, iar mai apoi pedepsirea vinovatilor.Pe langa acest lucru esential ii mai trebuia un vehicol, un partid, dispus sa sprijine politic si printr-o guvernare acest deziderat. Pentru acest scop era PDL-ul si mai ales guvernul Boc.

Cand clasa politica a realizat pericolul, cam incepand din 1997, au sunat adunarea si, incet, incet s-au constituit intr-o casta , mai apoi intr-un mamut cu o singura doctrina (USL):"JOS BASESCU", prin care sa se apere de dusmanul comun. Au infiintat trusturi media si au inceput lupta cu cel care le statea in coasta. Au inceput sa strige in gura mare ca Basescu destabilizeaza tara, fiind vinovatul a tot ce s-a intamplat in cei 22 de ani.
In momentul cand justitia, prin DNA, a inceput sa functioneze si au cazut cateva victime politice, s-a trecut la ultima solutie :"suspendarea dusmanului comun, presedintele Basescu". Lucrurile care au urmat se cunosc.
In consecinta, pentru a avea intreaga putere, USL a trecut la demolarea justitiei: CSM, CCR si ANI, urmand DNA si Procurorul general.Nu au reusit inca in totalitate.
Pentru desavarsirea planului comun mai era un pas, desfiintarea PDL. Ori, cum spuneam, microbii clasei politice se gasesc in toata clasa politica, inclusiv in PDL,acest lucru a reusit ieri, 23.03.2102.
Singurul obstacol a mai ramas Uniunea Europeana!. Intrebare: pe asta cum o vor desfiinta?
Aceasta istorie, pe scurt, ne arata radiografia societatii noastre. Pentru ca acesti reprezentanti sunt trimisi in parlament de necajitii care nu inteleg ce se intampla cu ei si cine le sunt adevaratii calai.
Presedintele a mai pierdut o batalie dar nu si razboiul. Lupta continua cu orice pret pentru ca este acest obstacol greu de trecut:UE. Acolo se cunosc toate adevarurile despre nefericita noastra tara.
Comentariu inadecvat
boxyro
rank 5
Evenimentele se pare ca ne depasesc ...
Declaratii Ponta in ultimile zile:
"Suspendarea din vara trecuta a costat foarte mult Romania .. in mod sigur nu se pune problema unei noi repetari"
"Vasile Blaga apierdut, in diferent de rezultatul alegerilor din PDL"
Declaratii Antonescu:
"Il felicit pe Vasile Blaga pentru victorie"
"PDL s-a lepadat de Basescu"
"Se pune problema unei noi suspendari"
Daca adaugam asta la declaratiile (parca inadins facute ca sa forteze suspendarea) presedintelui de la congresul PDL si aseara pe Facebook si la faptul ca a sustinut-o pe Udrea cu toate ca era evident faptul ca nu va castiga ... suntem in ceata rau. Ce vrea Basescu? A avut nevoie de un pretext ca sa formeze o noua formatiune, fara "FSN-istii" care au facut rau in PDL si guvernarile Boc? Isi forteaza suspendarea pentru ca vrea sa sustina deschis noua constructie politica?
Lucrurile sunt incurcate rau. Nimic nu se leaga. Nici reactia lui Ponta vs Antonescu, nici candidatura destinata din start pierzaniei a Elenei Udrea, nici implicarea pe fata in viata partidelor politice facuta aseara de presedinte..
ioanaiiiiii
rank 5
basescu nu a crezut nici o clipa ca Udrea nu va castiga
si nici prin minte nu ii trece sa forteze suspendarea, sau sa renunte la presedintie! ce idee!aseara a iesit ca de obicei, impulsiv, de furie!nimic nu se leaga pentru ca toti dob.i.tocii, si PDL si USL, actioneaza contra naturii, a mersului normal al societatii, dar lucrurile incep sa se aseze!
spartacus
rank 5
Cum se aseaza @ioanaiiiii???
Nu ti se pare ca mergem din rau in mai rau?
Acum 1-2 ani @m.Omiduta mai credea inca, ca si tine, ca USL e solutia. O sa te convingi ca sunt mai rai ca PDL.
Si, chiar daca nu o sa recunosti niciodata, o sa te convingi ca Basescu a avut dreptate in ceeace priveste mizeria din partide!!! S-auzim de bine, ca de rau ne-am saturat!
boxyro
rank 5
Ai dreptate. Basescu vrea o constructie nou, dar
care sa nu mai fie asociata cu PDL. A impns-o pe Nutzy la inaintare, stia ca va pierde, justificand astfel ruptura cu partea FSN-ista din bravul PDL!! Si mai vrea ceva ... sa fie suspendat. Ca sa poata sa se "miste" mai bine. Criza este, incompetenta la USL este, raii din PDL au ramas cu Blaga, reformatorii cu Basescu .. deci o noua constructie politica are toate sansele... si de aici ma diferentiez de tine. Basescu este curat, tocmai de aceea nu se teme sa redevina un om obisnuit, fara imunitate.
Xenos
rank 5
Basescu "curat" ????????????????
Cine, in afara de un securist, eventual un hemicerebrat sontacaind, poate sustine o astfel de aberatie?
Dosarele lui sunt ascunse de pr'etenul Morar, dar nici cand ai sa le vezi in clar - flota, casa din Mihaileanu, tranzactia de spalare de bani cu Casuneanu, dosarul ALRO etc etc etc, n-ai sa crezi!
De, securistii, daca apuca sa creada ceva, asa ramane.
Iar decervelatii, si mai si.
MosGerila
rank
Din toata vinzoleala provocata de alegerea unui presedinte de partid
remarc ca singura persoana care a ramas dreapta fata de declaratiile sale si actiunile trecute, este dl. Basescu.
Nu cunosc toate subtilitatile luptelor intestine din PDL (sau alte partide), dar sint convins ca declaratia dlui. Basescu este generata de informatii inca nedivulgate.
Imi mentin increderea in dl. Basescu si in actiunea sa de a intari justitia, in perioada de timp care mai ramine pina la aventura prezidentiala care se contureaza.
Atita vreme cit nici un partid nu a adus in public un program pro-Romania, pro-democratie, nu vad care ar putea fi persoanele demne de a fi alesi ca guvernanti ai tarii.
Situatia este identica cu cea din timpul lui Ceausescu: nu exista alternativa, dictatura socialista uslamista este prea puternica. In revansa, ceea ce ar fi putut reprezenta speranta unei schimbari in bine sint prea slabi, discreditati sau cu o comunicare civica fara anvergura si idei. Viitorul vostru nu este deloc luminos! Vazut de afara, doar o eliminare a politicienilor si inlocuirea lor cu gestionari profesionisti pare o buna alternativa. Si cred ca exista citiva buni profesionisti in Romania!
mcgogosica
rank
@MosGerila-din toata.....
Ai cam ramas fara munitie.Nici macar rafalele de viscol
din ultimile zile nu es pot compara cu ce urmeaza.Din
spatele usilor inchise nu se va strecura nicimacar o
adiere,iar fisetele DNA-ului vor ramane inchise.
spartacus
rank
Si de ce ma rog, te bucuri tu ca fisetele DNA...
...raman inchise??? Ai cumva vreun dosar, sau ai prieteni cu dosare? Ori ti-se pare ca tara trebuie jefuita in continuare de camarazii tai????
Uite cum va dati ...arama pe fata.
Valmit
rank
Nici o problema
Am mai vazut,Basescu este cel mai abil om politic din scena romaneasca in ultimele 2 decenii, si, cind a spus ca va face ceva , a si facut ( mai mult sau mai putin dar , totusi s-a tinut de cuvint)asa ca eu cred ca cei care vreti sa mai faceti ceva din tara asta, demisionati din partidele voastre si asteptati sa va inscrieti in noul partid care va fi dus de Basescu inca 10 ani la guvernare.
dancbadea
rank
Inceputul sfarsitului!
A fost sfarsitul conventiei PDL! Dar, nu este decat inceputul sfarsitului, celor care au avut tupeul sa vina in fruntea tarii, sub pretentia absurda a reformarii statutului roman. Nu l-au reformat, in schimb l-au furat si l-au tradat.
Traiane, nici nu sti cat de mic devii!
Apollo13
rank
Mai tov.Ioana Ene Dogioiu!
In sfirsit pdl s-a lepadat de satana! Enuntul dvs ca Basescu s-a lepadat de pdl nu este corect! Votul in pdl a fost inainte de aparitia presului pe feisbuk deci el era deja rejectat de pdl prin reprezentanta sa udrea!
rank
Bah! Una peste alta ... o sa traitzi de la foarte prost ... in jos!
Il deserto dei Tartari .... tatarii nu apar la avanposturi decit in clipa mortzii. O viatza i'ai asteptat! La fel si ... banii de la Bruxelles!
Constant
rank
Domnul Basescu a demarat un procesus de asanare a
vietii politice si de demontare a mafiilor diverse, de dreapta, stinga, centru, etc.
De aceea este atacat de catre TOTI!
De aceea noi ar trebui sa il protejam si sa il confortam in ceea ce face. este interesul nostru, cei fara salarii mirolobante sau pensii nesimtite.
alvacora
rank
////
Ma faci sa rad , prietene ! Unde ai vazut tu la Basescu sentimente de acest gen ?Cand l-ai vazut aparand si protejand pe cei sarmani? Tu te uiti la alt film .
rank
Le'am vazut la Washington si Berlin! First! Apoi la Base!
Sa traiesti bine!
Ambigua
rank
Nici nu trebuie sa-i protejeze pe cei sarmani!
Trebuie doar "sa-i pedepseasca" pe cei care-i sug sangele, prin furturi cu legi anume facute pentru furat. Vezi statutul prlamentarului, legi de amnistiere talhari, statutul militarului si politaiului, incalecarea justitiei etc. E de ajuns ca sarmanul sa se bucure de munca lui, fara sa i-o fure politicienii. El n-are nevoie de pomana, vrea sa munceasca, cu conditia sa nu-i fure si locu' de munca, Ponta cu Vozganianul...
alvacora
rank
/////
Nu-i nimic nou ! Traian Basescu si-a castigat inca un inamic ,desi nu ducea lipsa.
paraipan
rank
Si a zis Nemuritoruuuuu’ trecind Rubicooonuuuu ...
"Romani, .. adevar va spun voua! .... Alea iacta est" .... "Facetzi o tabla! Ca atita stitzi"!!
mcgogosica
rank
@paraipan-si a zis....
I s-a cam coclit aura de zeu(s).Olimpul se prabuseste
vazand cu ochii.
Te-o
rank
Alegerea lui Blaga(individ dubios)nu reprezinta victoria acestuia ci
infrangerea PDL!
Blaga,acest permanent perdant in fata electoratului,este atat de sustinut si laudat de USL-asi incat te intrebi:oare cand "prietenul"meu este laudat de dusmanii mei,imi este prieten intr'adevar?
"Alegerile"din PDL sunt evident fraudate!
Cum spunea pres.Basescu:nu pleci cu urnele cand nu ai rezolvat contestatia!
In opinia mea Blaga a urmarit deliberat scindarea PDL,pentru ca ce va ramane in tabara sa se uneasca(de fapt sa fie absorita)de PNL!
Motivul fatarnic va fi argumentul ca dupa scindarea (aproape iminenta)a PDL,fractiunea sa va fi prea slaba singura!
PSD este deasemenea perdant intr'o astfel de situatie,deoarece un PNL intarit va fi un adversar mai puternic dupa spargerea USL si mai virulent decat PDL, considerand natura agresiv-acaparatoare a lui Antonescu!!
Ce ar trebui sa faca aripa tanara si reformatoare ce se va desprinde de Blaga si dinozaurii care il sustin?
1)In primul rand sa se desprinda urgent,pentru a avea timp de regrupare si actiune.
In momentul separarii se va elucida daca si cat a furat gruparea Blaga la vot.Daca "separatistii"vor depasi proportia voturilor pro Blaga,evident acesta a furat!
2)Sa-si gaseasca noi aliati in noile formatiuni de dreapta,conduse de tineri intelectuali,dinamici si cu mentalitati occidentale(multi fiind educati in occident)
3)sa se adune in jurul presedintelui Basescu,politician de prim rang,inteligent si iubitor al democratiei autentice,pro-occidental si aparator al justitiei independente.
Rolul lui Basescu in politica romanesca va creste,din nou, substantial dupa expirarea mandatului sau in 2014 .
Romanii ,chiar si cei mai slabi dotati,vor realiza anvergura actualului presedinte,in plus toata campania de calomnii,insulte si denigrari dusa de antenele voiculesciene se vor dovedi minciuni care au manipulat opinia publica impotriva celui ce a aparat ferm independenta justitiei.
La toate acestea se va adauga erodarea rapida(inceputa deja)si adanca a guvernarii USL!
Pana si cei "prosti da' multi",vor realiza ca traiesc mai prost ca inainte si ca Romania condusa de o sleahta de infractori,plagiatori etc.este izolata in lumea civilizata,cu repercusiuni grave asupra nivelului de trai al romanilor!
Dreapta reformatoare,are viitor in Romania,mai ales daca abilul politician Basescu se implica post-prezedential,in lupta ei!
Spre binele Romanilor!Teo
mcgogosica
rank
@Te-o-alegerea lui....
Porniti de la o premisa,zic eu,gresita."Separatistii"nu sunt in numar foarte mare.Ei reprezinta de fapt aripioara “Grea",un clan care a facut si a condos toate jocurile.
Ceilalti, mai numerosi, care au fost doar “ciugulitorii",strangatorii meselor festive,
cotizantii grei si numerosi, au prins curaj si au iesit la bataie pentru a trage spuza si pe turta lor.Asa ca n-au cum sa iasa la numar cum sustineti dumneavoastra.Si cu cine sa se
alieze oare?Cat priveste restul comentariului om trai si ‘om vedea daca v-a rade cineva la urma.Asa cum se zicea mai devreme, de catre unul din comentatori, avem de-a face cu
mai multe “curbe" in acest gen de politichie romaneasca.Ceea ce nu vrea multa lume sa
recunoasca este ca una aripioara de zburatoare peste Dambovita este intr-un picaj evident
sin u se mai poate opri.Unde o sa aterizeze si in ce stare se va prezenta la aterizare este
mai mult decat preductibil cu toata abilitatea de care a dat dovada pana acum.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor