UDMR tradeaza? Dupa motiune, ar putea forma un nou Guvern cu PD-L

Miercuri, 07 Octombrie 2009, ora 13:30
4583 citiri
UDMR tradeaza? Dupa motiune, ar putea forma un nou Guvern cu PD-L

Se pare ca UDMR joaca pe doua fronturi dupa ce au aparut informatii care indica faptul ca, desi a semnat motiunea de cenzura impotriva Guvernului Boc II impreuna cu PNL si PSD, a purtat si negocieri cu PD-L pentru a forma Guvernul Boc III, in care ar primi patru fotolii ministeriale.

Cozmin Gusa, consilierul lui Mircea Geoana, a declarat pentru Ziare.com ca a primit marti informatia ca PD-L si UDMR au cazut la intelegere ca dupa votarea motiunii de cenzura sa formeze un nou guvern format din 12 ministere, opt ministri de la PD-L si patru ministri de la UDMR.

"Am primit ieri (marti n.red.) informatii ca PD-L si UDMR au cazut la intelegere sa formeze Guvernul Boc III. Dupa ce va cadea Guvernul Boc II in urma motiunii de cenzura, Traian Basescu il va numi premier tot pe Emil Boc si vor forma un nou guvern cu o coalitie transparenta intre UDMR si PD-L. Noul Executiv va avea 12 ministere, din care opt vor reveni democrat liberalilor si patru vor reveni udemeristilor", a declarat consilierul de campanie a lui Mircea Geoana.

Cozmin Gusa a precizat ca cei de la PD-L si UMDR se bazeaza si pe votul unor parlamentari dezertori de la PSD si PNL.

"Printre parlamentarii dezertori se numara aripa Mitrea de la PSD si aripa PNL din Transilvania. Am inteles ca lui Miron Mitrea i s-au propus si functii, nu stiu inca ce, dar voi afla", a mai adaugat politicianul.

In urma acestor miscari politice, Cozmin Gusa l-a sfatuit pe Mircea Geoana sa poarte cat mai repede discutii cu cei de la UDMR si PNL pentru semnarea unui protocol intre cele trei partide si, dupa votarea motiunii, sa poata sa propuna un Guvern de tehnocrati care sa conduca pana la alegeri.

"L-am sunat pe Mircea Geoana sa ii spun ce am aflat si l-am sfatuit sa discute cu cei de la PNL si UDMR. Pentru ca, in lipsa unei intelegeri transparente, UDMR va trada. Sa poarte discutii pentru semnarea unui protocol PSD - PNL - UDMR si dupa caderea Guvernului Boc II sa voteze un Guvern de tehnocrati. In cazul in care discutiile esueaza, e mai bine ca PSD sa nu voteze motiunea pentru ca tradarea UDMR ar duce la formarea unui nou Guvern condus de acelasi premier.

In plus, un Guvern de tehnocrati propus de partidele din Opozitie ar putea asigura corectitudinea alegerilor pentru ca eu nu am incredere in ceea ce va face Vasile Blaga", a mai declarat consilierul liderului PSD.

Cozmin Gusa a mai precizat ca atat Mircea Geoana, cat si Crin Antonescu au pareri convergente in ceea ce priveste urmatorul premier tehnocrat si cel mai probabil discutiile cu UDMR si PNL vor avea loc in cea de-a doua parte a saptamanii.

"Discutiile intre PSD, PNL si UDMR vor avea loc cel mai probabil saptamana asta avand in vedere ca motiunea se va vota saptamana viitoare. Ramane de vazut ce decizie va lua Mircea Geoana", a mai declarat Gusa.

PD-L pastreaza tacerea

Contactata telefonic, Sulfina Barbu a dezmintit informatia potrivit careia cele doua partide ar fi ajuns la o intelegere, argumentand ca UDMR a semnat motiunea de cenzura impotriva Guvernului Boc II.

"Nu ascundem faptul ca noi am initiat discutii, imediat dupa iesirea de la guvernare a PSD, atat cu UDMR si minoritatile reprezentate in Parlament, cat si cu deputati si senatori ai PSD si PNL nemultumiti de actuala situatie. Nu pot sa confirm daca discutiile s-au concretizat. Discutiile continua pentru a forma majoritatea parlamentara de care avem nevoie", a declarat Sulfina Barbu.

Formula Guvernului PD-L - UDMR

Cozmin Gusa a declarat ca in urma negocierilor vor mai fi comasate unele ministere si apare din nou in scena Monica Iacob Ridzi, ca ministru al Educatiei.

"Vasile Blaga si Verestoy Attila, care stau in acelasi imobil, au reusit in prelungiri, asistati fiind de catre domnii Traian Basescu si Peter Eckstein Kovacs, sa aiba o intelegere. Intelegerea suna in felul urmator: Guvernul acesta cade, cu contributia surprinzatoare a UDMR, care a venit si a semnat motiunea, tocmai pentru ca sa poata sa faca loc in mod institutional UDMR-ului la guvernare, intr-un Guvern Emil Boc III.

Ministrul Economiei si Finantelor, Gheorghe Pogea, care a performat foarte bine, la Finante. La Externe nu e propunere, dar tot de la PD-L, Administratia si Interne - Vasile Blaga de la PD-L. Apararea nationala - Adriean Videanu. Radu Berceanu, la dezvoltare infrastructura si transporturi. Sanatate si protectie sociala, Cristian Radulescu. Ministrul turismului, Elena Udrea. Ministrul invatamantului, Monica Ridzi. La Justitie, Eckstein Kovacs, agricultura fara titular, mediu, Attila Korodi, si la cultura, Kelemen Hunor", a declarat Gusa marti seara la emisiunea "Vorbe Grele".

Citeste si:
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Marcel Ciolacu le plânge de milă pensionarilor români: "80 la sută trăiesc cu o pensie până în 2.000 de lei"
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că 80 la sută dintre pensionarii români au o pensie de până în 2.000 de lei şi că pensia minimă va ajunge de la 1 ianuarie 2022 la 1.000 de...
Streinu-Cercel, despre noua variantă de coronavirus: ”Românii se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze”
Streinu-Cercel, despre noua variantă de coronavirus: ”Românii se comportă ca şi cum şi-ar dori să se infecteze”
Președintele Comisiei pentru Sănătate din Senat, Adrian Streinu-Cercel, a făcut duminică, 5 decembrie, un apel la populație să respecte măsurile de bază pentru a preveni răspândirea...