Unde greseste Traian Basescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 25 Martie 2013, ora 07:33
22725 citiri
Unde greseste Traian Basescu (Opinii)
Foto: Facebook/Alaturi de Presedintele Nostru

Iesirea de adio a lui Traian Basescu de dupa finalul Conventiei PDL nu este, cu siguranta, motiv de suspendare, daca e sa respectam prevedereile constitutionale.

Sigur, in afara lor, poate fi suspendat si pentru ca n-are basca, dar dupa legea fundamentala este nevoie de fapte grave de incalcare a Constitutiei.

Deocamdata nu avem fapte, nici minore, nici grave, ci doar declaratii, acelea pe care, potrivit unei decizii a CCR din 2007, presedintele are voie sa le faca exact ca orice alt om, in virtutea dreptului la libera exprimare.

Si cat timp presedintele se limiteaza la declaratii, mai ales unele care vizeaza planurile sale dupa incetarea mandatului, suspendarea nu poate fi sustinuta. Daca va face un pas concret spre un nou partid, daca va comite asadar o fapta, este ca si cum ar invita la suspendare.

Eu nu ma indoiesc ca aripa liberalo-voiculesciana l-ar suspenda si maine pe Traian Basescu, indiferent de fapte, doar pentru a fi la ambele capete ale desemnarii procurorilor sefi. Dar Victor Ponta nu cred ca mai este dispus la o aventura similara celei din vara trecuta, pe care a marturisit recent ca o regreta din cauza costurilor enorme.

Sa te apuci acum, cand ai deja probleme de finantare, cand investitorii straini au devenit la fel de rari ca elefantii albi, cand esti deja oaia neagra a Europei, sa suspenzi presedintele din nou fara a avea o fundamentare legala beton ar fi un gest sinucigas.

Dar chiar si asa, USL are tot interesul sa mai mestece putin in tema sleita a suspendarii pentru a mai distrage atentia de la problemele tot mai mari care se profileaza in viitorul apropiat, de la coplata in sanatate, la noi disponibilizari.

Asta nu inseamna ca Traian Basescu nu a gresit cu declaratia sa patetica si nervoasa de adio. A gresit stilistic si din punct de vedere politic, iar daca va persista in eroare va distruge exact ceea ce ar vrea sa construiasca. Si cea mai buna dovada este chiar reactia starnita de anuntul postat pe Facebook.

Esentiala in acel mesaj era discutia despre o noua constructie de dreapta, foarte importanta in acest moment pentru Romania si pentru un electorat majoritar demobilizat, care nu mai voteaza. Cel mai putin s-a discutat insa tocmai despre acest proiect. Discutia s-a centrat pe Traian Basescu si pe eventuala sa suspendare. E o lectie: asa se va intampla mereu si cu tot ceea ce poarta antetul lui Traian Basescu.

Daca presedintele chiar vrea sa dea o sansa unei constructii de dreapta, ar trebui sa fie cat mai putin asociat cu ea si cu liderii ei.

Daca Traian Basescu va miza pe Elena Udrea pentru reconstructia dreptei si va popula conducerea acesteia cu apropiatii sai din PDL, daca va trona la masa deciziilor acestui nou partid, mai bine nu se oboseste. E mort din start, pentru ca dezbaterea publica va ramane in limita pro-contra Basescu, iar electoratul pierdut nu revine pentru aceleasi figuri chiar rebranduite si pentru acelasi tip de politica de care a fugit.

Traian Basescu ar trebui sa admita ca nu mai are nici populariatea, nici credibilitatea necesare pentru a gira o noua constructie. Daca in vara trecuta nu s-a dus la vot majoritatea necesara pentru demitere, asta s-a intamplat pentru ca USL a oferit un spectacol antieuropean infricosator.

Cei mai multi dintre cei care au respins suspendarea au facut-o nu pentru Traian Basescu pe care nu-l mai crediteaza decat vreo 20%, ci pentru statul de drept si statutul european al Romaniei grav amenintate in acel moment.

Prabusirea popularitatii sale nu-i este in totalitate imputabila. A avut mandate complicate, in vremuri complicate. Are merite incontestabile, in primul rand in privinta apararii independentei Justitiei, dar si-a dinamitat prin asocieri si decizii gresite cele mai multe dintre obiectivele din 2005.

Se pot scrie carti despre lectia Traian Basescu si ar trebui scrise, dar acum e nevoie urgenta de o iesire din actuala paradigma ce-l are in centru pentru ca ea nu mai duce nicaieri.

E nevoie de lideri noi, e nevoie de o noua viziune, de o noua respiratie, e nevoie de un alt tip de politica, pentru recredibilizarea ei. Nimeni nu-l poate impiedica pe Traian Basescu sa le dea sfaturi celor care urmeaza sa recreeze dreapta, sa le impartaseasca din experienta lui, dar fara a-i stampila, pentru ca ii distruge.

Unde sunt acesti lideri? Eu sunt convinsa ca exista si intr-un proces natural de constructie vor aparea. Dar nu e loc deocamdata pentru ei, nu au cum sa apara cat timp scena este confiscata, iar dezbaterea centrata pe Traian Basescu si Elena Udrea. Iar USL are tot interesul sa mentina aceasta paradigma cu care sa isi ameteasca electoratul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ședință aprinsă în Coaliție pe tema candidaturii la Capitală. PSD-PNL înclină spre retragerea lui Cîrstoiu SURSE
Ședință aprinsă în Coaliție pe tema candidaturii la Capitală. PSD-PNL înclină spre retragerea lui Cîrstoiu SURSE
Coaliția PSD-PNL discută luni, 22 aprilie, la Palatul Victoria, situația candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. Surse din cadrul coaliției au declarat pentru...
Marcel Boloș, așteptat în plenul Camerei Deputaților la solicitarea AUR. Pentru ce trebuie Ministrul Finanțelor să dea socoteală
Marcel Boloș, așteptat în plenul Camerei Deputaților la solicitarea AUR. Pentru ce trebuie Ministrul Finanțelor să dea socoteală
Ministrul Finanţelor Marcel Boloş este aşteptat luni, 22 aprilie, la ”Ora Guvernului”, la plenul Camerei, după ce parlamentarii AUR au solicitat acest lucru. Ministrul va fi chestionat în...
#Traian Basescu PDL, #Traian Basescu partid dreapta, #Traian Basescu suspendare , #PDL