Editorial: USL, ia de la Basescu!

Vineri, 01 Martie 2013, ora 18:32
3293 citiri
Editorial: USL, ia de la Basescu!
Foto: Arhiva

Uselistii care insista ca PSD si PNL sa-si salveze casnicia, in contradictoriu cu cei care inclina spre un divort amiabil, ca fiecare sa-si vada de coridorul doctrinar si sa-i recupereze pe talibanii scarbiti de unirea unor adversari traditionali nu mai au a se teme.

Traian Basescu, despre care chiar aveau impresia ca dupa ce-si va incheia al doilea mandat isi va cumpara o barcuta cu panze, va planta narcise si va creste capre, nu va renunta la politica.

Cu aceasta veste pe piata, socanta numai pentru niste minti tembele din televizoare conduse de la Casa Pionierilor, Uniunea Social Liberala se afla la adapost.

Amenintarea cea mai mare, adica disparitia unicului cap de pod al mesajului electoral, nu mai exista. Ceea ce tinea PSD si PNL impreuna, speranta ca vor avea un adversar puternic, ca sa nu se macelareasca intre ele cu solidaritate, se va intari, deoarece pe Traian Basescu nu puscaria il sperie, ci pensia.

Nu sunt convins ca in acest an si jumatate pe care il va mai petrece langa tasta 3, domnul presedinte nu se va mai infatisa in fata norodului, scarbit din nou de zoaiele politicii, ca nu va traversa din nou un episod sincer de abandon visand la o timona mititica.

Dar bag mana in foc ca isi va reveni din angoasa si va anunta iar ca vine la lupta cea mare. Caci in politica romanilor exista, indiferent cati copii de suflet ar fi crescut, numai doi politicieni adevarati: Ion Iliescu si Traian Basescu. Si ar fi pacat sa-i lasam la vatra.

Reversul anuntului prezidential este altul. Atata vreme cat seful statului va plana, ca un vultur, deasupra posesiunilor useliste, Romania nu va avea sansa sa capete o generatie de politicieni mai dusi la scoala, mai lipsiti de ipocrizie, mai harnici, mai morali.

Publicul va asista mereu la infruntari de muschi, nu de proiecte. Nu se va discuta despre statul paternalist-incotro, de pilda, sau despre strategii economice bazate pe simulari si inteligenta, nu pe disponibilizari, nu va fi vorba despre programe versus programe.

Dar poate ca asta este si ideea. Ajutorul pe care Traian Basescu il da USL este numai in aparenta. In realitate, el lucreaza pentru perioada cand va parasi covorul rosu pentru cainele Vasile. Caci daca liderii PSD si PNL se vor ocupa cu afurisiri, daca vor avea mereu o tinta vie, concentrarea lor pe rezolvarea problemelor Romaniei, a cetatenilor ei, va fi la fel de scazuta ca acum.

Vor mima guvernarea in timpul liber si isi vor contorsiona capetele in cautarea unor noi lovituri spre scafarlia presedintelui. Ca sa nu-i fie deloc moale cand se va intoarce in politica. Dar ce, a plecat vreodata?

#razboi declaratii USL Traian Basescu, #Basescu intoarcere politica PDL , #PDL