Valer Marian (PSD): Basescu incearca sa spele PD-L de coruptia din vami

Luni, 21 Februarie 2011, ora 19:18
1355 citiri
Valer Marian (PSD): Basescu incearca sa spele PD-L de coruptia din vami
Foto: Arhiva

Senatorul PSD Valer Marian il acuza pe presedintele Traian Basescu de faptul ca ar incerca sa "spele PD-L de coruptia din vami", prin discursul in care critica "intrepretarile" din presa privind arestarile recente din vami.

"Intr-un interviu acordat (joi, 10 februarie 2011) Radio Romania Actualitati, presedintele Traian Basescu a incercat disperat sa spele PD-L de coruptia din vami", a sustinut senatorul, intr-o declaratie de presa remisa Ziare.com.

Senatorul adauga ca declaratiile presedintelui sunt secondate de cele ale procurorului general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, numita de presedinte, care ar incerca sa "arunce la cos" dosarul mitei la vama Halmeu. Aceasta a declarat ca trimiterile la partide politice in cazul mitei de la Halmeu au fost facute de un inculpat in momentul arestarii preventive, si nu sunt fapte mentionate in documentele trimise instantei.

"Afirmatiile presedintelui si procurorului general al Romaniei sunt mincinoase, fiind facute cu rea credinta, in scopul favorizarii infractorilor din dosarul mitei de la Halmeu aflati la inalte niveluri institutionale si politice.

Afirmatiile presedintelui si procurorului general al Romaniei sunt contrazise categoric de incheierea Tribunalului Satu Mare, Sectia Penala, nr. 8/CC din 4 februarie 2011, prin care s-a dispus arestarea preventiva la trei inculpati din dosarul mitei de la Vama Halmeu (Liviu Florian, Ion Savu si Ioan-Romeo Nitu)", sustine senatorul PSD.

Senatorul aminteste ca in hotararea judecatoreasca, trimiterea la un partid politic este consemnata de doua ori: inculpatul Liviu Florian a declarat ca solicitarea unor sume mari de bani (300.000 si 13.000 de euro) era facuta "in numele si pentru un partid politic si un sef de institutie".

"Mai mult, in motivarea incheierii de arestare preventiva sunt mentionate numele si prenumele reprezentantului partidului politic care a luat banii, la fila 13 aliniatul 1, in persoana lui Eugeniu Petrescu, cunoscut si recunoscut ca membru si donator financiar al PD-L, implicat in campaniile electorale ale PD-L, inclusiv in campania pentru alegerile prezidentiale din 2009, soldata cu realegerea presedintelui Traian Basescu, vazut in birourile de la sediul central sau de la ministere ale unor lideri importanti ai PD-L, unde era denumit "Batranul" si unde dadea impresia ca imparte functii si colecteaza fonduri pentru PD-L.

Vamesi suspectati de coruptie, promovati prin decret prezidential

Senatorul aminteste si de cazul lui Ion Handra, seful Inspectoratului Judetean Arad al Politiei de Frontiera, promovat prin decret prezidential la gradul de chestor de politie, in conditiile in care acesta fusese demis in 2002 pe motiv ca ar fi fost suspect de implicare in contrabanda cu tigari.

"In cursul anului 2002, in timpul guvernarii PSD, ofiterul Ion Handra a fost destituit din functia de sef al Sectorului Politiei de Frontiera Nadlac din judetul Arad de catre seful de atunci al Directiei Regionale Oradea a Politiei de Frontiera (actualmente chestor in rezerva, cu domiciliul in Satu Mare) tocmai pentru implicare in contrabanda cu tigari, dupa ce autoritatile maghiare i-au furnizat probe in acest sens", sustine Valer Marian.

Senatorul adauga ca, potrivit unor angajati ai Ministerului de Interne, Handra ar fi urmat sa fie promovat in functia de sef al Inspectoratului National al Politiei de Frontiera, in locul chestorului Ioan Buda, "considerat un apropiat al fostului ministru de interne Vasile Blaga (care l-a promovat din functia de sef al Directiei Regionale Oradea a Politiei de Frontiera)".

Declaratiiile politice cu privire la destinatia banilor luati ca mita din vami au aparut dupa aparitia in dosar a numelui lui Eugeniu Petrescu, membru al PD-L. Si liderii sindicali, implicati la randul lor in scandal si verificati de Agentia Nationala de Integritate arata cu degetul inspre personalitati politice.

Dupa ce, in ultimele saptamani, peste 150 de vamesi si politisti de frontiera au fost retinuti, luni au avut loc alte perchezitii si retineri la vama Albita, zeci de politisti si vamesi fiind audiati de procurori.

Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#Basescu coruptie vami, #Valer Marian PSD, #Basescu spala PDL , #PDL