Variantele lui Basescu - Un premier pentru reconcilierea cu PNL

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 14 Decembrie 2009, ora 12:33
13434 citiri
Variantele lui Basescu - Un premier pentru reconcilierea cu PNL

Validarea alegerilor de duminica, destul de probabila avand in vedere rezultatul renumararii voturilor nule, nu inseamna sfarsitul spasmelor societatii romanesti. Acestea vor capata un tratament cat de cat eficient abia din momentul cand tara va avea un nou guvern cu puteri depline.

Din acest punct de vedere, Traian Basescu pare a avea toate cartile in mana, pentru ca din momentul intrarii in noul mandat isi va recapata si cea mai eficienta arma de ostoire a parlamentarilor: dreptul de a dizolva Parlamentul dupa respingera a doua guverne. Practic insa, situatia presedintelui este extrem de dificila.

Dupa cate a patimit din partea parlamentarilor de la caderea Guvernului Boc, probabil ca perpelirea lor la foc mic sub presiunea anticipatelor ar fi cea mai placuta razbunare. Ar putea impune orice premier si orice formula guvernamentala cu certitudinea ca ea va fi acceptata. La ce i-ar folosi insa presedintelui un guvern minoritar, slab, caruia sa-i fie blocate cele mai importante reforme si care sa fie trantit sistematic, in momentele cheie? Eliberat de presiuni electorale, nu cred ca Traian Basescu vrea sa intre in istorie ca presedintele care a ingropat Romania.

De fapt, singura lui sansa autentica este exact aceea pe care o si invoca recent: reconcilierea. Pentru a duce Romania, cu pierderi aceptabile, la cheu dupa trecerea prin ochiul crizei, Traian Basescu are nevoie ca de aer de o majoritate parlamentara consistenta care sa-i permita macar aplicarea masurilor anticriza si de reforma stabilite cu FMI. Cum PSD este absolut nefrecventabil, singura astfel de majoritate posibila in acest moment este cu UDMR si PNL.

Daca maghiarii sunt ca si convinsi sa faca pasul in Palatul Victoria, cu liberalii situatia e complicata. Liderii locali, primarii si parlamentarii vor la guvernare, in vreme ce presedintele Antonescu si echipa lui nu renunta la obsesia antiBasescu. La drept vorbind, nici nu au cum dupa toate juramintele incandescente de necolaborare cu presedintele. Sigur, Traian Basescu poate forta ruperea PNL, asa cum a mai facut o data, insa o astfel de miscare i-ar anula strategia reconcilierii cu pierderi grele de imagine, in perspectiva, pentru PD-L.

Practic, Traian Basescu are o singura posibilitate sa traga PNL integral si oficial la guvernare: un premier de nerefuzat pentru liberali . O astfel de solutie i-ar bloca lui Crin Antonescu retragerea in transeele lozincii "nu acceptam guvern marioneta", dar i-ar si deschide posibilitatea unei replieri cat de cat onorabile la guvernare, nu de dragul lui Traian Basescu desigur, ci sub presiunea propriului partid.

Pentru PNL, care stampileaza "marioneta" orice democrat liberal, un premier de nerefuzat ar fi ori unul liberal, ceea ce insa nu poate accepta Traian Basescu, ori un independent de mare calibru. Cin' sa fie?

Sigur, primul nume care vine in minte, chiar varianta perfecta as zice, este Mugur Isarescu. Exista informatii, credibile exact din motivele logice deja invocate, ca presedintele ii face o curte intensa guvernatorului BNR. Traian Basescu a infirmat aceste demersuri, ceea ce insa ar putea insemna doar ca, deocamdata cel putin, nu a avut succes. Mugur Isarescu refuza categoric ideea de a conduce Guvernul, ceea ce insa a facut initial si in urma cu 10 ani, fiind convins apoi de presiuni si perieri publice insistente.

Vom vedea daca povestea se va repeta. Cert e ca guvernatorul BNR ar fi nu numai cel mai competent premier posibil, ci si singura personalitate absolut incontestabila, absolut de nerefuzat si cu autoritatea necesara pentru a tine legata o coalitie marcata de suspiciuni si de a impune masurile populare ce se impun.

Ca varianta alternativa, Adrian Vasilescu il aduce din nou in discutie pe Lucian Croitoru, pupilul guvernatorului. Dl. Croitoru ar fi competent, insa nu are nici pe departe anvergura unui "de nerefuzat" pentru PNL, care, de altfel, l-a trantit recent.

Daca guvernatoul BNR nu va accepta, in extremis, gasirea unei solutii de nerefuzat va fi o misiune cumplit de grea pentru Traian Basescu. Daca n-o va gasi, probabil ca presedintele va fi nevoit sa se multumeasca cu un guvern minoritar PD-L+ UDMR+independenti+minoritati, condus cel mai probabil de Liviu Negoita, a carui votare ii este practic deja garantata cel putin de catre PNL. Se va ruga apoi ca liberalii sa se sature repede de opozitie.

Citeste si:
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Petre Daea a fost votat miercuri, 6 iulie, de către membrii PSD pentru portofoliul de ministru al Agriculturii după ce Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție ca urmare a unei anchete DNA. Daea...
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de relația cu primarul Bucureștiului Nicușor Dan. Surse politice susțin, pe de altă parte, că ar există o criză de leadership la nivelul...