Basescu, despre conflictul Lazar-Toader: Iohannis nu are dreptul la tacere! Este singurul care poate desemna mincinosul

Luni, 29 Octombrie 2018, ora 11:14
7265 citiri
Basescu, despre conflictul Lazar-Toader: Iohannis nu are dreptul la tacere! Este singurul care poate desemna mincinosul
Foto: Arhiva Ziare.com

Senatorul PMP Traian Basescu afirma ca presedintele Klaus Iohannis "nu are dreptul la tacere" in contextul disputei dintre procurorul general Augustin Lazar si ministrul Justitiei Tudorel Toader.

Cei doi au intrat intr-o adevarata confruntare privind existenta unei ordonante de clasare in cazul lui Klaus Iohannis, care ar fi fost semnata de Augustin Lazar, in perioada cand acesta avea o functie de conducere la Parchetul Curtii de Apel Alba Iulia.

Documentul ar fi fost in mapa lui Augustin Lazar, in 2016, cand a candidat pentru sefia Parchetului General.

"Presedintele Iohannis nu are dreptul la tacere!

Tudorel Toader afirma ca in dosarul inaintat de Ministerul Justitiei catre CSM si catre Iohannis in procesul de numire in functia de Procuror General, s-ar fi aflat si o ordonanta prin care Augustin Lazar ar fi aprobat un NUP (neinceperea urmaririi penale - n.red.) in favoarea presedintelui. Daca a fost asa, ar semana a santaj la Presedintele Romaniei.

Augustin Lazar afirma ca nu a existat un asemenea document in dosarul sau.

Este clar ca unul din doi, ori Toader ori Lazar, minte fara rusine, unul pentru a-l demite pe celalalt iar celalalt pentru a se mentine pe functie", scrie pe pagina de Facebook Traian Basescu.

Fostul presedintele noteaza ca in acest caz Iohannis nu are dreptul la tacere, fiind singurul care poate "desemna" mincinosul.

"Presedintele Iohannis nu are dreptul la tacere pentru ca este singurul care poate 'desemna' mincinosul, spunand public daca a avut in dosarul lui Augustin Lazar o ordonanta de neincepere a urmaririi penale (NUP) pe numele sau, ordonanta aprobata de Augustin Lazar.

In minutul urmator declaratiei presedinteluiu, mincinosul trebuie sa demisioneze.

PS - Daca documentul s-a aflat in dosar si domnul Iohannis are o mare problema", se mai arata in postarea senatorului PMP.

De altfel, si Raluca Pruna, fost ministru al Justitiei si cea care l-a propus pe Augustin Lazar pentru functia de procuror general, a explicat pe pagina personala de Facebook procedura de propunere in aceasta functie, dar si diferenta dintre mapa profesionala a candidatului, mapa aflata in administrare la CSM si care nu poate fi data niciunui ministru, si dosarul de candidat.

"In 2016, dosarul de candidat a fost trimis la:

1. CSM si a cuprins cerere de emitere a avizului in vederea propunerii de numire in functie, planul managerial si 12 lucrari relevante alese de candidat (fara vreo ordonanta de clasare)

Si (dupa obtinerea avizului CSM)

2. La presedinte si a cuprins propunerea de numire, CV si avizul CSM. Avizul descrie pe 14 pagini viziunea manageriala prezentata de procurorul general Lazar si confirma indeplinirea criteriilor legale care se gasesc la mapa profesionala: vechime, calificativ foarte bine la ultima evaluare, absenta oricarei sanctiuni disciplinare in ultimii 3 ani (avizul CSM e public - vezi postarea mea de miercuri).

Avizul CSM este important pentru ca numai CSM confirma formal indeplinirea criteriilor legale, de vechime, calificativ, sanctiuni.

In plus, la Augustin Lazar lucrurile erau foarte clare: la data propunerii in functia de procuror general al Romaniei, era procuror general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia si nu ar fi putut fi in acea functie fara a avea calificativ 'foarte bine'", a scris, printre altele, Pruna pe reteaua sociala.

A.D.

#Basescu disputa Toader Lazar, #disputa Augustin Lazar Tudorel Toader , #PMP