Basescu "garanteaza" ca in UE sunt tari mai corupte ca Romania si le ataca pe sefele DNA si ICCJ

Joi, 09 Iunie 2016, ora 08:32
6986 citiri
Basescu "garanteaza" ca in UE sunt tari mai corupte ca Romania si le ataca pe sefele DNA si ICCJ
Foto: Arhiva Ziare.com

Fostul presedinte Traian Basescu considera ca marea coruptie din Romania nu este intretinuta de politicieni, ci de functionarii din aparatul de stat. In plus, seful PMP si-a manifestat convingerea ca in multe state UE exista politicieni mai corupti decat cei din tara noastra.

Basescu a declarat ca politicienii "nu sunt ingerasi", dar marea coruptie "trebuie atacata in zona ei mafiotizata, sub politic".

"Toata lumea s-a uitat la politicieni si a fost o greseala de abordare, cand, de fapt, politicienii se schimba din an in an. Nici n-ar avea timp sa construiasca aceste sisteme de tip mafiot. In schimb, acolo, in aparat sunt cei care coordoneaza mafiile, le dirijeaza, le sprijina in mod ilegal. Trebuie intrat in realitatea coruptiei. Sub esalonul politic trebuie intrat, ca pe oamenii aia nu i-a schimbat nimeni de 10, 15, 20, 25 de ani", a sustinut Basescu, miercuri seara, la Romania TV.

Comparativ cu alte state, Basescu crede ca stam bine.

"Eu va garantez ca in UE sunt tari mai corupte decat Romania. Sunt politicieni la varful unor tari din UE mult mai corupti decat cei din Romania. Numai daca dam exemplu Panama Papers", a adaugat Traian Basescu.

Fostul presedinte crede ca romanii isi doresc diminuarea coruptiei, insa nu vor sa mai vada un "spectacol regizat".

"Cred ca semnalul este foarte important pentru institutiile de forta ale statului, fie ca vorbim de DNA, de SRI, de Inalta Curte, de parchete, in general. As vrea sa fiu foarte clar: semnalul nu este un semnal impotriva luptei anticoruptie, ci impotriva modului cum se desfasoara lupta impotriva coruptiei, adica acele spectacole umilitoare pentru oameni.

O data, de doua ori, dar cand o tii un an si jumatate, cu transmisiuni in direct, cum scoti tu din DNA femei, barbati cu catuse. In primul rand, devine ceva cotidian. Oamenii se obisnuiesc cu asa ceva. Nu mai e nimic spectaculos. Spectacolul e deja consumat, s-a erodat. Cred ca este semnalul de respingere a modului cum se face lupta anticoruptie ca un spectacol regizat. Romanii doresc diminuarea coruptiei", a afirmat Basescu, referindu-se la faptul ca mai multi primari care au probleme in justitie au fost realesi la alegerile locale de duminica.

Atac la Kovesi si Stanciu

Pe de alta parte, fostul sef de stat a sustinut ca Livia Stanciu, sefa ICCJ, ar incalcat principiul prezumtiei de nevinovatie in momentul in care a declarat public ca nu este un lucru normal ca primarii care au probleme cu justitia sa fie realesi.

"Sunt doua doamne care se baga cu picioarele peste politic. Fie ca este vorba de doamna Codruta Kovesi, fie ca vorbim de doamna Stanciu. In ultima vreme, au devenit politicieni. Totusi, la interventia doamnei Stanciu trebuie facuta o observatie. Dansa nu are dreptul, daca isi respecta meseria, daca se respecta pe domnia sa, sa spuna vreodata in viata dansei ca nu trebuie respectata prezumtia de nevinovatie pentru cineva. Nu are dreptul", a subliniat fostul sef al statului.

Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu, a declarat marti ca realegerea in functii a unor primari care au probleme cu justitia nu este un lucru normal.

"Mie nu mi se pare o normalitate sa fie votati astfel de oameni, chiar daca opereaza prezumtia de nevinovatie in ceea ce ii priveste, pana la momentul pronuntarii unei hotarari de condamnare. (...) Stiti foarte bine care a fost punctul meu de vedere in ceea ce ii priveste si pe cei condamnati la pedeapsa cu suspendare conditionata, cum era inainte, sau suspendare sub supraveghere. Imi mentin acelasi punct de vedere", a spus Livia Stanciu.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Basescu Romania tari corupte UE, #Basescu atac Kovesi Stanciu , #PMP