Basescu i-ar da afara pe sefii DNA si DIICOT care vor mai multi bani: Ahtiati dupa putere!

Joi, 10 Martie 2016, ora 07:26
6492 citiri
Basescu i-ar da afara pe sefii DNA si DIICOT care vor mai multi bani: Ahtiati dupa putere!

Presedintele Miscarii Populare, Traian Basescu, a declarat ca solicitarile sefilor DNA, DIICOT, IGPR privind resursele pentru dotarea in vederea interceptarii comunicatiilor arata ca acestia sunt ahtiati dupa putere si ar trebui sa plece din functii.

In opinia sa, acesti sefi ar fi trebuit sa ceara Parlamentului crearea unei autoritati civile neutre in domeniu sau realizarea unei structuri similare in cadrul Parchetului General.

"Toate aceste institutii sunt bugetare. Deci discutam de lideri ai acestor institutii care sunt bugetari, ce-i drept, extraordinar de bine platiti si care vor sa acumuleze putere, pentru ca cine are informatia are putere. Cine are informatia se duce in fata unui politician si ii spune: 'ha, ha, ha, domnu' stim noi'. Exact cum faceau securistii inainte de Revolutie. (....) Eu i-as da afara, daca as fi presedintele Romaniei, pe toti cei care au cerut astazi aparatura si bani in plus", a declarat Traian Basescu, miercuri seara, la Romania TV, raspunzand unei intrebari cum vede solicitarile venite din partea sefilor DNA, DIICOT, IGPR in urma deciziei CCR privind neconstitutionalitatea unor reglementari referitoare la realizarea activitatilor de supraveghere tehnica.

Intrebat daca se refera si la procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, fostul sef al statului a raspuns: "Nu stiu cine...ca eu am fost in avion, dar toti sunt niste bugetari ahtiati dupa putere, indiferent cine a cerut".

"Toti acesti bugetari trebuiau sa spuna: 'ne adresam Parlamentului sa creeze o autoritate civila neutra de supraveghere a interceptarii comunicatiilor'. Dar s-au repezit bugetarii sa ne spuna ce dezastru avem, 'vrem aparatura, vrem echipamente, vrem tot ce ne trebuie'. In loc sa puna problema: 'in tara exista echipamentele, problema este cine le controleaza'.

Este momentul in care putem crea autoritatea nationala de interceptare, care sa nu mai fie o institutie militarizata, ci una pusa sub control civil", a spus Basescu.

El a adaugat ca pe aceeasi tema se poate imagina, in afara variantei unei autoritati civile, si una a unei structuri subordonate Parchetului General.

"Nu stiu de ce aceste doua directii autonome ale Parchetului General, DNA si DIICOT, nu au spus 'trebuie sa avem la Parchetul General echipamente care sa ne deserveasca pe toti'. Va dau o alta varianta decat la ce am spus cu o autoritate civila. Uitati-va ca fiecare sef de institutie, bugetar, vrea putere. (...) Oamenii astia nu mai au ce cauta in functii in fruntea institutiilor statului (...) Acesti oameni trebuie sa plece, s-au imbolnavit de putere", a spus presedintele MP.

Basescu a adaugat ca, in urma deciziei CCR, "nu se darama toate dosarele si nu cad toti infractorii", avand in vedere ca interceptarile din dosare sunt doar unul dintre elementele de proba intr-o ancheta penala.

"Interceptarile sunt vorbe, procurorul trebuie sa aseze peste vorbe fapte ale celui pe care-l acuza. Deci vor fi utilizate interceptarile in continuare", a mai declarat liderul MP.

Infractorii pot rasufla usurati: SRI nu mai are voie sa faca interceptari - motivarea CCR

DIICOT va solicita Ministerului Justitiei promovarea unei ordonante de urgenta de modificare a Legii 508/2004, prin care va solicita infiintarea serviciului tehnic al Directiei, avand in vedere decizia CCR privind neconstitutionalitatea unor reglementari privind realizarea activitatilor de supraveghere tehnica, potrivit unui comunicat al institutiei remis miercuri.

DIICOT pluseaza: Cere 200 de angajati si 20 de milioane de euro, dupa decizia CCR pe interceptari

"Aceste masuri presupun un efort bugetar de peste 20.000.000 de euro, aceasta suma fiind sustinuta la acest moment doar de sumele utilizate de alte unitati specializate de parchet in acelasi demers, sumele absolute putand fi precizate numai dupa un calcul judicios efectuat impreuna cu specialistii in domeniu", potrivit comunicatului DIICOT.

Si Politia reactioneaza dupa decizia CCR privind interceptarile: Cere 30 de milioane de euro si 1.000 de posturi noi

Si IGPR a informat, printr-un comunicat, ca urmare a deciziei CCR, pentru realizarea supravegherii tehnice in noul context legislativ se impune suplimentarea structurii organizatorice a Politiei Romane cu 1.000 de posturi de ofiteri si agenti de politie, precum si rectificarea bugetului institutiei cu aproximativ 30 de milioane de euro.

DNA cere 130 de lucratori in plus si peste 10 milioane de euro dupa decizia CCR privind interceptarile

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a afirmat miercuri, referindu-se la decizia CCR privind interceptarile, ca orice sprijin tehnic trebuie sa fie acordat doar de procurori, politisti sau companiile de telecomunicatii si ca, pentru a face fata acestei situatii, este nevoie de resurse umane si tehnice suplimentare.

Citeste si:
România a mai expulzat un diplomat de la Ambasada Rusiei la București. Anunțul MAE
România a mai expulzat un diplomat de la Ambasada Rusiei la București. Anunțul MAE
Ministerul Afacerilor Externe a anunțat vineri, 19 august, că un reprezentant al Ambasadei Federației Ruse la București a fost declarat ”persona non grata” pe teritoriul României....
USR mai pierde un senator. George Mîndruță anunță că demisonează din partid și de la șefia filialei din Suceava: „Nu-mi pare rău că plec”
USR mai pierde un senator. George Mîndruță anunță că demisonează din partid și de la șefia filialei din Suceava: „Nu-mi pare rău că plec”
Senatorul George Mîndruţă şi-a anunţat demisia din USR şi din cea de preşedinte al filialei judeţene Suceava. ”Sentimentul care mă încearcă este o mare dezamăgire”, a transmis...