De ce s-a intors Traian Basescu

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 11 Octombrie 2015, ora 11:00
8789 citiri
De ce s-a intors Traian Basescu

Revenirea fostului presedinte in politica ar trebui sa nu trezeasca nicio reactie, daca am dori ca ea sa nu aiba nicio sansa. Din pacate, in realitate, blatul dintre PSD si PNL, neputinta partidelor de a mima macar o reforma si golul de forta si putere din jurul lui Klaus Iohannis i-au dat o sansa lui Traian Basescu.

Au mai dat o mana de ajutor isteria si tipetele unora de la Antena 3 sau de aiurea, care nu stiu oricum sa vorbeasca si despre altceva decat ce a facut sau a spus Basescu. Va mai trece timp pana cand apostolii anti-basismului din grupul Intact vor intelege ca au fost si sunt principalii promotori ai fostului presedinte.

Cu sau fara intentie si stiinta, ei au contribuit la mentinerea interesului pentru politicianul Basescu si au creat astfel un camp de asteptare pe care revenirea sa il umple in mod firesc. In mod normal, anuntul lui Basescu ar fi trebuit sa provoace rasul sau, celor fara simtul umorului, greata.

Si totusi, anuntul revenirii fostului presedinte in politica prin inscrierea oficiala in PMP, pentru care suna si punea "o vorba buna" sa-i gaseasca sedii prin tara, ajutand de la Cotroceni la transformarea fundatiei in partidul cu acelasi nume, dupa cum recunostea chiar Traian Basescu intr-un interviu, merita sa primeasca un comentariu.

Traian Basescu vrea sa ramana nu doar presedintele care a facut toate nefacutele, ca niciun altul dinaintea sa si mult dupa el, dar vrea pana si in calitate de fost sa doboare traditia care spune ca dupa zece ani in cea mai inalta functie in stat, te retragi si iti vezi de viata orice ar inseamna asta.

De ce este tentat Traian Basescu sa revina e usor de presupus si nu are prea mare importanta. Explicatiile sale despre institutiile statului care si-au pierdut respectul pentru drepturile omului, motiv pentru care e nevoie de cineva ca el sa le corecteze si sa mai incerce o data sa le ingenuncheze, au un continut atat de incarcat de providentialism si irational, incat te intrebi totusi daca odihna nu este lucrul de care Basescu are nevoie cel mai mult.

A afla cum s-a creat atmosfera care-l incurajeaza pe Traian Basescu sa apara, sa vorbeasca si sa fie luat in serios cand isi anunta revenirea, e o intrebare la care trebuie sa raspundem daca vrem sa aflam care este sensul evolutiei politice a Romaniei.

Blatul dintre PNL si PSD care functioneaza foarte bine de fiecare data cand e nevoie - vezi legea alegerilor locale, codul fiscal, diversele strategii nationale de aparare, legi Big Brother si chiar pastrarea status-quo-ului puterii - cu V.V. Ponta trimis in judecata si sustinut in continuare in calitate de premier - e doar o parte din explicatie.

Un alt urias camp liber de actiune pentru Basescu este extremismul de care nu s-a ferit nici in timpul celor doua mandate, mai ales cand a impus austeritatea cea mai radicala din Europa prin masuri care, culmea, s-au dovedit a fi in final nu doar dezastruoase pentru clasa de mijloc asupra careia au fost indreptate, dar si inutile din punct de vedere economic.

A vorbi serios despre sansele lui Basescu de a reveni in politica, la primarie sau oriunde se mai viseaza fostul presedinte, depinde de cum va sti sa isi vanda si sa isi fundamenteze principala sa mostenire - austeritatea si taierile bugetare din 2010. PNL a incercat fara succes sa o faca, pentru pedelistii pe care i-a primit in partid, iar acum a abandonat proiectul.

Traian Basescu isi poate face din austeritate program de campanie pentru Primaria Capitalei. Abia atunci revenirea sa devine serioasa si are o sansa sa nu se faca de ras prea rau.

Eveniment Quarterly Report

Kelemen Hunor, despre o posibilă candidatură a lui Mircea Geoană la prezidențiale: ”Nici eu nu cred că domnul Geoană crede că va fi candidatul PSD”
Kelemen Hunor, despre o posibilă candidatură a lui Mircea Geoană la prezidențiale: ”Nici eu nu cred că domnul Geoană crede că va fi candidatul PSD”
Preşedintele UDMR Kelemen Hunor susţine că Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, nu are şanse la alegerile prezidenţiale fără un partid în spate. Liderul UDMR nu crede că PSD...
Nicușor Dan susține că a găsit datorii de miliarde de lei la Primăria Capitalei. Gabrielei Firea: ”Marota transformată 100% în minciună”
Nicușor Dan susține că a găsit datorii de miliarde de lei la Primăria Capitalei. Gabrielei Firea: ”Marota transformată 100% în minciună”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, o acuză pe Gabriela Firea că i-a lăsat conturile pe minus cu miliarde de lei. Pe de altă parte, În schimb, Gabriela Firea susține că edilul prezintă doar...
#Traian Basescu revenire politica, #Traian Basescu candidat PMP , #PMP