Intoarcerea Scorpionului. Ce asteapta Traian Basescu?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 06 Septembrie 2015, ora 11:49
10815 citiri
Intoarcerea Scorpionului. Ce asteapta Traian Basescu?

Ceea ce se profila demult devine certitudine: Traian Basescu revine in politica.

"Cu certitudine voi reveni in partid. Inca mai am putina treaba, dar o voi face si voi anunta la momentul potrivit. Decizia de a reveni in politica este luata. In PMP, nu in alta parte", a anuntat fostul presedinte.

Mi se pare deja clar si culoarul pe care l-a ales dl Basescu, unul foarte logic pentru un politican versat: nationalismul. Vedem ca declaratiile lui sunt tot mai "euroacide", ca sa nu le spun eurosceptice, in criza refugiatilor are o pozitie radicala impotriva acceptarii acestora, din proiectul moscheii la Bucuresti a facut recital, a revenit la proiectul unirii cu Republica Moldova.

Traian Basescu se asaza pe un trend pe care sondajele de opinie il consemneaza deja, nu numai in Romania, ci si la nivelul unei Europe destul de ezitante in chestiuni vitale pentru care nu vadeste raspunsuri viabile.

Auzeam recent un sociolog care se declara speriat de faptul ca peste o treime dintre romani se arata favorabili unei miscari de tip Syriza, in pofida esecului lui Alexis Tsipras.

Pe de alta parte, dl Basescu probabil ca mizeaza pe ajutorul pe care i-l poate da politica aceasta a consensului, care a devenit moda zilei. Eu nu cred ca in Romania are vreo sansa reala pe termen mediu. Nu e in gena noastra latina si vulcanica, nu raspunde nevoii de confruntare clasica, nevoii de a avea eroi si de a crea legende, si nici macar nevoii unei politici sanatoase in care Puterea si Opozitia au roluri bine definite.

In plus, mai ales cu aceasta clasa politica decredibilizata, ea ar putea parea mai mult o alianta transpartinica a vinovatiilor si vinovatilor, adica, mai pe romaneste, un blat. Asa ca la un moment dat o pata de culoare intr-o lume plicticoasa ar putea avea un efect magnetic. Si dl Basescu chiar stie sa dea culoare.

Ca tipul de conflict promovat de Traian Basescu a fost in cea mai mare parte unul exclusiv distructiv si intr-o stilistica toxica, ca acum ataca frontal viciile profunde din Educatie si Sanatate, de parca nu ar fi fost 10 ani la varful puterii, pot deveni pana la urma secundare. Memoria colectiva e scurta si emotia momentului bate de cele mai multe ori si ratiunea, si lectia istoriei, fie ea si recenta.

Deocamdata insa cred ca dlui Basescu ii lipsesc doua lucruri in mod fundamental.

Pe de-o parte, are nevoie de un partid, iar PMP nu este decat o schita. Una fara o sansa reala de a performa in actuala formula pentru ca ii lipsesc, in primul rand, structurile teritoriale, iar acestea se construiesc greu, cu stiinta si munca multa, de durata.

Asa ca este foarte probabil ca dl Basescu sa urmareasca preluarea unora deja construite. Si sansa de a reusi depinde in mare masura de evolutia politicii romanesti in perioada urmatoare.

PNL este un partid cicatrizat doar de jure. De facto avem in continuare doua partide in care PDL se simte marginalizat si are mari suspiciuni ca va fi tras pe sfoara, ca USL chiar traieste. Declaratiile lui Teodor Atanasiu despre PDL care nu va primi niciodata functia de premier nu au fost uitate, desi oficial sunt ingropate.

Asa ca, daca la prima schimbare de guvern, PDL nu isi va primi partea din intelegerea cu liberalii, adica sefia Guvernului, este foarte probabil ca multi dintre democrat-liberali, cei care, disciplinati si mai bine organizati decat liberalii, au tras cel mai aprig la prezidentiale pentru Klaus Iohannis, sa se simta inselati si sa se replieze spre singurul lider care le-a dat ceea ce repezinta, de fapt, obiectivul esential al oricarui partid, adica puterea.

Al doilea lucru care ii lipseste inca lui Traian Basescu este calul care sa traga caruta. Domnia sa stie bine ca poate fi o eminenta cenusie, dar nu o reala locomotiva. Este uzat, dupa cum recunostea, nu mai poate candida la prezidentale, ar fi destul de straniu sa-si asume o candidatura inferioara.

Are asadar nevoie de un lider tanar si puternic, pe care sa il antreneze, sa il diretioneze si care sa ii duca luptele electorale. Nu stiu daca l-a identificat si incearca sa-l atraga sau inca il cauta. Dar nu ma indoiesc ca este la vanatoare.

Deocamdata, asadar, cred ca dl Basescu, un autentic Scorpion, asteapta, calculeaza si isi pregateste acul. Ne si spunea ca mai are ceva treaba. Dar cand si daca cele doua conditii vor fi indeplinite, fostul presedinte s-ar putea intoarce pentru a putea juca inca o carte in politica romaneasca, profitand tocmai de faptul ca aceasta, in locul unei autentice restartari, balteste. Daca i se va lasa culoar, sa nu isi imagineze nimeni ca nu-l va ocupa si folosi copios.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Traian Basescu PMP, #Traian Basescu revenire politica , #PMP