Ziare.com

Traian Basescu a fost ales presedinte de onoare al unui partid unionist din Republica Moldova

Duminica, 25 Iunie 2017, ora 17:00

   

Traian Basescu a fost ales presedinte de onoare al unui partid unionist din Republica Moldova
Senatorul PMP Traian Basescu a fost ales, duminica, in functia de presedinte de onoare al Partidului Unitatii Nationale din Republica Moldova, formatiune fondata de fostul ministru al Apararii de la Chisinau, Anatol Salaru.

"Nu cred ca a existat dupa 1989 un om politic, lider de partid sau presedinte al Romaniei mai dedicat problemei Basarabiei decat Traian Basescu. Fie ca a fost vorba despre bursele pentru studentii de la noi, fie ca a fost vorba despre legea cetateniei, presedintele Traian Basescu a fost principalul promotor al intereselor romanilor basarabeni", a declarat liderul Partidului Unitatii Nationale din Republica Moldova, Anatol Salaru.

El a supus la vot propunerea ca Traian Basescu sa fie presedintele de onoare al formatiunii, iar cei prezenti au votat-o in unanimitate.

"Va multumesc pentru vot. Stiu foarte bine Legea partidelor din rep. Moldova. Daca dl. presedinte Dodon (Igor Dodon - presedintele Republicii Moldova - n.red.) nu mi-ar fi suspendat cetatenia Republicii Moldova, probabil ca ar fi fost alta solutia", a spus Traian Basescu.

El a mai spus ca este "cea mai mare onoare" pe care i-o puteau face cetatenii Republicii Moldova - sa fie presedintele de onoare al unui partid care are principal obiectiv unirea Republicii Moldova cu Romania.

"Este si o oarecare coincidenta. Peste numai trei zile, pe 28 iunie, vor fi 76 de ani de cand Basarabia a fost anexata Uniunii Sovietice. Iata ca raspunsul nostru la acest moment trist este infiintarea unui partid unionist si semnarea unui protocol de colaborare cu PMP, singurul partid din Romania care are ca principal obiectiv unirea Republicii Moldova cu Romania", a mai spus Basescu.

El a participat la congresul Partidului Unitatii Nationale din Republica Moldova, fiind insotit de mai multi parlamentari ai Partidului Miscarea Populara, printre care Eugen Tomac, Robert Turcescu, Constantin Codreau, Catalin Cristache si Doru Coliu.

Citeste si Basescu, despre unirea cu Republica Moldova: Probleme avem cu Parlamentul de la Chisinau

Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 2586 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
16 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

hahaila n-a facut 10 ani nimic dezinteresat pentru moldoveni si se

trezeste presedinte de onoare... care onoare... aia cand a primit de la Voronin camionul cu vin de Cricova si sutul in...?

 

Pentru mine a facut.

Pentru matale a facut treaba mineri.

tu esti unul din aia cumparati cu cetatenie...

Scrii din Noldova sau ai profitat de unionismul basului pentru a emigra in West? ca cam asta face prima generatie de moldoveni cu cetatenie romana recuperata: din in cinci ani alege la prezidentiale... copiii... nu mai stiu o boaba romaneste... ubi bene ibi patria...

Daca si fostu presedinte Voronin a recunoscut ca

...Basescu a facut numai bine pentru Rep. Moldova, nu mai e loc de constat.

Fara Basescu, Rep.Moldova nu pupa Parcursul European al Moldovei si nici miliardul de dolari.

@Voieni

Excelent comentat!!!!Teo

n-a facut nimic ?

era suficient sa citesti articolul si aflai ce a facut pentru moldoveni .daca si lucrurile bune care le-a facut ,cel putin pentru moldoveni,ajungem sa i le contestam...

nea pilulea, iar vorbeste veninul din matale. Marean69 unde e,

ca sa se oftice umpic si 'mnealui ?
adevarul e ca Basescu a spalat cu voi pe jos...
probabil de aia nu vezi matale ce a facut bun, fie si pentru moldoveni.

Confuzie

Iulica, eu l-am votat pe base, dar m-a dezamagit; a facut varza increderea multora care, l-a inceput, au fost alaturi de el. Faci confuzie Iulica, da, "a spalat pe jos", dar cu increderea oamenilor. Sa traiesti bine, Iulica :)))

Basescu face cariera mondiala

daca ia fiinta Partidul -consumatorilor- fara frontiere.

 

TB ...Cu o clasa peste toti politicienii

...

 

Pămant romanesc furat de unii și abandonat de alții

Nordul Bucovinei/ Basarabia Istorică / Sudul Basarabiei / Bugeac, azi compus din cele 9 raioane dintre Dunăre și Nistru ale regiunii Odesa.

La incheierea celei de-a doua conflagrații mondiale in Sudul Basarabiei se mai preda in limba romană in 62 de școli, in localitățile cu populație majoritară romanească – orașe și sate.

După dispariția de jure a Uniunii Sovietice, Ucraina independentă și suverană a moștenit doar 18 din acele școli romanești, aflate doar in sate, preponderent in cele trei raioane de la Dunăre – Reni, Ismail și Chilia, URSS reușind să extirpe invățămantul romanesc din orașele Bugeacului, rusificand 44 (!!!) de școli romanești. Se vorbea, in primii ani de independență a statului ucrainean chiar de o posibilitate de a redeschide clase romanești in școlile rusificate de comuniști, atat de democrată și europeană se intrezărea perspectiva!…

In 1997 comunitatea romanească din Sudul Basarabiei s-a trezit abandonată pentru a doua (sau a cata!?) oară: a fost semnat foarte simbolic, la Ismail – pe pămant basarabean, Tratatul de bună vecinătate romano-ucrainean. Foarte bine pentru ambele state independente și suverane, mai ales in perspectiva aderării la NATO și Uniunea Europeană a statului roman. Pană aici, insă.

Tratatul nu a adus nici beneficii, nici garanții suplimentare pentru cele trei mari comunități istorice autohtone romanești rămase in Ucraina – cele din Maramureșul Istoric, Nordul Bucovinei, ținutul Herța, Hotin și Sudul Basarabiei – in total peste jumătate de milion de romani.

Văzandu-se dezlegat la maini, Kievul a reactivat politica de deznaționalizare de odinioară a Kremlinului, impunand in sistemul de invățămant romanesc din regiunea Odesa predarea obligatorie intr-o limbă aparent "diferită" de cea romană, dar cu urmări catastrofale – limba "moldovenească" in grafie latină, bazandu-se pe prevederile articolului 13 din constituția Republicii Moldova și pe ideile moldovenismului propagat cu inverșunare la Tiraspol.

Astfel, au fost succesiv rusificate sau ucrainizate in totalitate școlile din Furmanca și Chitai – două din cele patru sate romanești din raionul Chilia.

Tot după semnarea Tratatului bilateral a inceput procesul de ucrainizare a celorlalte școli, introducandu-se clase cu predare in limba de stat, in detrimentul limbii romane "moldovenizate"… Azi, in Sudul Basarabiei mai există doar cinci (5!!!) școli in care procesul de invățămant se desfășoară integral in limba romană (dar tot cu titulatura de "moldovenească", impusă de Kiev). Autoritățile ucrainene continuă și la un sfert de veac de independență să dezbine romanitatea din Ucraina in romani și "moldoveni", cu un scop aproape deschis promovat de a se debarasa de această insulă spirituală a latinității din marea popoarelor slave.

 

La fiecare interval de 5 ani de la intrarea

in vigoare a tratatului fiecare parte poate sa iasa din tratat. Greseala Lui Em. Constantinescu si a guvernului de atunci, si a parlamentului care a ratificat printr-o lege intelegerea de atunci (1994, 1995?), se poate corecta.

Care este solutia dumitale, Malmo ? Sa se intiteze, de catre cel mai patriot dintre partide denuntarea ?

Exact d-nule Deleanu! Nu-i vom lasa uitati!

Nu ne vom impaca niciodata cu o Modova farimitata, slavizata, rusificata sau ucrainizata. Problema minoritatilor romanesti in general, nu a constituit pentru guvernele anterioare aflate la putere in Romania, o preocupare prea activa dovada fiind multitudinea plangerilor si greutatilor pe care romanii aflati dincolo de granitele actuale ale tarii, au tot incercat sa le prezinte, insa fara prea mare succes.

Bucovina de Nord, tinutul Herta ca si intreaga Basarabia sunt din acelasi sange romanesc, iar Romania ca orice natiune daca se respecta, are datoria sa faca mult mai multe pentru aceste provincii romanesti.

Politica externã romaneascã trebuie sã concilieze buna vecinãtate cu afirmarea interesului national si al respectului normelor si principiilor de drept international. Incheierea Tratatului politic dintre Romania si Ucraina ar fi trebuit sã consacre obligativitatea celor douã state de a recunoaste nulitatea Pactului Molotov-Ribentropp si a consecintelor sale teritoriale.
Frontiera de vest a Romaniei a fost fixatã prin Tratatul de la Trianon, in timp ce frontiera de est a fost supusã numai arbitrariului unei mari puteri.

Linia pe care se află frontiera actuală este si trebuie considerată ca o situatie de fapt (temporara), căreia ii lipseste o bază juridică solidă si indiscutabilă. Ca urmare a disparitiei statului predecesor acaparator (URSS), problema frontierei de stat rămane deschisă si va trebui reglementată intr-un viitor apropiat. Incheierea unui tratat prin care s-a preluat intr-o formă "juridică" ceea ce s-a impus cu forta apare azi ca un act de ratificare, consolidand de fapt fundamentarea juridică de care Ucraina are, in prezent, atata nevoie pentru stăpanirea, in continuare, a teritoritoriilor noastre.

Pozitia Romaniei, atat fată de Ucraina, cat si pe plan international, trebuie să fie fermă, in sensul că Ucraina nu are nici un temei să-si aroge drepturi asupra teritoriilor noastre istorice.

Rusia sovieticã, desi nu a recunoscut unirea Romaniei cu Basarabia, in calitate de stat succesor Imperiul tarist, a incheiat cu Turcia, in 1921, Tratatul prin care toate conventiile incheiate de fostele imperii intre ele erau considerate "nule si abrogate".

Prin urmare, statul sovietic a anulat Tratatul incheiat cu Poarta. Iar atunci cand contra dreptului international URSS a dat ultimatumul Romaniei, pentru cedarea Basarabiei si a altor pãrti ale teritoriului romanesc, URSS nu mai avea nici o altã justificare decat acapararea de teritorii strãine.

Ca atare prevederile Tratatului de pace de la Paris semnat la 10 februarie 1947, care stabilea granita romano-sovieticã, pe baza unui acord sovieto-roman inexistent, nu au avut nici o intemeiere juridicã.

«Ceea ce cistiga biruinta asupra lumii este credinta noastra» (Evr. 11, 33.34; 1 Ioan 5,4)

Singurul presedinte scuipat a devenit "de onoare"?

Care onoare? Onoarea reperata? ))))

 

@Marin2134

Prin comentariul dvs,v-ati scuipat singur!
Imi pare rau ca a trebuit sa cobor la nivelul educatiei dvs.Teo

Re: Malmo, la 21:45 & 01:30, "Nu ne vom impaca niciodata cu

o Modova farimitata, slavizata, rusificata sau ucrainizata."

Macar acum, “in al 13-lea ceas", dupa ce ne-am mai venit revenit in fire, ambele state romanesti pot face un front comun si impiedica acceptarea Ucrainei in UE si NATO.

Grecia reuseste cu succes sa se opuna intrarii Macedoniei in organizatiile euro atlantice atata vreme cat exista o lezare a intereselor legitime elene.

Nu trebuie sa lasam ca drepturile naturale/istorice ale poporului roman sa fie stropsite de catre cea mai parsiva, aroganta si cruda ramura slava, sa acceptam de buna voie eternizarea raptului sovietic - fruct otravit al vointei celui mai mare criminal al lumii modern si contemporane.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor