"Agenturile" si vocile pe care le aude Traian Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 06 August 2012, ora 15:05
5573 citiri
"Agenturile" si vocile pe care le aude Traian Basescu (Opinii)

Ajuns in faza "agenturilor", presedintele suspendat simte monstruos. Din curtea sa din centrul Bucurestiului, Traian Basescu vede peste tot doar conspiratii, adulmeca tradatori, umple liste cu autorii loviturii de stat si pune la punct pe toata lumea.

Din tirul sau disperat nu scapa nimeni. Auzindu-l cum tuna si fulgera impotriva jurnalistilor care se supun "Vocii Rusiei" si-i urmeaza intocmai ca dupa dictare ordinele, te intrebi daca Traian Basescu mai are pe cineva in staff-ul de campanie sau a ajuns in faza in care nu mai asculta de nimeni.

Pentru ca imi este greu sa cred ca o astfel de strategie ar putea sa-i fie furnizata de vreun consilier lucid si rational. Din moment ce iti scapa strigatul celor 7,4 milioane de romani care nu mai vor sa te vada ca presedinte al tarii lor, dar intelegi perfect rusa unui post de radio de la mii de kilometri, inseamna ca undeva firul logic al vietii s-a rupt, iar evenimentele s-au rostologlit ca niste margele de sticla pe un teren accidentat.

Prima intrebare pe care si-o pune orice om de buna credinta care se intampla sa il auda vorbind este: cu cine se cearta omul asta? Campania s-a terminat, romanii i-au spus sa plece, iar verdictul CCR a ramas in pronuntare.

Altfel, toate aceste atacuri desantate ale lui Traian Basescu din ultimele zile pot fi foarte usor incadrate la incercari de amenintari si influentare a Justitiei ori chiar la santaj asupra oficialilor statului roman. Cum altfel ar putea fi interpretate numeroasele avertismente cu puscaria adresate primarilor, indemnul la nesupunere in fata reprezentantilor Guvernului sau autoritatilor locale care vor incerca sa "actualizeze", sa "definitiveze" sau "completeze" listele electorale permanente, asa cum a fost cerut de CCR? Sau cum nu a fost cerut, ca nimeni nu mai intelege nebunia in care s-au afundat si judecatorii Curtii dupa ce au comis-o cu pragul de 50%.

Judecatorii Curtii Constitutionale trebuie sa dreaga acum rezultatul referendumului. S-a spus si raspus. Trebuie sa impace un numar urias de romani care au spus ca nu il mai vor pe Traian Basescu presedinte, mai multi decat i-au spus vreodata ca il vor (fie in 2004, fie in 2009), cu legea, cu spiritul Constitutiei si cu realitatea care domneste peste Romania si care s-ar putea, la doar cateva luni dupa decizia lor, sa ne spuna exact cati am mai ramas pe aici.

Judecatorii CCR stiu prea bine ce s-ar putea intampla in cazul in care vor invalida referendumul. Si cu atat mai mult cu cat, in noiembrie sa zicem, INS ar da primele rezultate ale recensamantului din care va rezulta ca cele 8,5 milioane care au votat reprezinta mult mai mult decat jumatate din numarul total al romanilor cu drept de vot.

Ce va decide insa CCR e treaba judecatorilor. Problema e atat de simpla in fond, incat primul si singurul om care poarta responsabilitate momentului este acelasi Traian Basescu. Presedintele suspendat care se incapataneaza sa vada semnele unei lovituri de stat peste tot, insa numai la incapatanarea sa nu mediteaza nicio clipa.

Din fundul curtii din Piata Galati el ne spune ca presedintii nu abdica. Da, este adevarat, ei isi dau demisia, nu abdica. Iar Traian Basescu stie prea bine ca nu va avea incotro si tot intr-acolo se indreapta, indiferent de decizia CCR. Chiar si de-ar fi sa il reinstaleze la Cotroceni, Traian Basescu stie mai bine decat oricine ca a pierdut definitiv lupta si ca prin tot ce face zilele astea nu face decat sa se afunde si mai rau in infrangere.

Sper doar ca, in disperarea sa, Traian Basescu sa nu ajunga sa-i acuze si pe judecatorii CCR de lovitura de stat, daca se va intampla sa decida altfel de cum se asteapta el. Abia asta ar fi adevarata lovitura de stat la care asistam de o luna de zile incoace. Pentru ca altfel, in orice democratie, majoritatea dicteaza minoritatii si toti se supun legilor statului si deciziilor judecatorilor.

Iar pentru democratia noastra, adevarul e ca nu exista test mai mare si mai profund decat intoarcerea lui Traian Basescu la Cotroceni dupa ce a primit mai multe voturi impotriva decat a castigat vreodata pentru.

Ar trebui sa ne dorim cu totii ca judecatorii CCR sa-i ofere aceasta sansa lui Traian Basescu, pentru a vedea cum le va explica apoi liderilor europeni lectia de democratie pe care o va servi romanilor impotriva vointei lor. Din punctul asta de vedere, nu imi doresc nimic mai mult decat sa se intoarca la Cotroceni, de unde ma astept apoi sa-i pedepseasca pe toti autorii, colaboratorii si complicii loviturii de stat.

In total, doar vreo 7,5 milioane de romani. Doamne fereste sa auda atunci vocea constiintei proprii!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#Traian Basescu presedinte suspendat, #judecatori CCR liste electorale, #validare referendum demitere presedinte , #presedinte suspendat