Baconschi, despre suspendarea lui Basescu: Dansam pe un vulcan

Luni, 09 Iulie 2012, ora 15:38
3061 citiri
Baconschi, despre suspendarea lui Basescu: Dansam pe un vulcan
Foto: Arhiva

Fostul sef al diplomatiei romane, Theodor Baconschi, comenteaza suspendarea lui Traian Basescu din functia de presedinte, apreciind ca "e mult defetism in Romania, pentru ca prea multi isi simt asteptarile batjocorite".

"Dar e cazul sa depasim aceasta stare de spirit prin coagularea tuturor anticorpilor civici. Exista oameni de afaceri seriosi, care au muncit si au riscat pentru a construi intreprinderi viabile. Exista un sector ONG care vede acum ca a sperat inutil intr-o alternanta democratica si in maturitatea, adica responsabilitatea partidelor din USL", scrie pe blog Theodor Baconschi.

Totodata, adauga el, exista milioane de cetateni romani - in Romania si in diaspora - care vor democratie functionala, reguli, valori, planuri concrete pentru dezvoltarea Romaniei.

"Exista, totodata, 26 de state-membre si institutii europene care nu au chef sa tina la masa comunitara o Romanie cu derapaje grave de la statul de drept. Reactiile externe la mineriada parlament-guvern sunt foarte dure, pe buna dreptate. Toate aceste forte sunt deocamdata dispersate: e nevoie ca ele sa devina convergente", completeaza democrat-liberalul.

Acesta mai scrie ca, de doua luni, tara nu este guvernata, "pentru ca agenda GRIVCO are un singur punct: cum scapam de presedintele Basescu si de scadentele justititiei emancipate".

"Din acest motiv, situatia macro-economica este periculos neglijata. Acum ne imprumutam cu peste 6% dobanda. La anul se adauga presiunea pe serviciul datoriei externe. USL va pune cu siguranta in discutie si cota unica. Increderea mediului de afaceri intern si extern in economia romaneasca a scazut din pricina maxi-turbulentei politice si va continua sa se diminueze.

Ca urmare, apetitul investitional va tinde spre zero. Dansam pe un vulcan. Un proverb de o dramatic actualitate spune: da-i Doamne, romanului, mintea cea de pe urma", conchide Theodor Baconschi.

D.R.

Citește și:
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Sorin Grindeanu visează la o autostradă până la Chișinău și Odesa. Cele mai recente planuri ale ministrului Transporturilor
Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a transmis joi, 26 ianuarie, că România şi Republica Moldova vor colabora mult mai strâns în domeniul infrastructurii. El a...
România redeschide un punct de frontieră cu Ucraina, după aproape 13 ani. Anunțul Guvernului
România redeschide un punct de frontieră cu Ucraina, după aproape 13 ani. Anunțul Guvernului
Guvernul a decis în şedinţa de joi, 26 ianuarie, deschiderea Punctului Internaţional de trecere a frontierei de stat şi a Biroului Vamal de Frontieră Racovăţ (județul Botoșani), România...