Basescu a ajuns la Cotroceni, Crin Antonescu mai intarzie

Marti, 10 Iulie 2012, ora 10:42
3151 citiri
Basescu a ajuns la Cotroceni, Crin Antonescu mai intarzie
Foto: Arhiva

Presedintele suspendat Traian Basescu a ajuns marti dimineata, in jurul orei 10:00, la Palatul Cotroceni. In comparatie cu ultimele trei zile, Basescu nu a mai venit in Loganul personal, ci intr-o masina a SPP.

Totodata, Crin Antonescu se afla la Senat si urmeaza sa mearga mai tarziu, in cursul zilei de marti, la Cotroceni, de unde va prelua mandatul de presedinte interimar.

Presedintele suspendat si-a petrecut si weekend-ul si o parte din ziua de luni la Cotroceni, insa nu a facut nicio declaratie de presa.

Traian Basescu se afla la Palatul Coroceni

Traian Basescu a fost suspendat din functia de presedinte, vineri seara, de Parlament, cu votul a 256 de parlamentari PSD, PNL, UDMR si UNPR.

El a declarat ca va merge la referendum, dar a atacat hotararea de suspendare la Curtea Constitutionala, pentru ca asa prevede legea, iar el trebuie sa isi faca datoria pentru a apara institutia prezidentiala.

Luni seara, insa, magistratii CCR au decis ca Traian Basescu este suspendat constitutional, iar presedintele interimar al Romaniei este Crin Antonescu, hotarare luata dupa mai bine opt ore de dezbateri.

CCR a decis: Basescu este suspendat legal - Antonescu, presedinte interimar

Momentan, nu se stie ora la care Traian Basescu ii va preda stafeta lui Crin Antonescu.

Crin Antonescu, presedinte interimar. Vezi ce poate sa faca

Conform Constitutiei, in calitate de presedinte interimar, Crin Antonescu va putea sa il gratieze pe Adrian Nastase si sa schimbe seful DNA si procurorul general.

In articolul 98 din Constitutia Romaniei, se precizeaza:

(1) Daca functia de presedinte devine vacanta ori daca presedintele este suspendat din functie sau daca se afla in imposibilitate temporara de a-si exercita atributiile, interimatul se asigura, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor.

(2) Atributiile prevazute la articolele 88-90 nu pot fi exercitate pe durata interimatului functiei prezidentiale.

Prin urmare, in Constitutie se precizeaza clar ca viitorul presedinte interimar nu va putea sa adreseze Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale natiunii, nu va putea sa dizolve Parlamentul si nici sa ceara poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national.

In schimb, va putea sa exercite toate celelalte atributii ale presedintelui ales al Romaniei, cum ar fi acordarea de gratieri individuale, si din oficiu, nu doar la cerere, conform Legii 546/2002.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Basescu suspendat Cotroceni Antonescu, #Basescu predare mandat Antonescu, #Traian Basescu ajusn Cotroceni , #presedinte suspendat