Basescu: Lovitura data institutiilor statului, aproape militar, e in numele puscariabililor

Duminica, 15 Iulie 2012, ora 19:40
9052 citiri
Basescu: Lovitura data institutiilor statului, aproape militar, e in numele puscariabililor
Foto: RealitateaTV

Presedintele suspendat Traian Basescu a declarat, duminica seara, ca a crezut intr-o coabitare cu Victor Ponta, atunci cand i-a inmanat mandatul de sef al Guvernului, insa "lovitura data institutiilor statului, aproape militar, este data in numele puscariabililor".

"Am crezut mult in coabitare. Dupa ce Guvernul Ungureanu a pierdut majoritatea in Parlament, am facut si incercarea coabitarii pentru a evita instabilitatea politica. Am avut convingerea ca va merge, pentru ca era o distanta de la 2007 la 2012", a declarat Traian Basescu, invitat la Realitatea Tv.

Presedintele suspendat a vorbit de campania pentru alegerile locale, "in care nu am scos un cuvant, desi eram atacat de dimineata pana seara".

"Nu am avut reactii impotriva. Am tolerat si plecarea la Consiliul European, impotriva hotararii CCR si totusi s-a declansat suspendarea presedintelui. Va dau un exemplu pana unde merg cu toleranta: Ecaterina Andronescu la Ministerul Educatiei, in conditii normale nu as fi acceptat, a pierdut un proces. Chiar si asa s-a declansat suspendarea presedintelui.

Lovitura data institutiilor statului, aproape militar, este data in numele puscariabililor. Decizia se luase demult, anuntase graficul domnul Voiculescu, a fost respectat. Am fost suspendat dupa 59 de zile, nu 60 de zile cum estimase Voiculescu. Nu am spus puscarias, ci puscariabil. Sunt 19 parlamentari cu dosare penale, plus cei trei incompatibili, plus Voiculescu, care a fugit, ca altfel erau 20, care au votat pentru suspendarea presedintelui", a completat Traian Basescu.

"Nu am niciun dosar penal"

Presedintele suspendat a vorbit si despre cele doua dosare penale pe care USL sustine ca le-ar avea, acuzandu-l ca se ascunde in spatele imunitatii de sef al statului.

"Acuzatiile ca as avea doua dosare penale este una din minciunile puscariabililor. Eu nu am niciun dosar penal, din cate stiu eu. Apartamentul din casa Mihaileanu l-am dobandit legal, iar povestea Flotei, stiti ca au fost 119 sau 109 inculpati, a existat un procuror care a refuzat sa semneze acel rechizitoriu. Dosarul este inchis, iar oamenii sunt nevinovati, acestea sunt abordari propagandistice. (...)

Traian Basescu: Nu am niciun dosar penal, e o abordare propagandistica a USL

Repet: dosarul este inchis si ei sunt nevinovati. Eu am opt ani de mandat, nu ma lupt pentru un scaun. Obiectivul meu este Romania europeana, pentru ca aici am ajuns. Nu le-am facut nicio observatie. In zece zile au facut tandari reputatia Romaniei", a mai spus Traian Basescu.

"Europa i-a rejectat pe Antonescu si pe Ponta"

Presedintele suspendat a adaugat ca, in momentul de fata, referendumul nu mai este despre Traian Basescu, ci despre Romania izolata sau Romania cu valori europene.

"Europa i-a rejectat ca parteneri pe Victor Ponta si Crin Antonescu. O Romanie care a dat mesaje nationaliste inacceptabile in Uniunea Europeana. Numai ca nu batea cu pantoful ca nu primeste ordine (Crin Antonescu - n. red). Ce nu a inteles Antonescu - ca UE este o chestiune despre valori si, atat timp cat respecti valorile, nu ai probleme", a completat presedintele suspendat.

Basescu: Europa i-a rejectat pe Ponta si pe Antonescu

"Aduceti-va aminte Austria lui Heider a fost izolata fara nicio ezitare", a completat Traian Basescu, subliniind ca trebuie gasita solutia resetarii situatiei institutiilor statului roman.

"Am avut speranta resetarii institutiilor prin CCR. Din pacate pentru Romania, Guvernul a folosit Monitorul Oficial ca o gazeta de perete. A fost un joc de care nimeni nu poate fi pacalit. Nu avem nici o certitudine ca cei doi domni nu vor continua si in alte domenii. Daca un abuz s-a petrecut cu primii trei oameni in stat, se pot petrece si impotriva romanilor. (...)

Eu nu as mai accepta o resetare a situatiei. Acest proces este pornit si trebuie sa mearga pana la capat. Eu ii chem pe romani sa participe la acest proces", a mai afirmat Traian Basescu.

Despre anuntul masurilor de austeritate

In alta ordine de idei, presedintele suspendat a vorbit despre momentul in care a facut anuntul masurilor de austeritate.

"Decizia ca eu sa fac anuntul a fost un complex de analize facute cu BNR, Ministerul de Finante, prim-ministru. Am avut intalnirea cu Fondul pe 4 mai 2010, nu ne intelegeam asupra masurilor. In ziua declaratiei, a urmat intalnire cu partidele politice, am ajuns la o solutie, nu ne miscam de pe ea. Fondul a cerut cresterea fiscalitatii pe intreprinderi. Concluzia noastra a fost sa nu afectam intreprinderile, societatile.

Am facut eu anuntul pentru ca era dificil pentru orice om de partid sa o faca. Trebuia dat un semnal catre piete si am spus ca acest semnal trebuie sa vina de la Executiv, presedintele este parte a acestui Executiv, iar eu eram cel mai credibil. As mai face-o oricand daca acesta este interesul tarii", a mai mentionat Traian Basescu.

"Ghici, ghicitoarea mea" - o greseala

Referindu-se la motivele invocate de USL pentru suspendarea sa, Traian Basescu si-a recunoscut greseala facuta in iarna, legata de Raed Arafat.

"Nu am avut o problema cu puterile statului. Cu justitia am ajuns la o solutie de a ajuns sa functioneze acceptabil. Iau nota de observatia CCR, dar trebuie sa fii si in pielea presedintelui. Am avut probleme cu CSM pentru ca nu mergea MCV-ul. (...)

Iata o greseala foarte mare pe care am facut-o cand am spus la telefon 'ghici, ghicitoarea mea'. Cu Legea Sanatatii nu am reusit", a admis presedintele suspendat.

Cat despre Legea Educatiei, Traian Basescu a mentionat ca s-a incercat trecerea Legii Educatiei in Parlament, iar amendamentele depuse nu generau niciun progres pentru sistemul de educatie.

"S-au intalnit in Parlament interesele universitatilor particulare, doctorilor, demnitarilor care predau in universitati. Rezultatele sistemului de educatie le vedem: generatii intregi care aproape pierd sansa. O tara fara specialisti, cu copii care pica la examen mediu ca dificultate, te gandesti la ziua de maine.

Acum platesc costurile, dar mi-am asumat si pe 29 sunt la judecata poporului, as vrea sa fie una dreapta, nu generata de intoxicarile de la un trust de presa", a mai declarat Traian Basescu.

Demisia pentru revizuirea Constitutiei

De asemenea, Traian Basescu a reluat propunerea catre liderii Puterii: demisia in schimbul revizuirii Constitutiei si reducerea numarului de parlamentari.

"Daca nu se va valida referendumul, voi actiona conform legii, deci vedem daca merg la Cotroceni. Voi tine cont si de opinia publica, o sa readuc in discutie sa imi intrerup mandatul in octombrie pentru alegeri simultane cu conditia revizuirii Constitutiei si trecerea la Parlament unicameral cu 300 de membri. Eu vreau sa se valideze referendumul cu un rezultat.

Tinta acestei suspendari nu am fost eu, ci punerea sub control a justitiei.

Stiu ca i-am suparat pe romani, este imposibil ca romanii sa nu fi vazut ce se intampla si sa nu realizeze care sunt optiunile: restauratie - un stat ca pe vremea lui Nastase si Iliescu ori ne continuam drumul european", a adaugat presedintele suspendat.

"Nu iau in calcul pierderea referendumului"

Traian Basescu s-a declarat increzator in rezultatul referendumului, precizand ca, desi "romanii sunt suparati pe mine, ei stiu ca pot corecta eroarea politicului pentru Europa".

"Cu sau fara validarea referendumului, eu nu voi avea mai putine voturi 'nu' decat 'da'-urile USL-ului. Romanii isi dau seama in ce situatie suntem, iar alternativa este sa continuam. E adevarat ca nimeni nu ne va uita aceasta fractura in democratie. Romania va fi monitorizata de acum din punctul de vedere al functionarii institutiilor statului, lucru care nu s-a mai intamplat pana acum", a mentionat Traian Basescu, subliniind ca "suspendarea mea li s-a parut romanilor ca o executie fara judecata, in 36 de ore".

Traian Basescu: Nu iau in calcul pierderea referendumului

Traian Basescu a subliniat ca, de opt ani, este membru al Consiliului European, "stiu cum gandeste fiecare dintre acesti lideri europeni".

"Romania e o vaza care s-a spart, insa se poate repara, o putem lipi. E si o chestiune de moralitate, referendumul a fost privit ca o chestiune fara judecata. Nimeni nu accepta ca un presedinte ales este executat intr-o executie sumara. Si mai este un lucru pe care il judeca liderii europeni: dupa opt ani de mandat, nu este cinstit sa impingi un presedinte care nu a incalcat grav Constitutia".

Despre discutia cu Merkel

Totodata, Traian Basescu a vorbit si despre discutia telefonica pe care a avut-o cu Angela Merkel, cancelarul german.

"Am fost intrebat de doamna Merkel, era perfect informata de la ambasada: s-au restabilit atributiile CCR? Am spus 'nu'. S-au retras ordonantele de urgenta care vizau preluarea Monitorului Oficial? Am spus 'nu'. Am mai avut o intrebare legata de cum decurge procedura de suspendare, daca e reglementata in Constitutie. Am spus 'nu'. Am spus: Nu s-a facut o ancheta ca in 2007. Ei stiu ca nu mint niciodata", a povestit presedintele suspendat.

Rezerve legate de mitingurile de la Iasi

Acesta a tratat si mitingurile de sustinere, organizate in tara, mentionand insa ca este ingrijorat in legatura cu manifestatia de la Iasi, unde se va desfasura, concomitent, un eveniment similar al USL.

"Am o ingrijorare fata de mitingul de la Iasi. Mitingurile de la Iasi se desfasoara la distanta mica. Mitingul dreptei este la Palatul Culturii, mitingul Puterii este la Piata Alexandru Ioan Cuza. Cred ca nu este bine sa faci asemenea mitinguri cu mase mari de oameni", a punctat Traian Basescu.

Intrebat de ce pe scena mitingului de la Cluj, de sambata, nu au urcat femei, ci doar barbati, presedintele suspendat a precizat ca "nu eu am stabilit cine urca pe scena de la miting. Nu-mi reprosati. Daca ar fi fost dupa mine, umpleam scena cu femei si tineri".

"Eu sunt hotarat sa nu am niciun afis electoral. Pe mine ma cunosc romanii ca pe un cal breaz si cu bune si cu rele. Este vorba despre restauratie, sa punem sa lipim ciorburile vazei", a mentionat Traian Basescu.

Acesta a vorbit si despre parerea sa despre jurnalisti, dupa ce moderatorul a amintit de episodul in care Traian Basescu le-a daruit reporterilor fructe si apa.

"Acolo sunt niste copii pe care voi ii trimiteti din redactie. Nu te poti razboi cu ei. Te razboiesti cu Cristoiu, cu Cristian Tudor Popescu, cu Turcescu", a explicat seful statului.

Tasta 3 si telefonul de la Cotroceni

In finalul emisiunii, Traian Basescu a vorbit si despre faimoasa tasta 3 a telefonului cu linii scurte de la Cotroceni.

Basescu l-a trimis pe Antonescu sa apese pe butonul 3 al telefonului de la Cotroceni

"Sunt 12 taste pe telefonul de la Cotroceni. Imi trebuia o tasta cand spui cine sunt primii vinovati sa spuna Crin Antonescu si Victor Ponta. Este de la mine. Daca apesi pe tasta trei s-ar putea sa raspund eu", a conchis Traian Basescu.

Presedintele suspendat Traian Basescu este in campanie electorala pentru referendumul din 29 iulie, cand alegatorii vor decide daca acesta va mai ramane in functia de presedinte al Romaniei.

Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
#Basescu referendum demitere USL, #Basescu suspendat campanie , #presedinte suspendat