Basescu acuza cursa pentru prabusirea tarii: Nu stiu daca Romania rezista pana pe 31 august

Duminica, 05 August 2012, ora 19:44
13166 citiri
Basescu acuza cursa pentru prabusirea tarii: Nu stiu daca Romania rezista pana pe 31 august
Foto: Antena 3

Presedintele suspendat Traian Basescu a declarat duminica seara, in cadrul unei conferinte de presa, ca niciodata nu a luat in calcul demisia, pentru ca daca ar fi facut acest lucru ar fi "indeplinit obiectivul celor care au organizat lovitura de stat".

Traian Basescu a precizat ca "presedintii nu abdica" si nu fac pe plac celor care dau lovituri de stat. In plus, a adaugat acesta, in momentul de fata este pratic imposibil, intrucat "nu poate demisiona dintr-o functie din care este suspendat, pe care nu o are".

"M-am gandit (la demisie, n.red.) si ar fi cea mai mare lasitate. V-am mai spus ca presedintii nu abdica, ei nu pot si demisia mea ar fi atingerea obiectivului celor care au dat lovitura de stat. Ar fi ridicol ca eu insumi sa duc la finalizarea cu succes a loviturii de stat. Daca se gandeste cineva ca eu o sa iau in considerare acest lucru daca voi reveni, nu o voi face. In plus, nu pot demisiona dintr-o functie pe care nu o am acum", a declarat Traian Basescu.

Presedintele suspendat a adaugat ca acum are datoria de a le explica romanilor "intoxicarile pe care le creeaza Guvernul" si sa le demonstreze cetatenilor cu drept de vot cat de important este referendumul.

"Treaba mea este sa explic intoxicarile pe care le creeaza Guvernul si oamenii care apar la televiziune", a explicat Basescu.

In acelasi discurs, Basescu s-a aratat ingrijorat de amanarea deciziei refereritoare la validarea referendumului pana pe 31 august. In opinia domniei sale, "Romania este intr-un risc major", deoarece "a intrat intr-o cursa contra cronometru de prabusire".

Actualizarea listelor pentru referendum: greseala sau CCR schimba hotarari in folosul USL? (Video)

"Sunt ingrijorat de cum va arata Romania pe 31 august. Am intrat intr-o cursa contra cronometru pentru prabusirea tarii. Suntem lipsiti de credibilitate pentru a imprumuta bani, romanii care au credite la banci sunt grav afectati de deprecierea leului. Nu stiu daca Romania rezista pana pe 31, de aceea imi permit sa fac un apel la CCR si la Guvern pentru credibilitate (...) Sunt realmente ingrijorat de prelungirea crizei si de modul de incitare a populatiei", a mai spus presedintele suspendat.

"Le recomand lui Ponta si Antonescu sa dea inapoi"

Cu putin timp inainte de a-si incheia declaratiile, Traian Basescu a dorit sa le transmita premierului Victor Ponta si presedintelui interimar Crin Antonescu un mesaj: "Guvernul s-a pus intr-o situatie penibila fata de toata lumea. Vrea sa modifice legile dupa care s-a desfasurat referendumul. Eu le recomand (lui Victor Ponta si Crin Antonescu, n.red) sa dea inapoi, sa se opreasca, o recomandare amicala".

Antonescu: Fara referendum, in toamna riscam revolte sociale mai violente decat in iarna

De asemenea, acesta le-a recomandat adversarilor sai politici sa citeasca legea referendumului si Constitutia pentru a afla care sunt limitele legale in ceea ce priveste alegerea sau demiterea presedintelui.

"Din punct de vedere electoral s-au creat legi pentru fiecare tip de actiune electorala. Spre exemplu, alegerile locale au lege pentru alegerile locale, alegerile parlamentare au o lege, alegerile pentru Parlamentul European au o lege care spune ce se intampla in acest caz, alegerile prezidentiale au si ele legea lor. Pentru cazul de fata, destituirea presedintelui, sa citeasca legea referendumului si mama legilor, Constitutia.

Ce ne spune Constitutia, mama legilor: la art. 81, alin. 2, cu privire la alegerea presedintelui Romaniei: este declarat castigator candidatul care a intrunit 50+1% din votul celor inscrisi in listele electorale. Daca asa se alege, asa se si destituie. Listele electorale includ listele permanente si listele speciale", a mai spus Basescu.

In finalul declaratiilor ce au durat mai bine de o ora, presedintele suspendat a tinut sa le multumeasca televiziunilor care au transmis si partea de discurs in care e prezentat legile tarii.

Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
#presedinte Traian Basescu demisie, #Traian Basescu demisie lovitura stat , #presedinte suspendat