Basescu, mai nemuritor decat Dracula - Courrier International

Marti, 31 Iulie 2012, ora 22:20
7038 citiri
Basescu, mai nemuritor decat Dracula - Courrier International
Foto: Arhiva Ziare.com

Referendumul si evenimentele de pe scena politica din Romania sunt comentate de presa externa, care apreciaza, dupa rezultatul votului, ca Traian Basescu "este mai nemuritor decat Dracula".

Pe 29 iulie, romanii au lansat un dublu mesaj catre liderii lor. Chemati la urne pentru a confirma destituirea presedintelui Traian Basescu, mai putin de 50% din alegatori s-au mobilizat la vot, invalidand astfel scrutinul. Totusi, peste 87% din cei prezenti au optat pentru demitere, lasand astfel un presedinte slabit. Si filmul de groaza continua, scrie Courrier International.

"Istoria va consemna invalidarea referendumului si intoarcerea presedintelui Traian Basescu la Palatul Cotroceni, probabil, pentru o perioada de doi ani si jumatate, pana la alegerile prezidentiale din 2014. Dar in ce conditii?", scrie Ovidiu Nehoi, autorul materialului.

Publicatia franceza aminteste ca, la inceputul lunii iulie, majoritatea parlamentara a USL a demarat suspendarea presedintelui, in urma unei lovituri de stat. A urmat, in conformitate cu regulile constitutionale, un referendum.

Autorul materialului face si o trecere in revista a evenimentelor care au facut posibila demararea procedurilor de suspendare: au fost schimbati presedintii celor doua camere parlamentare si Avocatul Poporului.

In plus, anumite prerogative ale Curtii Constitutionale au fost diminuate, lucru care a starnit un val de ingrijorare la Bruxelles si in alte capitale europene.

In cele din urma, Curtea Constitutionala a decis ca au fost totusi indeplinite conditiile legale pentru suspendarea presedintelui.

Dupa o primire glaciala la Bruxelles, Guvernul condus de Victor Ponta a acceptat ca referendumul sa fie valid doar daca la urne se prezinta 50% plus unu dintre alegatori. Si presedintele interimar Crin Antonescu a promulgat o lege in acest sens, intr-un efort de a calma valul imens de critici venit de la Bruxelles.

"Teoretic, problema pragului ar fi asigurat un referendum valabil, intr-o Romanie hartuita de ani de razboi politic. Un vot popular credibil ar fi pus punct ostilitatilor", se mai arata in material.

La inceputul campaniei, aminteste autorul, Traian Basescu chema lumea la vot si preciza ca el nu poate accepta "sa castige la masa verde", printr-un referendum nevalidat. Ulterior, insa, acesta si-a schimbat strategia. "Nu ma ajutati daca votati pentru mine", le-a spus alegatorilor in ziua referendumului, indemnandu-i sa nu se prezinta la urne. Ba chiar el insusi nu a votat.

Chiar si asa, mobilizarea a fost destul de puternica, intr-o zi caniculara, cu 40 de grade Celsius, intr-o tara in care, timp de-un deceniu, rarerori prezenta la vot a fost mai mare de 50%.

In ciuda boicotului PDL si al maghiarilor sustinuti de premierul ungar Viktor Urban, rezultatul a fost extrem de aproape de pragul de validare - 46,23%. Si 87,52% din alegatori au votat in favoarea demiterii.

Asa cum se arata in sondaje publicate in timpul campaniei electorale, inainte de boicot, presedintele Basescu ar fi fost demis, cu o prezenta record pentru ultimii ani, probabil mai mult de 60%.

Dar chiar si cu boicotul, lucrurile ar putea merge prost pentru presedintele Traian Basescu, in cazul in care listele ar fi actualizate dupa recensamantul din octombrie 2011, care arata ca populatia Romaniei a scazut de la 21 de milioane de locuitori la 19 milioane, se arata in finalul articolului.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Basescu nemuritor Dracula, #Basescu referendum Courrier International, #reactii presa franceza referendum, #referendum demitere Basescu Dracula , #presedinte suspendat
Comentarii
Poza Apollo13
Apollo13
rank 3
Poza Radar
Radar
rank 5
Traian Basescu este un reformator indraznet care pune mai presus