Basescu: Unii se lauda cu masterate inventate, eu chiar sunt comandant. As fi salvat Titanicul

Duminica, 15 Iulie 2012, ora 13:01
6173 citiri
Basescu: Unii se lauda cu masterate inventate, eu chiar sunt comandant. As fi salvat Titanicul

Presedintele suspendat Traian Basescu povesteste, in primul interviu de la suspendare, acordat jurnalistilor din presa scrisa, cum ar fi salvat Titanicul de la scufundare, daca era capitanul vasului.

"Sa stii ca m-am gandit, si pot sa-ti spun ca stiu sigur ca, daca eram eu comandantul Titanicului, nu s-ar fi scufundat. Nu ma laud ca sunt comandant, eu sunt comandant. Unii se lauda cu masterate si doctorate inventate, eu chiar sunt comandant", a declarat Traian Basescu, pentru Revista Kamikaze.

"Uite ce faceam: Pe Oceanul Atlantic, unde stii ca sunt ghetari, nu te duci cu capul inainte si in primul rand respecti regulamentul. In zonele riscante comandantul trebuie sa fie pe comanda, iar zona de gheturi il obliga pe comandant la asa ceva. Comandantul Titanicului era, din pacate, la un bal. Am comandat nave la traversarea Atlanticului si stiu ce spun. In primul rand, nu stiu daca tu cunosti, dar pe ocean drumul cel mai scurt nu e cel in linie dreapta, ci un drum pe ortodroma, in curba. Din acest motiv nici acum nu pot fi batut la trigonometrie sferica", a explicat Traian Basescu.

De asemenea, presedintele suspendat i-a raspuns si lui Victor Ponta, care l-a acuzat ca ar fi un comandat dictator, care nu stie sa aiba parteneri, ci doar subordonati.

Ponta, in Financial Times: Basescu e fost capitan si nu stie sa aiba parteneri

"Ce prostie sa spui asa ceva tocmai in Anglia. Pai englezii au una din cele mai importante flote de pe glob, au traditie in navigatie, orice englez priveste cu stima un comandant de nava. Sa spui unor astfel de oameni ca un comandant este un dictator inseamna sa te faci de ras.

Niciodata un comandant de nava nu decide impotriva echipajului, iar intr-o tara in care navigatorii sunt apreciati de secole, cum e Anglia, cum sunt tarile nordice, foarte importante in UE, sa spui asa ceva inseamna sa fii... hai sa nu zic prea dur, sa fii de rasul lumii.

Acolo comandantii de nave sunt apreciati, nu sunt considerati dictatori. Si aici am sa-ti explic: Comandantul are doua obligatii fundamentale: siguranta navei si siguranta echipajului, abia cea de-a treia obligatie e sa ajunga la destinatie in timp util.

As vrea ca politicienii romani sa considere Romania o nava, care trebuie tinuta in siguranta, iar poporul roman trebuie dus in siguranta la destinatie. Sigur, echipajul contribuie fundamental si el la aceasta misiune, iar romanii, asa cum face un echipaj de nava, au facut acest lucru in timp de criza si au pus tara in siguranta, acceptand sacrificiile din 2010", a replicat presedintele suspendat.

Traian Basescu a mai precizat ca vrea ca politicienii romani sa considere Romania o nava care trebuie tinuta in siguranta, iar poporul roman trebuie dus in siguranta la destinatie.

"Sigur, echipajul contribuie fundamental si el la aceasta misiune, iar romanii, asa cum face un echipaj de nava, au facut acest lucru in timp de criza si au pus tara in siguranta, acceptand sacrificiile din 2010", a incheiat Traian Basescu.

Citeste si:
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
Conflict între PSD și PNL la Cluj. Mărul discordiei: o grădiniță cu predare exclusiv în limba maghiară cu bani de la guvernul ungar
PSD și PNL au intrat în conflict în orașul Huedin din județul Cluj după ce social-democrații au anunțat că se opun unei grădinițe cu predare exclusiv în limba maghiară. Proiectul a...
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimar din PNL exclus din partid după ce a votat împotriva mandatului de la liberali: „Partea asta nedemocratică din partid este tristă”
Viceprimarul PNL din Satu Mare, Adelin Cristian Ghiarfaș, a fost exclus din partid după ce într-o ședință de Consiliu Local a votat împotriva mandatului dat de formațiune. Ghiarfaș...