Catalogul lui Traian Basescu (Opinii)

Miercuri, 08 August 2012, ora 23:07
4969 citiri
Catalogul lui Traian Basescu (Opinii)

Nici bine n-au fost numiti noii ministri ai Guvernului Ponta, ca au si aparut evaluatorii acestora, marii profesori examinatori de personalitati politice, cei ce le-au dat note si au emis judecati de valoare asupra capacitatilor lor intelectuale.

Evaluatorii se comporta asemeni unui "spiritus rector" care, de la Titu Maiorescu incoace, ne cam lipseste.

Fireste, n-ar avea nimeni nimic de obiectat daca si competentele si tinuta i-ar fi recomandat, dar n-a fost cazul. De aceea, au facut-o aidoma geambasilor de cai la targ, de nu cumva aidoma lelitelor la balci uitandu-se la Vasilache si Marioara ori la femeia-sarpe.

Calamitatea Marga nu stie carte

Nu stiu ce competente va fi avand Traian Basescu, dar ca om instruit si educat nu poti spune despre Andrei Marga ca "era o calamitate pentru Romania...", ca era "nepregatit pentru asemenea functii, cu idei putine, lipsit de fantezie si de credibilitate..., nestiutor de carte in ale Externelor, bun in socialism stiintific, dar nu in probleme de politica externa".

In plus, cica e si "lamentabil ca ambasador", semn ca presedintele suspendat are competente previzionare, profesorul Marga nefiind inca numit ambasador.

Numai Basescu stie carte

Traian Basescu nu-i trece clasa nici pe Rus, Dobre sau Stroe, deoarece "vorbim despre trei oameni care nu stiu carte in materia in care vor sa lucreze". In afara domniei sale, care e "perfect", nu-mi aduc aminte sa fi descoperit vreun stiutor de carte. Nu ne spune unde, in ce calitate si cu ce ocazie i-a evaluat, nici ce metodologie a folosit.

Din cele de mai sus rezulta ca presedintele suspendat e un model intelectual autoritar, unul de "larga recunoastere internationala", miscandu-se la fel de usor ca politician si ca filosof, un presedinte care a invatat la scoli inalte meseriile de "sef de stat", primar si ministru al Transporturilor. Or asta nu rezulta din CV-ul domniei sale.

Cu toate acestea, isi permite sa desfiinteze un curent filosofic, socialismul stiintific, cu nimic inferior umanismului, rationalismului, idealismului, liberalismului, materialismului... Doar ca sa-l desfigureze pe unul dintre cei mai titrati si cunoscuti universitari romani.

Certitudinile Monicai Macovei

In circumstante asemanatoare i se alatura doamna Monica Macovei, care afirma despre propria colega ca "e un personaj exotic al Justitiei din Romania, (ca) multi magistrati se rusineaza cu aceasta numire. La conducerea ministerului trebuie un om cu calitati de manager, doamna Pivniceru nu cred ca le are".

Ca om de drept care opereaza numai cu certitudini, Monica Macovei stie ca trebuie sa raspunda la doua intrebari: 1. ce identitate au "multii magistrati care se rusineaza"? si, 2: cand si cu ce competente a examinat calitatile de manager ale Monicai Pivniceru?

De la basm la injurie

Mare expert in examinarea diplomatilor din Justitie si a politicienilor este si sociologul Sebastian Lazaroiu, numai ca domnia sa frizeaza infractionalul, cand declara ca "Pivniceru s-a remarcat in ultimii ani ca fiind cel mai retrograd magistrat, aparatorul infractorilor cu gulere albe".

Slobozenia afirmatiilor grave il poate costa si in cazul lui Crin Antonescu: "vrea sa comita crimele cu mana altora..., nimeni nu va fi dispus sa intre la inchisoare pentru ca Antonescu sa uzurpe un scaun pe care nu il merita".

Nu ne spune insa care sunt meritele domniei sale, nici ale patronului sau, iar afirmatiile nu sunt dublate de dovezi, argumentatia lipsind cu desavarsire.

Batjocoresti, deci existi

A nu se considera ca situatia e noua in politica romaneasca, nici ca excese, injurii, afirmatii descalificante n-au fost facute de ambele parti. Pentru ca arareori modestia, competentele, meritele unanim recunoscute fac casa buna cu actantii politici, grabiti sa-si asigure un culoar numai pentru ei si dispusi la orice pentru a-si distruge rivalii. Este principalul motiv al lipsei de performanta la guvernare.

Asadar, tinand cont de pasiunea neostoita a varfurilor politice de a da note colegilor si pentru a inlatura odata pentru totdeauna amatorismul jenant, Executivul, Academia, mediul universitar ar putea avea in vedere gasirea unor formule serioase de evaluare a candidatilor.

Desi este clar ca nu intotdeauna studiile, competentele si expertiza nasc oameni politici de succes, iar exemplele nu sunt deloc putine.

Citeste si:
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Cum golește Iohannis de importanță funcția de președinte al României
Președintele Klaus Iohannis rămâne la un minim al încrederii românilor, conform unui sondaj de la finalul anului trecut acesta având doar 20%, fiind în spatele premierului Ciucă și a...
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei anunță modificarea legii plafonării și compensării. Coaliția s-a răzgândit în privința sprijinirii românilor loviți de facturi
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat duminică, 16 ianuarie, că guvernul lucrează la o nouă schemă de sprijin pentru populație în urma creșterii facturilor la curent și gaze, care...