Basescu, la CCR - Daca nu taiau salariile, trebuiau concediati 250.000 de bugetari

Miercuri, 11 Iulie 2012, ora 18:35
3935 citiri
Basescu, la CCR - Daca nu taiau salariile, trebuiau concediati 250.000 de bugetari
Foto: presidency.ro

Traian Basescu a sustinut luni in fata Curtii Constitutionale ca suspendarea sefului statului s-a facut prin ignorarea cu buna-stiinta a prevederilor Constitutiei - se arata in motivarea deciziei in acest caz a CCR.

Traian Basescu a fost la CCR (Video)

Traian Basescu s-a prezentat la 9 iulie la CCR, dupa ce Parlamentul votase suspendarea sa, la 6 iulie.

Seful statului a sesizat Curtea Constitutionala, solicitand ca aceasta sa constate "existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre

Parlamentul Romaniei, pe de o parte, si presedintele Romaniei, pe de alta parte, conflict ivit ca urmare a actiunii Parlamentului de a dispune suspendarea Presedintelui Romaniei, cu incalcarea prevederilor art.95 alin.(1) din Constitutie."

Motivele USL pentru suspendarea lui Traian Basescu (Video)

Basescu a fost invinuit de USL, in cererea de suspendare depusa la Parlament, ca ar fi "instigat la nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale"; ca a facut presiuni directe asupra judecatorilor CCR, dar si ca a initiat un proiect neconstitutional de revizuire a Constitutiei.

In solicitarea privind suspendarea din functie a presedintelui Romaniei, se arata ca "incepand cu 6 decembrie 2009, democratia si statul de drept au cunoscut un puternic proces de erodare, de substituire a institutiilor statului de drept prevazute de Constitutia Romaniei, ajungandu-se ca vointa si actiunea politica sa fie concentrate in mod discretionar si neconstitutional in mana unui singur om - Presedintele tarii", se mai arata in documentul in care se cere suspendarea presedintelui.

Ce contine avizul CCR pe cererea de suspendare a presedintelui Basescu

Raspunzand acestor acuzatii, Basescu a afirmat, in sesizarea depusa la CCR, ca "in data de 6 iulie 2012, Parlamentul a dispus suspendarea din functie a presedintelui Romaniei, ignorand cu bunastiinta una din conditiile esentiale prevazute de art.95 alin.(1), respectiv savarsirea unor fapte grave prin care presedintele Romaniei sa incalce prevederile Constitutiei".

Traian Basescu ataca la CCR suspendarea sa

Basescu considera ca "Parlamentul nu avea competenta de a se pronunta asupra propunerii de suspendare in lipsa unor fapte grave ale presedintelui Romaniei de incalcare a prevederilor constitutionale," calificarea faptelor drept fapte grave fiind atributul Curtii Constitutionale.

Traian Basescu, asistat de consilierul prezidential pe probleme juridice, Stefan Deaconu, a luat cuvantul la CCR, explicand ca prezenta sa in fata Curtii Constitutionale "este necesara, nu pentru a influenta judecatorii constitutionali, ci pentru a da explicatii pe care nu le-a dat cu ocazia emiterii avizului consultativ".

Basescu: Suntem in fata unei lovituri de stat

Basescu a sustinut "ca suntem in fata unei lovituri de stat acoperite sub o aparenta democratie, din cauza inlocuirii presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si a suspendarii presedintelui Romaniei, din cauza eliminarii posibilitatii legale de a se contesta aceste masuri prin revocarea Avocatului Poporului, precum si din cauza preluarii Monitorului Oficial de catre Guvern. De aceea, considera ca nu suntem un stat de drept, ceea ce a fost remarcat si in cancelariile Europei".

Basescu a amintit ca, "in anul 2007, procedura de suspendare din functie a presedintelui Romaniei a durat 65 zile, incluzand prezentarea propunerii de suspendare, constituirea unei comisii de ancheta, sesizarea Curtii Constitutionale si votul parlamentarilor.

In legatura cu acest aspect, arata ca, dupa sesizare, Comisia de la Venetia trebuie sa intocmeasca un raport privind modul in care a fost suspendat presedintele Romaniei.

In continuare, mentioneaza ca, pentru a fi suspendat, presedintele Romaniei trebuie sa existe abateri grave, or, declaratiile sale nu pot fi considerate ca fiind fapte grave, deoarece cel mai legitim dintre politicieni trebuie sa aiba curajul sa vorbeasca cetatenilor despre problemele economice si sociale cu care acestia urmeaza sa se confrunte".

Basescu a mai apreciat ca, prin avizul sau consultativ, Curtea nu a constatat fapte grave de incalcare a Constitutiei, dar "e discutabila afirmatia acesteia potrivit careia Presedintele Romaniei ar fi influentat deciziile Guvernului, diminuand rolul acestuia si al primului-ministru".

Presedintele suspendat a precizat ca declaratiile sale din data de 6 mai 2010 au fost precedate de o suita de intalniri cu primul-ministru, cu guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, cu ministri, cu reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, avute in zilele de 3, 4 si 5 mai 2010.

Basescu sustine ca nu a avut de ales la taierile de salarii si pensii din 2010

Totodata, a aratat ca la data de 6 mai 2010 a convocat liderii partidelor politice care au fost informati cu privire la concluziile discutiilor cu Guvernul si cu Fondul Monetar International si asupra masurilor ce urmau a fi luate, ulterior avand loc o intalnire si cu delegatia Fondului Monetar International si cu reprezentantii Bancii Mondiale.

In fine, Basescu a mentionat ca alternativa luarii masurilor de diminuare a salariilor si pensiilor a constituit-o reducerea cu un numar de 250.000 de angajati ai sistemului bugetar in termen de 30 zile, insa aceasta varianta era imposibila, la fel ca si cresterea fiscalitatii intreprinderilor.

Solutia la care s-a ajuns a fost aceea a reducerii graduale a bugetului, iar nu a reducerii numarului de salariati.

"In concluzie, sustine ca nu a existat o substituire in atributiile primului-ministru prin declaratiile facute la 6 mai 2010, ci, dimpotriva, era normal ca acest anunt sa fie facut de presedintele tarii, mai ales ca era vitala incasarea transei de la Fondul Monetar International".

In incheiere, Basescu a remarcat ca mandatul de 5 ani al presedintelui Romaniei nu trebuie contestat, fiind un mandat constitutional.

A.I.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Traian Basescu sesizare CCR, #Traian Basescu declaratii CCR , #presedinte suspendat