Cristian Preda: Suspendarea presedintelui, mai degraba o executie sumara

Luni, 09 Iulie 2012, ora 13:45
2270 citiri
Cristian Preda: Suspendarea presedintelui, mai degraba o executie sumara

Prim-vicepresedintele PDL Cristian Preda face o paralela intre prima tentativa de demitere a lui Traian Basescu, din 2007, si suspendarea actuala, care pare "mai degraba o executie sumara decat urmarea unei deliberari politice veritabil".

"In urma cu cinci ani, intregul proces al suspendarii a durat 67 de zile. Acum, doar 48 de ore. (...) In 2012, solicitarea de suspendare a fost depusa joi, comisia de ancheta nu a mai fost constituita, CCR s-a pronuntat vineri la pranz, iar deputatii si senatorii au votat vineri dupa-amiaza. De ce acum cinci ani suspendarea a durat 67 de zile, iar acum - 48 de ore?", se intreaba, retoric, Cristian Preda pe blogul personal.

"De ce suspendarea de vineri pare mai degraba o executie sumara decat urmarea unei deliberari politice veritabile?", continua democrat-liberalul, precizand ca "raspunusul nu e greu de dat".

"In 2007, suspendarea a fost mijlocul folosit pentru a diviza Alianta DA, schimbarea majoritatii si alcatuirea guvernului Tariceanu 2 avand loc - cu respectarea tuturor regulilor constitutionale - intre momentul depunerii cererii de suspendare a presedintelui si exprimarea votului", completeaza Cristian Preda.

Prim-vicepresedintele PDL subliniaza ca, in 2012, suspendarea e mijlocul folosit pentru "a atinge unul dintre obiectivele USL, si anume impunerea cu orice pret a lui Crin Antonescu la Cotroceni".

"Cand spun 'cu orice pret', am in vedere ceea ce s-a petrecut marti 3 si miercuri 4 iulie in Parlament. Nu a fost vorba - asa cum a sustinut USL - despre impunerea noii majoritati la nivelul sefiei Camerelor, ci despre pervertirea regimului cu unicul scop de a-l preface apoi pe Antonescu dintr-un senator cu multe absente la activ in presedinte interimar", mai noteaza Preda.

Asa se explica de ce a fost nevoie de "griparea tuturor mecanismelor de decizie institutionala, prin incalcarea regulamentelor de la Camere, prin impunerea mai multor ordonante de urgenta care sa se substituie legilor (y compris in privinta referendumului), prin restrangerea drastica a atributiilor Curtii Constitutionale si prin clasica tiranie a majoritatii", completeaza demmocrat-liberalul.

"In 2007, suspendarea a fost ocazia unei reamenajari a aliantelor politice, acum - ea a condus la fisurarea edificiului numit stat de drept", conchide democrat-liberalul.

D.R.

Citeste si:
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
George Simion intervine în greva STB. Liderul AUR anunță întâlniri cu greviștii VIDEO
Copreședintele AUR, George Simion, a anunțat că se va întâlni marți, 25 ianuarie, cu greviștii de la STB. Acesta susține că, în calitate de deputat de București, are ”datoria” să...
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Greva STB. Nicușor Dan anunță un audiat la managementul companiei: ”Marți dimineață vor fi pe traseu cel puțin 40% din autovehicule”
Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a declarat luni seară, 24 ianuarie, că speră ca greva angajaților STB să se oprească în urma negocierilor între Consiliul de Administraţie al companiei...