Deutsche Welle: Basescu este cel putin la fel de corupt ca cei cu care se lupta

Duminica, 08 Iulie 2012, ora 13:25
8036 citiri
Deutsche Welle: Basescu este cel putin la fel de corupt ca cei cu care se lupta
Foto: Digi 24

Analistii si oficialii externi critica modul in care presedintele Traian Basescu a fost suspendat, insa nici acesta din urma nu este crutat, fiind considerat de politologi un presedinte "prea activ", si chiar "cel putin la fel de corupt ca cei cu care afirma ca se lupta"

In timpul mandatului sau, Traian Basescu a fost capabil sa influenteze politicile de austeritate datorita relatiei sale apropiate cu Partidul Democrat Liberal, considera politologul Anneli Ute Gabanyi, din Berlin.

"A spus de la inceput ca el vrea sa fie un presedinte activ. Nu a vrut sa fie limitat la un rol ceremonial, ci a vrut sa se implice in politica si sa formeze politica", a spus politologul pentru Deutsche Welle, adaugand ca acest lucru i-a devenit nefavorabil in urma schimbarii balantei puterii, adauga politologul.

In acelasi timp, guvernul condus de Victor Ponta a incercat in mod constant sa isi extinda puterile.

"Lupta pentru putere intre presedinte si prim-ministru este in plina desfasurare", a mai spus Gabanyi.

Guvernul german este ingrijorat cu privire la evenimentele din Romania, in special cu privire la reducerea drepturilor Curtii Constitutionale romane in legatura cu procedurile de suspendare a presedintelui, scrie DW, amintind de ordonanta de urgenta emisa de guvernul Ponta prin care Curtea Constitutionala nu mai poate blocha decizii ale Parlamentului precum cea prin care Basescu a fost demis.

"Un asemenea lucru submineaza statul de drept", a spus Steffen Seibert, purtatorul de cuvant al cancelarului Angela Merkel.

"Acest lucru este in mod special grav, pentru ca este o pervertire a statului de drept. Exista o Constitutie care prevede felul in care trebuie sa fie facute lucrurile atunci cand, de exemplu, este suspendat un presedinte. Acum, acest lucru a fost drastic simplificat - ocolind reglementarile oficiale", a declarat politologul Mario Kreuter de la Institutul pentru Studii Est si Sud-Est Europene de la Regensburg.

De cealalta parte, nici Traian Basescu nu scapa de critici.

Europarlamentarul austriac Hannes Swoboda a declarat pentru postul national german de radio ca este impotriva "declaratiilor politice unilaterale". De ani de zile, Basescu a abuzat de puterile sale, a spus Swoboda.

La randul sau, Gabanyi a declarat pentru DW ca presedintele roman si-a pierdut sustinerea atat din partea politicienilor, cat si a populatiei, din cauza politicii sale stricte de reducere a cheltuielilor bugetare.

De asemenea, potrivit altor critici, Basescu are viziuni discriminatorii fata de minoritati. In opinia lui Gabanyi, Basescu este tratat in prezent asa cum obisnuia el sa faca in trecut.

"Basescu este orice altceva, dar nu un bun democrat. El este cel putin la fel de corupt ca cei cu care afirma ca se lupta. Chiar nu imi pare rau pentru persoana - dar felul in care se face acest lucru este cu adevarat ingrijorator", a incheiat Kreuter pentru DW.

Suspendarea presedintelui Traian Basescu de catre Parlament este considerata o victorie majora de catre premierul Victor Ponta, insa Un iunea Europeana este ingrijorata cu privire la democratie si respectarea legii in Romania.

Citește și:
Istoria zbuciumată a scandalurilor de plagiat din guvernul Ciuca. Cine sunt ceilalți doctoranzi din Executiv
Istoria zbuciumată a scandalurilor de plagiat din guvernul Ciuca. Cine sunt ceilalți doctoranzi din Executiv
Guvernul condus de Nicolae Ciucă s-a confruntat încă de la început cu scandaluri privind acuzații de plagiat, care au condus până la demisii din partea mai multor miniștri, în timp ce...
Scandal total între Șoșoacă și George Simion la protestul din Piața Victoriei: „Trădătorul rămâne trădător! Simioane, Iudă!” VIDEO
Scandal total între Șoșoacă și George Simion la protestul din Piața Victoriei: „Trădătorul rămâne trădător! Simioane, Iudă!” VIDEO
Senatoarea Diana Şoşoacă a adus acuzații grave la adresa liderului AUR George Simion în timpul protestului de duminică, 2 octombrie, din Piața Victoriei din București. Senatoarea și-a...