Doua suspendari si nicio invatatura (Opinii)

Luni, 09 Iulie 2012, ora 11:47
3297 citiri
Doua suspendari si nicio invatatura (Opinii)

Ce a fost va mai fi, zice un dicton vechi-testamentar. Si iata ca in 2012 s-a repetat intocmai istoria din 2007. Pentru ca orice istorie neinsusita la timp se va repeta pana cand poporul o va intelege.

Or suspendarea din 2007 trebuia sa fie o lectie si pentru "suspendaci" si pentru dl Basescu. Asadar si pentru Presedintie, si pentru Parlament era nevoie de "cecks and balances" (verificari si echilibrari): actiunile presedintelui starnisera nemultumirile unei bune parti a populatiei si ale celei mai mari parti a spectrului politic, sintagma "322" nefiind una goala de continut.

La randul lor, parlamentarii au ezitat inca 5 ani sa ia masurile trebuitoare pentru reintrarea Legislativului in cadrele desenate de Constitutie: organ reprezentativ suprem al poporului roman, al suveranitatii sale si unica autoritate legiuitoare (Art.61).

Candva istoria era zeita

Ca dupa relegitimarea la Cotroceni in 2007, nici presedinte, nici mare parte din politicieni nu au tras invatamintele necesare se vede din repetarea situatiei de atunci: Romania s-a intors in acelasi cerc vicios din care nu a putut si nu va putea iesi decat verificand punctual ceea ce nu merge si reechilibrand sistemul politic, asa cum prevede unul dintre principalele articole ale Constitutiei SUA.

Datele actuale ale conflictelor intre majoritatea parlamentara si Opozitie, intre Presedintie si Parlament, intre Executiv si spatiul public sunt identice acelora din 2007: nicio parte nu e dispusa la conlucrare, concesii, dialog si negociere, fiecare luptand din rasputeri fie sa recastige ce-a pierdut, fie sa-si croiasca o partie mai sigura catre putere. Dar progresul va fi indoielnic si de o parte si de alta.

Campul de bataie

Este spatiul public, semn ca votul multimilor e trofeul. Nimeni nu doreste macar o discutie la obiect despre esenta cauzelor si sensul evolutiei politice, iar declaratiile provenite din cele doua transee arata tendinte ireconciliabile: revolutie in Parlament, dictatura, lovitura de stat, anihilarea democratiei si a statului de drept, controlul justitiei, asaltul asupra drepturilor si libertatilor cetatenesti...

Ca nimeni nu face altceva decat sa lanseze astfel de petarde in capul opozantilor fara a detalia ce contine fiecare e evident, pentru ca la o analiza corecta a termenilor se vede ca demersurile sunt specifice unei conflagratii politice.

Ecourile internationale sunt consecinta spiralei inflamatoare a discursurilor revendicative interne, iar parerile contrarii din esichierul politic european demonstreaza ca si in Parlamentul European exista o nevoie acuta pentru pastrarea majoritatilor si a status quo-ului existente.

Si poporenii isi vor tara inapoi

Ei de ce nu conteaza? Asadar, ce sa insemne mesajul Opozitiei ca vrea sa-si "ia tara inapoi"? Ca au confiscat-o USL si Voiculescu sau ca vrea sa ocoleasca iarasi Parlamentul si sa inmulteasca cele 14 angajari ale raspunderii guvernamentale? Li se pare democratica si legitima trecerea unor legi capitale ca a salarizarii, a educatiei, a sanatatii... prin ocolirea procedurilor parlamentare?

Nu recunosc nici in al XI-lea ceas ca asumarile s-au intamplat, deoarece PDL nu mai dispunea de voturile necesare pentru sustinerea actului de guvernamant, ceea ce s-a adeverit la motiunea din 27 aprilie: in Parlament functiona deja o alta majoritate inca din vremea grevei USL.

Au pierdut si alegerile locale fara a-si asuma vreo vinovatie: salariatii, pensionarii fusesera supusi la curbe de sacrificiu, dar Presedintia, Guvernul si multele servicii secrete n-au strans deloc cureaua, din contra, au primit bugete de cheltuieli administrative sporite, de coloane oficiale, festivisme si aroganta.

Tulburarea de posesie

E mai degraba vorba de tulburare de posesie. Romania mea, poporul meu, tara mea, romanii mei... din discursul fostilor diriguitori nu inseamna doar o ipocrita poveste de dragoste, ci si jindul dupa privilegii pentru clasa Domniilor Lor.

De aici teama ca Parlamentul sa-si reintre in atributii, iar poporul sa-si recapete prerogativele. De aici supravegherea spatiului public si amenintarea judecatorilor (Aspazia Cojocaru), a politistilor (implicati in suicidul Nastase), a doctorilor (Bradisteanu), a avocatilor (Liviu Popescu), a jurnalistilor incomozi Victor Ciutacu, Robert Veress...

Asadar invata-vom ceva au ba? Teama mi-e ca situatia actuala convine de minune ambelor tabere, iar poporenii se adorm degeaba mai departe cu speranta ca va fi candva mai bine si pentru ei.

Citeste si:
Pedepse de trei ori mai mare pentru cei care agresează animale. Cum e pedepsită zoofilia
Pedepse de trei ori mai mare pentru cei care agresează animale. Cum e pedepsită zoofilia
Noile prevederi legale privind protecţia animalelor, care stabilesc sancţiuni mai dure pentru persoanele care comit orice act de cruzime sau violenţă asupra acestora, au intrat, joi în...
George Simion, scandal monstru după ce a încercat să intre cu forța într-o televiziune. Liderul AUR a urlat la un angajat: „Bă, cine ești tu?” VIDEO
George Simion, scandal monstru după ce a încercat să intre cu forța într-o televiziune. Liderul AUR a urlat la un angajat: „Bă, cine ești tu?” VIDEO
Președintele AUR George Simion a încercat miercuri seară, 18 mai, să intre în sediul televiziunii Digi24 însă a fost oprit de către paznicii postului. Conform unor imagini publicate chiar...