Le Monde: Presedintele Basescu - "Popeye marinarul" si-a salvat scaunul

Marti, 21 August 2012, ora 14:52
4524 citiri
Le Monde: Presedintele Basescu - "Popeye marinarul" si-a salvat scaunul

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, marti, ca referendumul pentru demiterea persedintelui suspendat Traian Basescu nu a intrunit conditia de cvorum prevazuta de lege. Evenimentul nu a intarziat sa apara in presa franceza, la doar o ora de la anuntarea deciziei CCR.

"Popeye marinarul", cum este supranumit Traian Basescu in tara sa, isi pastreaza si acum scaunul de presedinte, dupa ce a supravietuit deja unui alt referendum de demitere, in 2007, scrie Le Monde. In plus, continua sursa citata, Basescu a fost reales in functia de presedinte in anul 2009.

CCR: Referendum valid, dar fara cvorum. Basescu revine la Cotroceni

La inceputul lunii iulie, Traian Basescu a fost suspendat din functie de Uniunea Social Liberala, coalitie de centru-stranga aflata la putere din luna mai, intr-un cadru de procedura criticata sever de Uniunea Europeana si de Statele Unite ale Americii.

Prin urmare, a avut loc un referendum, pe 29 iulie, pentru ca populatia sa se pronunte asupra demiterii lui Traian Basescu, devenit foarte nepopular dupa "o cura" de austeritate, administrata in anul 2010, noteaza Le Monde.

CCR a decis: Basescu revine la Cotroceni - Bucurie fara margini la PDL, USL continua lupta

Peste 87 la suta dintre votanti s-au pronuntat pentru demiterea sa, pragul minim de participare cerut pentru ca referendumul sa fie declarat valid nefiind atins, astfel ca acesta a fost invalidat de Curte.

Aceasta decizie ar trebui sa puna pauza gravei crize politice experimentata de Romania dupa caderea dictaturii comuniste, din urma cu 23 de ani. Traian Basescu, al carui mandat de presedinte urmeaza sa expire in anul 2014, va fi nevoit sa coabiteze cu Guvernul de centru-stanga care se afla la originea procedurii de destituire.

Presa externa: Cel mai probabil, presedintele Basescu va fi repus in functie

CCR a decis, marti, ca referendumul de demitere a lui Traian Basescu este valid din punct de vedere al organizarii, dar ca nu s-a indeplinit conditia de cvorum. In aceste conditii, presedintele suspendat Traian Basescu revine la Cotroceni.

"Decizia a fost luata cu majoritatea legala ceruta. A fost majoritate calificata. Rezultatul este cel de invalidare. Presedintele si comunicatul CCR va vor lamuri", a confirmat judecatorul CCR Tudorel Toader.

In aceste conditii, Traian Basescu se va intoarce la conducerea tarii. USL ar putea totusi sa ingreuneze reinstalarea lui Basescu la Cotroceni, daca Parlamentul - aflat in vacanta in prezent - ar amana sa se reuneasca in sesiune extraordinara pentru a lua act de decizia Curtii, formalitate necesara pentru ca presedintele sa scape de suspendare.

Citeste si:
Românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
Românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie. Echipa de rugby va fi și ea transportată de către TAROM
TAROM a anunțat luni, 29 noiembrie, că românii blocați în Africa de Sud vor fi aduși în țară pe 30 noiembrie, cu o zi mai devreme față de cum a anunțat ministurl Transporturilor Sorin...
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Cursuri de conducere defensivă pentru șoferii care se aleg cu permisul suspendat. Cum arată inițiativa USR
Senatorul USR Cosmin Poteraș a depus luni, 29 noiembrie, o inițiativă care introduce cursuri de conducere defensivă pentru cei cu carnetul de conducere suspendat. Concret, Cosmin Poteraș...