Traian Basescu - 30 de zile cu gandul la demisie (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 04 August 2012, ora 12:10
4961 citiri
Traian Basescu - 30 de zile cu gandul la demisie (Opinii)
Foto: Daylife.com

Traian Basescu a fost condamnat de judecatorii Curtii Constitutionale la inca 30 de zile de petrecut in pribegie. CCR s-a spalat pe maini precum Pilat din Pont in fata multimii furioase.

A vrut sa fie fara de vina si fata de judecat si nici nu a avut atata curaj si tupeu sa sfideze 7,5 milioane de romani. Pentru ca, in mod normal, decizia pe care ar fi trebuit sa o ia judecatorii era simpla. Potrivit listelor primite de la institutiile statului - BEC si MAI - pragul nu fusese trecut. In concluzie, referendumul este invalid, Traian Basescu se intoarce la Cotroceni.

Impunand ea singura insa pragul de 50% plus unu din votul majoritatii romanilor cu drept de vot, in ciuda recomandarilor Comisiei de la Venetia, dar la presiunea bizara si compensatorie a lui Barroso, Curtea Constitutionala s-a vazut in fata propriei neputinte - cum sa faca dreptate intr-un caz complicat in care ar fi trebuit sa impace realitatea cu legea care i se opune.

Realitatea este ca majoritatea romanilor nu il mai vor pe Traian Basescu presedinte, pentru simplul motiv ca voturile celor care nu au votat pur si simplu NU exista, nu pot fi numarate, nu pot fi demonstrate si nicaieri in lume nimeni nu isi permite sa le ia in calcul ca si cum ar exista.

Insa oricat de dureroase si de multe sunt 7,5 milioane de voturi luate pe cocoasa de presedintele suspendat, cat reprezinta ele? Si din cat? Asa s-a ajuns la cea mai absurda si comica infundatura - cati am mai ramas? Suntem multi sau am ramas putini? Si pentru ca traim in Romania, ne-am dat seama ca, vorba unui prostanac celebru, "nici noi nu mai stim cati suntem". Mirati sa vedem ca fiecare institutie are alte cifre, ca numaratul capetelor de roman s-a facut in ultimii 23 de ani exact ca productia lui Ceausescu la orzoaica, intr-un final au sucombat si judecatorii.

Sa ne numaram, au zis! Aceasta decizie, urmata de trimiterea la cenzor, reprezinta de fapt induplecarea judecatorilor in fata votului masiv al celor 8,5 milioane de romani. Si ei si-au dat seama, in ciuda acelui "am castigat" al lui Traian Basescu atat de asemanator cu al lui Geoana din 2009, ca realitatea este alta. Din toate punctele de vedere. Si ca, paradoxal, indiferent de ce decizie ar lua, datele pe care INS s-ar putea sa le anunte pe 15 septembrie s-ar putea sa le dea peste cap judecata. Hotararea de a amana maxim luarea unei decizii este de fapt o uriasa si nesperata gura de aer pentru USL. CCR a dat o luna de zile USL pentru a demonstra ca a castigat in lupta cu presedintele suspendat. Or, asta e deja foarte mult!

De cealalta parte, poate tocmai din aceasta cauza, Traian Basescu ar trebui sa inteleaga ca a pierdut si ca ar fi intelept sa mai schimbe tricoul si curtea casei. Are 40 de zile timp de gandire. Imi este imposibil sa cred ca politicianul care si-a construit intreaga cariera pe priza la public si succesul pe care le-a avut "la popor" nu simte si nu poate sa inteleaga ca totul s-a terminat. Nu pot sa cred ca instinctul nu-i spune ca e mai bine sa renunte acum, pana sa nu fie prea tarziu, pana ca incrancenarea-i sa nasca monstri.

Sustinatorii lui Traian Basescu au sarit imediat sa ne prezinte riscurile fiecarei zile in care omul lor se va afla in curtea din Piata Galati. Daca nu cumva cu el si numai cu el in varful tarii, impotriva propriului popor, ar putea sa ne fie bine ca pana acum, atunci presedintele are tot timpul sa inteleaga ca si el este raspunzator de ce va urma, pentru ca nu renunta de buna voie.

Ce altceva decat conflict ar mai putea naste Traian Basescu, chiar si intors la Cotroceni, cand nu mai are nici majoritatea in Parlament, nici Guvernul si nici sustinerea populara? Aici ar trebui sa se vada responsabilitatea unui presedinte care isi iubeste tara.

Traian Basescu are 30 de zile sa gaseasca o iesire rezonabila din istorie. Altfel, risca sa devina unul dintre cei mai penibili conducatori pe care i-a avut aceasta tara. Un Alexandru Lapusneanu al secolului XXI, cu un si mai tragic si nepotrivit - "daca voi nu ma vreti, eu va vreau". 30 de zile in care, oricat ar deranja imaginea lui Crin Antonescu la Cotroceni, Traian Basescu nu mai are decat o singura sansa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Basescu demisie presedinte Romania, #Traian Basescu presedinte suspendat, #vot rezultat referendum Basescu, #decizie CCR validare referendum , #presedinte suspendat