Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Un scenariu teribil pentru dupa referendum (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 29 Iulie 2012, ora 12:33
11733 citiri
Un scenariu teribil pentru dupa referendum (Opinii)

Romania da astazi unul dintre cele mai importante examene din ultimii sai 23 de ani. Nici in 1996, nici in 2000 si nici chiar in 2004, tensiunea, nervii si sangele clasei politice si al societatii nu s-au apropiat mai periculos de paroxism.

Pe 29 iulie 2012 se scrie istorie intr-un moment care va deveni peste timp piatra de hotar pentru a judeca perioada dinainte si ce va fi urmat.

Pentru ca s-au acumulat atat de multe probleme, pentru o perioada mult prea mare de timp, fara ca nimic aproape sa fie decontat, astazi respiram aerul greu si fierbinte al verii cumva cu pistolul la tampla. Politicienii au impins lucrurile atat de departe, ca ar fi chiar bine daca ele s-ar sfarsi si de aceasta data in specificul nostru mioritic ancestral - un sarut scurt pe locul unde pana acum s-a tot scuipat. Istoria de dupa '89 nu inregistreaza aproape nicio exceptie de la regula.

Ambele tabere, fara nicio exceptie, si-au blocat toate caile de iesire si acum s-au trezit fata in fata in arena gladiatorilor, locul de unde predecesorii lor nu plecau decat in doua si numai doua moduri. Si, la fel ca in urma cu 2000 de ani, soarta razboinicilor din arena depinde tot de vuietul tribunei. Din fericire, tot este bine - atata timp cat inca poporului i se mai lasa dreptul de a-si decide viitorul.

Pentru ca am vazut de ce sunt in stare politicienii, daca ii lasam prea mult sa faca doar dupa capul lor, cuvantul pe care romanii il vor rosti in majoritatea lor ar trebui sa puna capat crizei. Daca nu se va intampla asa, daca din cine stie ce motiv neasteptat dar nu imprevizibil, dupa 29 iulie nu se alege intr-un fel sau altul, atunci viitorul Romaniei suna rau. Ba chiar foarte rau.

Scenariul cel mai crunt cu care am putea sa ne trezim pe cap dupa referendum va fi ca referendumul sa nu fie validat, din cauza ratarii pragului de 50% prezenta, dar presedintele suspendat sa primeasca un procent urias de voturi impotriva. Si, in ciuda lor, acelasi presedinte sa aleaga sa se intoarca la Cotroceni ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat. Trebuie sa recunoastem, exista aici o fundatura absolut bizara in care s-a ajuns.

Deci, Traian Basescu a venit la Cotroceni cu 5 milioane si ceva de voturi, dar pentru a pleca are nevoie sa primeasca impotriva aproape 10 milioane de stampile, din moment ce indemnul oficial al stafului domniei sale de campanie catre alegatorii sai a fost sa nu iasa din case. Cum suntem si mai putini decat am fost in 2007 sau in 2003, pentru validarea referendumului ar trebui sa se prezinte la vot aproximativ 53% dintre persoanele cu drept de vot.

Traian Basescu a spus deja ca nu va demisiona in cazul in care referendumul nu va fi validat din lipsa uni procent sau doua, chiar daca proportia voturilor negative ar fi coplesitoare. Insa de aici ar putea sa rezulte cel mai negru cosmar al Romaniei moderne. Cu o clasa politica si mai blocata, paralizata practic, am putea ajunge in situatia de a avea si o societate desfiintata prin ignorarea votului ei. Nu discut aici legalitatea si legitimitatea intregului proces prin care s-a ajuns aici. Acolo. Motivele tin deja de istoria care va fi judecata, studiata si interpretata mult timp de acum incolo.

Dar, oricum ar fi, doar gandul ca un om dintr-o tabara politica poate numi "zombie" cateva milioane de romani, doar pentru ca acestia au ales sa isi exercite un drept fundamental garantat de Constitutie, inseamna ca deja s-a mers mult, mult prea departe. Dincolo de momentul in care nu mai exista nicio sansa de a da inapoi. In felul acesta multimile sunt doar asmutite una impotriva celeilalte. Asa cum si pasul facut de Guvern prin deschiderea portilor Vilei Dante poate fi o invitatie directa la o stare de spirit violenta cel putin, daca nu chiar si la predispunerea catre acte violente.

Gladiatorii din arena s-au transformat din nou in ceea ce au fost dintotdeauna - manipulatori cinici si sadici, care s-au folosit de o ideologie sau alta si de cateva imagini primitive, pentru a-si castiga adeziunea multimilor. Cu aceasta au preluat puterea. Sau spera sa o obtina. Intrebarea e doar daca vor tine cont si de votul poporului sau isi vor continua meciul ca si cum ar fi singuri pe lume. Sa ne si sa-i fereasca de gandul cel rau!

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Traian Basescu presedinte suspendat, #referendum demitere Traian Basescu , #presedinte suspendat