5 lucruri de stiut despre Basescu, WikiLeaks si "razboiul cu Rusia" (Opinii)

Marti, 20 Septembrie 2011, ora 23:58
7402 citiri
5 lucruri de stiut despre Basescu, WikiLeaks si "razboiul cu Rusia" (Opinii)

Chiar asa? Se pregatea seful statului roman de un razboi cu Rusia in Transnistria, cum pare sa arate telegrama WikiLeaks? Nu. Romania nu se pregatea pentru o varianta in care mergeam la lupta cu marele nostru vecin. Chiar mergand de la presupunerea ca telegrama reflecta fidel cuvintele lui Basescu, n-avem de ce sa ne temem.

Cateva lucruri de retinut aici - e vorba de politica, nu de o pozitie razboinica. Si, daca, prin absurd, ar fi fost vorba de o pozitie razboinica, aceasta nu ar fi fata de Rusia, ci fata de satelitii lor transnistreni. Traian Basescu a incercat sa obtina o reactie americana si nimic mai mult. Avem cinci lucruri de retinut aici.

1. In telegrama nu se vorbeste ca Romania ar intra in razboi cu Rusia

"Basescu este ingrijorat in mod clar ca rusii pot declansa o provocare similara in Moldova, care ar necesita practic un raspuns militar al Romaniei". Reactie similara cu cea din Georgia. Iar provocarea similara e una declansata de separatistii transnistreni, cum si conflictul din Georgia a fost declansat prin mijlocirea separatistilor osetini si abhazi. Nu scrie razboi cu Rusia.

Daca Basescu ar fi zis "razboi cu Rusia" senatorului Richard Lugar, stiti ce ar fi aparut in telegrama? BASESCU VREA RAZBOI CU RUSIA. Cat se poate de clar, asta ar fi aparut, pentru ca asta era informatia de baza. Cand spui "ar declansa o provocare in Moldova", nu te gandesti ca Rusia vine cu armata. Sa ne uitam mai departe.

Presa noastra, in schimb, nu face decat sa exagereze cand vorbeste de un "razboi cu Rusia".

Din contra, critica un razboi cu Rusia

Cand Basescu a criticat, "socat", lipsa de maturitate a liderilor georgieni care au declansat un razboi cu Rusia, e clar ca nici el nu vorbea de un razboi cu Rusia. Ar fi fost o contradictie.

2. Basescu incerca o smecherie politica

Sa fim seriosi, chiar si cand vorbea de o implicare intr-un conflict militar in Republica Moldova, Basescu nu se gandea efectiv la un razboi. In schimb, ii testa pe americani. Ii facea sa se gandeasca la ingrijorarile romanesti si voia sa le arate ca suntem foarte decisi. Ca Moldova nu o lasam, in niciun caz. Ca trebuie sa se tina cont de asta, ca noi nu permitem ca Rusia sa faca vreo miscare de forta in aceasta tara cu populatie majoritar romaneasca. Despre asta e vorba.

E, daca vreti, ceva intre cacealma si diplomatie tupeista. Trebuie pusa in context, in plus. Venea dupa razboiul din Georgia, cand multi, chiar din SUA, vedeau un pericol rusesc. Basescu incerca sa profite de antipatia antiruseasca pentru a-i face pe americani sa se aplece si mai mult pe chestiunile de securitate pe care le dorea Romania.

3. Americanilor nu le-a cazut bine

E de stiut un lucru. Americanilor nu le plac asemenea atitudini ale aliatilor lor. Sigur, un presedinte roman nu e obligat sa faca in asa fel incat sa le placa americanilor. Dar asta e realitatea. Cum in cablograma se vorbea despre "paranoia" referitoare la securitate a lui Basescu, e clar ca ii considerau atitudinile prea dure.

Cum i-au considerat si declaratiile despre Transnistria, care i-au surprins pe americani. Inutil sa spunem, americanii nu ar dori un conflict militar in Moldova, in care sa se implice unul din aliatii sai militari, adica Romania. De ce? Din cauza faptului ca SUA au obligatii fata de noi. Declaratiile lui Traian Basescu n-au fost, asadar, cel mai bun lucru.

4. Nu ajungem la niciun razboi

Stati linistiti, astea sunt prostii. Un razboi cu Rusia nu se putea intampla nici atunci si nu se poate intampla nici acum, nici in viitorul apropiat. Un asemenea razboi ar fi atat de greu de declansat, dintr-o multime de motive, care pleaca de la contextul international la faptul ca nimeni nu ar fi suficient de nebun sa declanseze asa ceva, nici in Romania, nici in Rusia.

Daca, totusi, vrem sa ducem lucrurile in absurd, sa luam in calcul doua lucruri. Primul, suntem membri NATO, iar aliatii nostri nu ar permite asa ceva si ar avea o infinitate de parghii sa impiedice. Al doilea, rusii nu ar risca sa piarda enorm, pe plan diplomatic si militar, printr-un razboi cu Romania. Ne-ar fi aproape imposibil, mergand pe aceeasi cheie absurda a discutiei, ca resurse, sa suparam Rusia asa mult incat sa ne atace.

Pentru ca, astfel, Kremlinul ar risca izolare diplomatica si, mai ales, pierderi economice uriase. In urma razboiului cu Georgia, Rusia a pierdut cateva zeci de miliarde, in doar cateva saptamani, din investitii ratate si bani occidentali retrasi. Cu noi, ar fi si mai dezastruos, desi, militar, suntem tot marunti fata de ei.

5. Totusi, stam prost cu rusii

Da, stam chiar foarte prost, in ciuda faptului ca Basescu ne vorbeste de "relatia pragmatica". Si vom sta si mai prost dupa declaratia asta, daca nu cumva Kremlinul o stia dinainte. Rusia si-a luat sau isi va lua masuri suplimentare fata de Romania. Doar ei stiu ce inseamna asta.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Basescu razboi Rusia, #Basescu conflict militar Rusia , #presedinte