Guvernul va sesiza Curtea Constitutionala a Romaniei in legatura cu implicarea presedintelui in campania electorala si va solicita o decizie clara, in baza careia se va proceda in consecinta, a anuntat luni seara premierul Victor Ponta.
Mai precis, Guvernul are trei cereri pentru CCR: sa analizeze existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Guvern si presedinte, sa decida ca acest conflict este cauzat de implicarea directa a presedintelui in campania electorala si sa pronunte o decizie prin care sa stabileasca in mod clar ca presedintele Romaniei, ca si alte categorii de persoane care ocupa anumite functii, nu are dreptul de a face campanie electorala si de a se implica activ.
Ponta cere CCR sa spuna daca presedintele poate face campanie electorala
Anuntul vine dupa ce in vacanta de 1 Mai presedintele s-a fotografiat pe plaja de la Neptun cu Elena Udrea si alti membri ai PMP, purtand un tricou pe care scrie "Vote for PMP". Fotografiile au fost publicate de Elena Udrea pe contul sau de Facebook.
Ulterior, Traian Basescu a afirmat la Palatul Cotroceni, intr-un dialog cu jurnalistii: "Va spun din nou, pacat ca sunt cu steagurile in spate, ca as fi venit tot cu acel tricou. Am dreptul sa ma imbrac cum vreau. Voi vota Partidul Miscarea Populara. M-ati intrebat. Daca nu m-ati fi intrebat, nu v-as fi raspuns."
Traian Basescu: Am dreptul sa ma imbrac cum vreau. Votez Partidul Miscarea Populara
Profesorul de drept constitutional Gheorghe Iancu, vicepresedinte PNTCD, apreciaza ca prin exprimarea deschisa a optiunii pentru un partid politic, presedintele incalca articolul 80 din Constitutie, potrivit caruia "presedintele este, printre altele, si mediator intre intre stat si societate. Si cum societatea e alcatuita si din partide politice, e foarte greu de crezut ca mai poate sa indeplineasca o asemenea calitate cineva care si-a exprimat atasamentul fata de numai o parte a societatii, adica partidul respectiv. Este foarte greu din acest moment ca presedintele sa mai convinga ca este mediator intre stat si societate".
Profesorul Iancu atrage atentia asupra celor doua ipostaze ale presedintelui, de cetatean si de presedinte: "Oricare cetatean isi poate exprima optiunea politica, dar presedintele e mai mult decat un cetatean, e cetatean presedinte si de aceea Constitutia ii stabileste o serie de reguli in plus fata de calitatea de simplu cetatean. Cand presedintele isi exprima optiunea, efectul este cu mult mai puternic decat atunci cand si-o exprima un cetatean obisnuit."
Europarlamentarul PMP Cristian Preda respinge ideea ca exprimarea unei simple optiuni i-ar anula presedintelui rolul de mediator: "Idealul nu a fost intrupat pana in acest moment. Niciunul dintre cei care au avut ambitia prezidentiala nu a jucat depolitizarea absoluta. Presedintele Basescu da o interpretare stricta textului Constitutiei care ii interzice sa fie membru al unui partid si se bazeaza pe decizia din 2007 a CCR, care statueaza libertatea de exprimare a presedintelui in diverse chestiuni politice si din ea nu pare sa fie exclusa optiunea electorala".
Cristian Preda apreciaza ca "in joc nu este o chestiune de vestimentatie, ci este vorba despre posibilitatea unui presedinte de a spune ca voteaza sau nu cu un partid sau cu altul. Ceea ce nu exclude posibilitatea unui medieri. Problema este ca noi nu prea avem mediere. PSD si PNL au refuzat sistematic ca presedintele sa isi asume rolul de mediator, fie respingand invitatia la consultari, fie facand un simplu act de prezenta pentru a spune doar ca nu vor sa discute cu presedintele.
Simplul fapt ca presedintele a imbracat tricoul unui partid politic nu il pune in dificultate din perspectiva rolului de mediator. Problema este una de dialog politic in Romania.
Deplang faptul ca in aceasta campanie pentru alegerile europarlamentare se discuta mai mult despre prezidentiale si despre Traian Basescu decat despre problemele europene ale Romaniei. In locul unei campanii intre candidatii de pe diferite liste avem un tur zero al prezidentialelor, in care Ponta da tonul si vorbeste despre suspendarea lui Basescu".
Victor Ponta a refuzat sa detalieze formularea "se va proceda in consecinta". Suspendarea pare insa destul de putin probabila. PNL si PSD acuza incalcarea grava a Constitutiei de catre presedinte, insa, spre deosebire de 2007 si 2012, nu par deloc tentate de o noua actiune de suspendare.
Deputatul PSD Ana Birchall afirma ca presedintele se cere suspendat prin actiunile sale, dar ca PSD nu trebuie sa intre in acest joc: "Traian Basescu continua sa sfideze grav Constitutia tarii. Eu nu am pomenit un presedinte care sa coboare atat de jos institutia prezidentiala. Constitutia are anumite lacune, in special de interpretare, dar cand cineva vrea sa o abuzeze, o va abuza, chiar daca e perfecta.
Dar uitati-va la altii, la Franta, de exemplu: presedintele Hollande a refuzat sa vina la o intalnire organizata de socialistii francezi, invocand tocmai faptul ca nu poate participa la o intalnire de partid. Sigur ca nu poti sa uiti de apartenenta ta, de partidul care te-a ajutat si te-a promovat, dar sa declari cu steagul Romaniei in spate ca tu votezi un anumit partid si ca te imbraci cum vrei mi se pare jignitor fata de romani si fata de institutia prezidentiala".
In opinia Anei Birchall, "Traian Basescu are un final trist de cariera, in salvari penibili pe plaja, cu tricou de activist de partid. Eu cred ca noi trebuie sa-l ignoram. Incalcarea grava a fost pedepsita deja de romani cand l-au suspendat pe domnul presedinte, o palma dupa care pare ca nu isi revine. O noua suspendare l-ar pune intr-o postura activa. Traian Basescu se cere suspendat, dar noi nu trebuie sa intram in acest joc al lui. Mandatul i se incheie in curand si intr-o maniera patetica pentru istoria tarii."
Cristina Pocora, purtator de cuvant al PNL, constata ca Traian Basescu "nici macar nu se mai straduieste sa pastreze aparentele si isi declara public, inclusiv de la prezidiul administratiei prezidentiale, sustinerea pentru Elena Udrea si partidul sau. Mi se pare de-a dreptul jignitor faptul ca presedintele a ales sa imbrace un tricou inscriptionat cu indemnul de a vota PMP. Fiecare dintre noi suntem in demnitatea pe care o reprezentam si in timpul liber, mai ales ca timpul demnitarilor nu este normat. In spatiul public suntem tot timpul demnitari".
In opinia Cristinei Pocora, "felul in care se poarta presedintele si felul in care a expus functia il situeaza in afara oricarei discutii serioase. Este intr-o situatie jenanta pentru Romania, dar mandatul lui Traian Basescu se incheie in cateva luni, avem si un an cu un anumit calendar electoral, o procedura de suspendare presupune o serie de termene care trebuie respectate asa ca tot in noiembrie am ajunge.
Atunci ar trebui sa intram in normalitate si sa nu schimbam un comportament care a facut rau Romaniei cu un alt comportament, totalitar, al partidului stat".
Din punctul de vedere al deputatului PDL Roberta Anastase, nu este vorba despre o chestiune constitutionala: "Nu spun ca nu este o campanie evidenta, dar nu cred ca este incalcata Constitutia strict prin felul in care te imbraci. Este o optiune de vot a dumnealui, nu cred ca putem vorbi despre o chestiune constitutionala sau neconstitutionala."
In schimb deputatul PDL Alin Popoviciu apreciaza ca, strict constitutional, este vorba despre o incalcare, "dar avand in vedere ca e finalul de mandat al dlui presedinte si domnia sa a ales sa sustina o formatiune politica, e optiunea dumnealui si nu stiu daca mai are relevanta. Pentru noi, ca partid, e important sa ne vedem de drumul nostru. Suntem singurul partid pe ale carui afise electorale apar candidatii la europarlamentare, nu dl. Ponta, ca la PSD, sau dl Antonescu, ca la PNL."
Alin Popoviciu considera ca apropierea dintre PDL si Traian Basescu din trecut nu se manifesta electoral la fel ca apropierea dintre presedinte si PMP: "Nu o facea in acest fel. In perioada in care era alaturi de PDL, nu mi-l amintesc cu un tricou sau cu vreo sapca cu insemnele PDL. S-a schimbat abordarea."
Ziare.com va invita la dezbatere: A incalcat Traian Basescu Constitutia prin faptul ca s-a implicat in campania electorala in favoarea unui partid politic? Presedintele se poate comporta in timpul liber ca un cetatean obisnuit? Este probabila o noua suspendare a lui Traian Basescu?
Ar fi al... Vezi tot