Academicienii lui Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 18:41
6465 citiri
Academicienii lui Basescu (Opinii)
Foto: gandul.info

In timp ce presedintele vorbea din nou despre produsele scolii romanesti, in aceeasi cheie a obsesiei ca scoatem prea multi "academicieni someri", primarul Aradului cu dosar penal, Gheorghe Falca, finul lui Traian Basescu, isi lansa o carte despre societatea vie a Romaniei anului 2020, intr-o fosta hala industriala.

Iar oratorul Traian Igas ne ameninta, invidios aproape, ca se pregateste si el sa scrie un volum. Cata ironie!

Sa te plangi ca nu avem specialisti pe domenii exacte, in timp ce protejatii tai se intrec in a filosofa in gol despre viitorul societatii vii sau moarte si despre Romania de peste timp, desi ei abia nimeresc acordul subiectului cu predicatul din a treia incercare, e un semn ca soarta iti poate juca feste chiar si atunci cand ai dreptate.

Stim parerea lui Traian Basescu despre scoala romaneasca. Aia sincera, nu cosmetizata in interviuri. Ea scoate tampiti, adica, pardon, filosofi, in loc sa produca tinichigii, mecanici auto si ospatari - ceea ce avem nevoie.

S-a discutat si-n dunga subiectul, sa nu mai aducem mortul de la groapa. Totusi, aceasta imagine cu presedintele plangandu-se de sistemul de educatie suprapusa peste chipul lui Falca, autor de carti care traseaza viitorul Romaniei, si cel al lui Igas, cel cu "branconajul", merita sa fie imortalizata. Ea spune de altfel totul despre ce a devenit Romania lui 2011.

"Trebuie sa reformam si educatia pentru ca produce someri academicieni: prea multi filosofi, prea putini ingineri, iar inginerii care sunt nu au calificarile necesare" - Traian Basescu, intr-un interviu acordat cotidianului german Frankfurter Allgemeine Zeitung. Poate ca asa este. Desi problemele educatiei romanesti sunt infinit mai multe si mai complexe decat necalibrarea pregatirii in functie de cerintele pietii libere.

Insa, daca te gandesti ca alde Igas, Ialomitianu, Funeriu si Udrea sunt personajele sustinute de Traian Basescu pentru a reforma si moderniza Romania, putem sa ne luam adio de la viitor.

Este imaginea unei lumi intoarse cu fundul in sus. Toate valorile au fost date peste cap, pentru ca, daca am ajuns sa fim modernizati de oameni care si-au luat bacalaureatul la 24 de ani, care nu reusesc sa lege doua cuvinte fara un dezacord si care nu au nicio pregatire sau experienta pentru ceea ce sunt pusi sa faca, atunci si rezultatele lor sunt exact cele pe care le vedem la tot pasul peste tot unde privim.

Paradoxal, e mult mai grav decat teama lui Traian Basescu de a ramane fara mecanici si ospatari. Am ajuns sa fim guvernati de tinichigii, iar academicienii se zbat in mizerie si saracie, in timp ce semianalfabetii de la guvernare, cu sau fara dosare penale, isi umfla averile de la an la an.

Sub Traian Basescu fostii ospatari, tinichigi si mecanici auto de ieri au toate sansele sa ajunga ministri. Iar academicienii si filosofii, pe care si asa nu-i avem mai deloc, sunt cobaii experimentelor sociale ale unor Gheorghe Falca.

"Politica vie inseamna, in mod paradoxal, in primul rand depolitizare. Cetatenii nu trebuie sa mai intre in contact permanent cu reprezentantii clasei politice, ci cu profesionisti gata sa-si asume responsabilitatea, intr-o ierarhie a meritului" - fragment din volumul "Societatea vie. Proiect Romania 2020" de Gheorghe Falca.

Intr-adevar, primarul Aradului descrie aici perfect ceea ce a devenit Romania astazi, dupa sapte ani sub mandatul lui Traian Basescu si cinci de guvernare democrata liberala.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Basescu someri filosofi, #Basescu academicieni, #Basescu sistem educatie, #Falca lansare carte, #Traian Igas scrie carte , #presedinte