Acordul cu FMI in pericol: Basescu a anuntat ca nu va semna memorandumul

Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 11:32
5221 citiri
Acordul cu FMI in pericol: Basescu a anuntat ca nu va semna memorandumul

Presedintele Traian Basescu i-a anuntat pe reprezentantii Fondului Monetar International (FMI) ca nu va semna niciodata un memorandum care include masura privind majorarea accizei la carburanti.

Presedintele conditioneaza semnarea documentului de eliminarea accizei suplimentare de 7 centi pe litrul de carburant.

"Desigur, din cauza ineficientei colectarii, noile taxe au fost introduse, nu condamn largirea bazei fiscale, sunt un sustinator al acesteia, dar (masura de - n.red) a pune taxe suplimentare in cazul energiei, in principal, si a carburantilor, in special, o consider o mare greseala, care va afecta si economia, si populatia.

Desigur, responsabilitatile sunt ale dumneavoastra si ale Guvernului, dar o asemenea taxa nu va fi in mod public sustinuta de mine, pentru ca nu cred ca aceasta este o solutie rezonabila. Nu blochez deciziile dintre dumneavoastra si Guvern in acest moment, dar sa nu-mi cereti sa semnez ce negociati", a spus Basescu, in debutul intrevederii de la Palatul Cotroceni, informeaza B1 TV.

Analistul economic Razvan Orasanu a precizat la Digi 24 ca, in lipsa semnarii documentului de catre presedinte, exista fie posibilitatea ca acordul sa pice in integralitate, fie cea ca guvernul sa vina cu o noua masura de taxare care sa acopere echivalentul veniturilor ce s-ar fi acoperit din acciza suplimentara.

Seful statului a refuzat sa semneze memorandumul care incheia evaluarea derulata la sfarsitul anului trecut de FMI, nefiind de acord cu introducerea accizei suplimentare de 7 eurocenti.

Basescu a declarat in decembrie ca isi va asuma explicarea erorilor legate de cresterea accizei la carburanti in discutiile cu FMI din ianuarie.

Presedintele s-a intalnit joi, de la ora 11:00, la Palatul Cotroceni, cu delegatia comuna a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

Taxe 2014: Cu cat ne scade puterea de cumparare din cauza majorarii accizelor Interviu

O misiune a FMI se afla la Bucuresti, in perioada 21 ianuarie - 5 februarie, pentru discutii privind prima si a doua evaluare a acordului preventiv cu Romania, care a fost aprobat in 27 septembrie 2013.

Guvernul a amanat acciza la carburanti, dar numai dupa ce Basescu a promulgat bugetul

Noi probleme in USL? PNL nu mai sustine acciza la carburanti. Pocora neaga

C.S.

Citeste si:
AUR a anunţat depunerea unei plângeri penale în legătură cu testarea COVID a elevilor
AUR a anunţat depunerea unei plângeri penale în legătură cu testarea COVID a elevilor
Senatorul AUR Rodica Boancă a anunţat că a depus o plângere penală "pentru zădărnicirea combaterii bolilor" în legătură cu procedura de administrare a testelor rapide antigen non-invazive...
Nicolae Ciucă, despre taxarea marilor companii: ”Am să discut cu fiecare dintre cei responsabili. Vom lua o decizie împreună”
Nicolae Ciucă, despre taxarea marilor companii: ”Am să discut cu fiecare dintre cei responsabili. Vom lua o decizie împreună”
Premierul Nicolae Ciucă a declarat marţi, 7 decembrie, că nu s-a luat "niciun fel de decizie" privind posibilitatea introducerii unei taxe pentru marile companii, menţionând că va discuta pe...